Југоисток Украјине у канџама олигарха

Југоисток Украјине у канџама олигарха

Кијевски догађаји су показали да је Украјина у потпуној власти олигарха. Читав тај државни преврат је био организован њиховим новцем и сад је у току враћање дугова. Зато њихова именовања на високе државне функције изгледају потпуно логично.

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов, одмах после преврата, поставио је утицајне олигархе на руководећа места у источним и јужним регионима земље. Према речима Турчинова, богати људи са истока ће помоћи да се очува територијална целовитост земље.

Тако, руководиоцем Доњецке области постављен је председник савета директора компаније „Индустријска унија Донбаса“ Сергеј Тарута (његово богатство се процењује на 2,65 млрд. долара). Дњепропетровска област је припала власнику „Приват Банка“ Игору Коломојском (богатство 3,64 млрд. долара). Губернатор Одеске области је постао Владимир Немировски, власник одеског предузећа „Стальканат-Силур“.

Таква политика Кијева према источним и јужним регионима доживела је потпуни крах. Народ је одбио да прихвати наметнуте губернаторе. Али кијевске власти не одустају од своје политике да само олигарси могу да задрже југоисточне регионе од „сепаратизма“. Након трагичних догађаја у Одеси у којима је, само по званичним подацима, погинуло више од 46 људи, а на десетине нестало, Турчинов је сменио губернатора Немировског. Интерентно, да се управо тог дана у Одеси налазио дњепропетровски олигарх Игор Коломојски и да је баш његов пословни партнер Игор Палица, чије богатство се процењује на 115 млн. долара, постављен на место губернатора. Тај човек није из Одесе, већ проверени „патриота“ са запада земље – из Волињске области. Пошто у Одеси Коломојски има велике пословне интересе – контролу над прерадом нафте, највероватније ће преко Палице овај олигарх учврстити свој ионако неприкосновени утицај на југу земље.

Начелник месне полиције такође није из Одесе. То је бивши руководилац МУП-а Черниговске области, генерал-мајор милиције Иван Катеринчук. Имајући у виду да је у последње време у град стигло 2-2,5 000 активиста самоодбране и Десног сектора (плус локални кадар), први задатак Палице биће чистка полиције. То је већ најавио и министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

За Кијев, Одеса има стратешки значај – она је последња велика украјинска лука и излаз на море. Ова лука није само важна за Украјину. 6. маја портпарол Беле куће Џеј Карни изјавио је за „Глас Америке“, да је Бела кућа дубоко забринута за догађаје у Одеси и могућност губитка овог града од стране Украјине, нагласивши неопходност хитне деескалације кризе. Кијевске власти не бирају средства како би задржале ову важну луку под својом влашћу.

Протести на Мајдану против власти олигарха имали су за последицу да се управо у њиховим рукама нашла власт у Кијеву. Само што су Јануковичеве олигархе (Доњецки клан) заменили они са „наранџастим“ бојама (Дњепропетровски клан). Јанукович је имао много мана, али му се једно мора признати – барем није употребљавао оружје против свог народа. Док олигарх Коломојски и његови сарадници, очигледно, немају проблема са тим

Милена Цмиљанић

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

Доњецк: Све личи на то да се Кијев спрема за нови напад на Донбас

Кијев се, према свим индикаторима, припрема да покрене нова борбена дејства у Донбасу, изјавио је …

“ММФ хоће да скине последњи слој коже са Украјине”

“ММФ хоће да скине последњи слој коже са Украјине”

Међународни монетарни фонд намерава да “огули последњи слој коже” са Украјине, изјавио је директор Института …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *