fbpx

Кадрови СНС и СПС „заратили“ због искључења воде у Баточини

0
(0)

Обраћање грађанима преко „Фејсбука“ новог председника општине Баточина, Здравка Младеновића, у којем је оштро осудио ЈКП „Водовод и канализација“ из Крагујевца, назваши их уцењивачима и „партијским предузећем“ уз поздрав да ће се „ћерати још“, изазвало је бурне реакције у центру Шумадије.

Повод је искључење воде које се десило баш кад је у Баточини организована прослава поводом Дана општине, а како је за „Блиц“ изјавио Здравко Младеновић, председник општине, иначе кадар СНС, „питање је зашто је вода искључена баш на Дан општине, и то без икакве најаве“.

– Кажу да је био квар који су поправљали. Али, нико нам није јавио да ће да нестане вода. Све установе су остале без воде и више од 90 одсто грађана. Од прошле власти наследили смо дуг од 125 милиона динара за воду и некакву камату од 14 милиона. Цео буџет општине је годишње 300 милиона динара. До сада је општина платила 21 милион динара на име дуга и 14 милиона за камату. Ми још не знамо шта и коме плаћамо – објашњава Здравко Младеновић.

Небојша Јаковљевић, директор ЈКП „Водовод и канализација“, кадар СПС, каже да је председник општине Баточина прво изашао на друштвене мреже, а тек онда се јавио њему и градоначелнику Крагујевца.

– То што је написао на Фејсбуку је нетачно и малициозно. Вода је искључена на водосистему јер је претила велика хаварија. Искључење је трајало од 10.30 до 14.00 сати и у то време воду није имала ни Баточина ни насеља која воде до ње. Квар није могао да се поправи под притиском, искључене су све пумпе. Случајно се догодило да је вода искључена баш 21. септембра, када је Дан општине. Цевоводи су у Баточини стари су више од 40 година. Нико намерно воду није искључио – тврди Небојша Јаковљевић.

Општина Баточина дугује, по споразуму и налазу судског вештака, 120 милиона динара. По уговору је дата могућност да се дуговање плати на 120 рата.

– Баточина није плаћала десет година воду, све до 2014. године. Камата је законска, а мања је него да је општина узела банкарски кредит. Ми смо у кредитима, да би грађани Баточине имали здраву пијаћу воду – истиче директор крагујевачког водовода Небојша Јаковљевић.

Главни помиритељ ће, по свој прилици, бити Радомир Николић, градоначелник Крагујевца, а састанак ће највероватније бити одржан ове седмице.

Законски начин за отпис дуга не постоји. Ко би то урадио, кажу правни стручњаци, злоупотребио би службени положај, и био би кривично одговоран.

Вода мора да се плати, и ту дилеме нема. Како ће, тек ће да се види.

Н. Радишић, Блиц

Фото: Н. Раус / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Ново задужење Србије од две милијарде евра доказ да је економија на коленима“

4.5 (11) Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је власт …

У затвору 50 дана због писања о (не)условима у болници у Лозници и вређања СНС

5 (5) Живојин Ћосић (62) из Руњана код Лознице провео је у затвору 50 дана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *