Како је ојађен „Фармаком“: Мафијашки круг Богићевића вредан 4 милијарде

0
(0)

Београд – Главни докази тужилаштва против Мирослава Богићевића (62), власника “Фармакома”, и Миодрага Салаија (46) из Привредне банке су сведочења сарадника, интернет преписка и економско вештачење.

У оптужници Тужилаштва за организовани криминал, на 100 страна коју је потписао заменик Горан Марјановић, на више места се позива на економско-финансијско вештачење Наде Чобељић Шобајић од 15. јуна 2015.

(Фото: А. Димитријевић)

(Фото: А. Димитријевић)

Према том вештачењу, “Концерн Фармаком МБ” добијајући укупно 42 кредита преко повезаних предузећа причинио је штету Привредној банци Београд од 4.021.584.762 динара и тако незаконито стекао 3.943.733.588 динара.

У вештачењу се констатује да је законом дозвољено да банка максимално од свог капитала може да уложи 25 одсто. Међутим, давање Привредне банке “Фармакому” достизало је и до 321,6 одсто укупног капитала банке!

Према оптужници Богићевић је од својих рођака, пријатеља и сарадника тражио да отворе предузећа која су одмах узимала кредите од Привредне банке, јер „Фарамаком“ због обавеза према овој банци, али и другима више није могао да се задужује. Та предузећа су подизала кредите и затим на основу уговора о зајму новац преусмеравала на “Фармаком”.

У оптужници има више сличних сведочења власника предузећа да су се о свему договарали са Богићевићем. Такав је исказ Бранислава Петровића, који је радио у „Фармакому“. Он је рекао да је по договору са Богићевићем отворио предузеће “Олмпикус”, узео кредит од Привредне банке и тај новац дао “Фармакому”.

„Зајам није враћен иако сам имао чврста обећања Богићевића да ће то урадити“, сведочио је Петровић.

Тужилаштво се позива и на сведоке из Привредне банке као и на интернет преписку запослених у банци из које се види да Салаи, као председник Извршног одбора и Кредитног одбора, даје сагласност за неке спорне кредите “Фармакому”.

Намерно уништили “Фармаком”

Мирослав Богићевић је на саслушању негирао кривицу тврдећи да је “постојао интерес одређених људи” да уништи његово предузеће. Он је навео да су у априлу 2013. блокирали рачун његовог предузећа по потраживањима Збербанке и Финдоместик банке, иако та потраживања још нису стигла на наплату.

„Обавестио сам о томе гувернера НБС и министра финансија и замолио их да помогну, али никакав одговор од њих нисам добио“, тврдио је Богићевић.

Он је навео да се са оптуженим Миодрагом Салаијем договорио да се прода имовина „Фармакома“ и да се тако намире дугови, као на пример рудник у Зајечару који вреди 2,7 милијарди евра, али да је то ново руководство Привредне банке одбило.

Вук З. Цвијић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (11) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

ПЉАЧКА СРБИЈЕ НЕ СТАЈЕ! Бивши шеф Ане Брнабић победио на тендеру за расвету у Нишу

5 (5) Посао замене више од 23.500 „обичних“ светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној …

6 Коментара

  1. uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

  2. To je samo Privredna banka. Možda treba proveriti „saradnju“ Farmakoma sa Univerzal i Jubmes bankom

  3. Koja korist za nas poreske obveznike od svega ovoga, Samo da bi oni koji su u mogučnosti da mu pomognu da izvuku koji procenat a nas zaluđuju , kao neko suđenje. I naravno sve po starom…

  4. Novi telefoni, androidi itd samo ukucajte *#06# ako dobijete npr 12799475648/1 znaci da ste barem 1 bili slusani ili imali razgovor sa nekim ko jeste ….
    http://www.cins.rs/mobile/srpski/news/article/srpske-sluzbe-i-programi-za-nadzor

  5. Dali se nekad neko u pravosudju zapitao kako je bivsi kurir u socijalnom postao vlasnik pola Srbije?KO je bio njegov zastitnik ?A sad je mnogo kasno za svaku reakciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend