Како су напредњаци заједно са тајкунима очерупали и уништили Универзал банку (видео)

Како су напредњаци заједно са тајкунима очерупали и уништили Универзал банку (видео)

0
(0)

Београд — Суштински разлог који је довео до одузимања дозволе за рад Универзал банци јесте утицај великих дужника на руководство банке, каже акционар Небојша Дивљан.

Дан после покретања стечаја у Универзал банци, почела је исплата осигураних депозита које су имали њени клијенти у Поштанској штедионици.

У међувремену, највећи појединачни акционар банке Небојша Дивљан каже да је Народна банка морала да реагује још пре годину дана и да ће због тога поднети одштетни захтев да му као акционару надокнаде штету.

Затворена врата Универзал банке у центру Београда. На овом месту, као ни у осталим експозитурама ове банке, више не можете да подигнете кредит или неким случајем промените девизе. 

Небојша Дивљан, некадашњи сарадник Мирослава Мишковића, и како каже, највећи мањински акционар, каже да је главни проблем банке настао због утицаја великих дужника на руководство банке, али и изостанак адекватног надзора Народне банке Србије којој се, како каже, обраћао. Тврди да су међу највећим дужницима банке компаније Фармаком, Беохемија и Интеркомерц, и фирме повезане са њима којима су кредити давани иако је било познато да имају проблеме у пословању. 

„Сматрам и поред свега изнетог да банка није безнадежан случај, а мислим да нема ни много времена пред собом. Треба знати да УББ у овим околностима неће бити докапитализована од стране постојећих акционара. Па шта треба, да дам неколико милиона евра и да додам још да се моје паре деле на две-три адресе познатих срспских бизнисмена?“, каже Небојша Дивљан. 

На другој страни, Зоран Грубишић са београдске Банкарске академије каже да је Централна банка одлуком о одузимању дозволе Универзал банци донела исправну одлуку, која доприноси стабилности финансијског тржишта. 

„Сад што се тиче преузимања ризика, који је овде кључни проблем и корпоративног управљања код доношења тих кредитних одлука тачно се зна процедура и како ствари функционишу на који начин акционари као власници у овом случају највећи трошак губитак и како да заштите своја права, а то је управни одбор, пажљив избор чланова управног одбора и онда доношење контроле извршног одбора“, каже Грубишић. 

Прва жена централне банке Јоргованка Табаковић објаснила је да је одлука о одузимању дозволе Универзал банци била неминовност и да је ситуација у овој банци праћена више од годину и по. 

Капитал ове банке је, како навод,и био испод законског минимума, а ни акционари нису показали спремност да сачувају банку. Тврди да штедише немају разлога да брину и да неће бити кашњења у исплати студентских кредита и стипендија која се одвијала преко ове банке.

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да одузме дозволу за рад Универзал банци у петак и именовао Агенцију за осигурање депозита за администратора. 

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да је одузела дозволу Универзал банци, јер није могла да дозволи да држава сноси репризу Агробанке, која ју је коштала 400 милиона евра. 

Исплата осигураних износа депозита клијентима Универзал банке, којој је Народна банка Србије одузела дозволу за рад, почеће данас.

Б92

фото: телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

5 (7) Упркос тврдњама власти да у Србији влада „златно доба“, те да важимо за …

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

5 (2) Здружена акција Kров над главом саопштила је данас да је у току покушај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend