fbpx

Јункер поручује Србији да од уласка у ЕУ 2025. године нема ништа!

0
(0)

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер каже да 2025. није година када би Србија и Црна Гора „морале“ да буду у ЕУ, већ да је то индикативни датум и охрабрење.

– Погрешно је представити да смо ја и Европска комисија рекли да Србија и Црна Гора морају бити у ЕУ до 2025. године. Не, то је индикативни датум и охрабрење, тако да ове земље раде снажно и прате тај пут – изјавио је Јункер у Стразбуру пред представљање Стратегије проширења.

Жан Клод Јункер каже да су Србија и Црна Гора, као земље које су навише напредовале, добиле „нови датум који би требало да убрза ствари“.

– Желимо да видимо проширење на Западном Балкану, али не желимо да видимо улазак без испуњења услова. Они још нису испунили услове, а неки су далеко од тога – нагласио је Јункер пред Европским парламентом.

Он је додао да ЕУ жели да „пружи руку“ својим партнерима на Западном Балкану и да им помогне да наставе „тежак пут“ евроинтеграција. „Сматрам да Србија и Црна Гора могу да превазиђу овај тежак пут“, поручио је председник Европске комисије.

Жан Клод Јункер је још једном подвукао да нец́е бити даљег проширења на Западни Балкан све док се прво не реше отворена питања граница. „Нећемо више говорити да ће се то решавати пошто се уђе у ЕУ. Проблеми морају бити решени пре приступања или неће бити даљег приступања“, закључио је Јункер.

Иначе, како је јуче објавио портал ЕУобсервер, Јункер ц́е доц́и на Западни Балкан, где ц́е бити од 26. фебруара до 1. марта. Како наводи тај портал, Јункер ће боравити у Београду, Подгорици, Приштини, Сарајеву, Скопљу и Тирани.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Све земље ЕУ осим Бугарске имају већи буџетски дефицит од дозвољеног

5 (2) СВЕ земље Европске уније, осим Бугарске, већ су у борби против пандемије премашиле …

Вучићеви идиоти на граничном прелазу Хоргош у санитарној инспекцији имају само једну докторку

4.2 (13) Повратак куци из Немацке преко конзулата је био више него потресан. Kонзулат подиже …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *