Како да засадите органски воћњак

Како да засадите органски воћњак

Органско воће из сопствене производње је нешто најлепше што можете да поклоните својој породици. Ипак, ако плодове планирате и да продајете као органске, потребно је да земљиште на којем узгајате прође кроз конверзиони период од обично три године, пре него што се добијени производи могу продати као органски. Пре подизања воћњака треба погледати историју земљишта, корове и присуство нематода, урадити анализу на тешке метале и проверити дренажу земљишта.

Пре саме садње важно је поправити плодност земљишта и сузбити корове (посебно вишегодишње). Најчешће се примењује зеленишно ђубрење. Савет је да се у младим воћњацима и виноградима гаје друге културе (поврће, трава, цвеће). Поред побољшања биодиверзитета овако се обезбеђује и приход док не прође конверзиони период или док воћњак не ступи на род. Добро је и подићи ветрозаштитни појас пре садње, јер он штити младе саднице, повећава биодиверзитет, омогућава станиште за инсекте, привлачи предаторе и пчеле, а смањује ниво прашине. Најбоље је да појас буде од пет редова ниских и средње високих жбунова.

Набавите сертификовано семе и биљни материјал или макар хемијски нетретиран материјал. Воћне врсте које се гаје морају да буду прилагођене земљишту и климатским условима. Забрањено је коришћене генетски модификованог семена, полена и трансгенских биљака.

Одржавање воћњака подразумева зимску резидбу (уз проветреност круне), редовну зелену резидбу, проређивање плодова уз већи размак садње, дезинфекција пресека и спаљивање опалог лишћа у јесен.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *