fbpx

Како су Вук Јеремић и Борис Тадић после смрти Микија Ракића ојадили Демократску странку за 20 милиона евра

0
(0)

Бивши шеф дипломатије последњи имао контакт с огромним новцем који је ДС спремао да понуди Бараку Обами * Убрзо пошто су паре нестале, бивши демократа основао свој институт ЦИРСД * Паре никада нису враћене Демократској странци

ВУК ЈЕРЕМИЋ: ПОКРАО СВОЈЕ ЖУТЕ ЛОПОВЕ И УЖИВА

Вук Јеремић, некадашњи шеф србијанске дипломатије и бивши високи функционер демократа, један је од кључних људи који би морао да зна и да одговори на питање где је завршило 20 милиона евра из црних фондова Демократске странке, јер је био последњи који је имао увид у ову позамашну касу!
Како открива наш извор, вишемилионски црни фонд ДС највише се напунио када је 2010. неколико утицајних демократа, пре свих Вук Јеремић и Борис Тадић, одлучило да и финансијски подржи демократу Рама Емануела, десну руку председника САД Барака Обаме, а иначе дугогодишњег члана српског кокуса у Конгресу, у трци за градоначелника Чикага.

– Јеремић је успоставио одличне везе са Емануелом и зато је био главни заговорник те мисије, баш као и Тадић. Одлука да Србија помогне Емануелу у кампањи била је њихова и тада се скупљао новац намењен за ту подршку. У каси је било око 20 милиона евра отетих од сиротиње Србије. ДС је желео да осигура утицај Америке на дешавања у Србији јер је у то време тек основан СНС само растао. Америчка подршка била је кључна да би ДС опстао на власти после избора 2012. Рам је у изборну трку ушао с позиције шефа кабинета Барака Обаме, па његов утицај није био занемарљив – објашњава наш добро упућени саговорник.

Емануел је на тим изборима победио, али финансијски аранжман са жутим лоповимаа никад није реализован.

– Ти милиони су сасвим сигурно постојали и за њих су знали Јеремић, Тадић, Ракић…

Где су паре отишле, никад није утврђено, али највише сумњи код бивших сабораца створио је Вук Јеремић, јер је након неславне епизоде с Американцима последњи имао увид у тај фонд. Избачен је из ДС и убрзо је основао НВО а да никад није прецизно објаснио од којих пара – наглашава наш извор.Док је Јеремић требало да буде главна веза са наше стране, линк с америчке стране требало је да буде демократа Род Благојевић, бивши гувернер србијанског порекла, иначе пријатељ и рођак Рама Емануела. Благојевић је ухапшен 2008, док је још био гувернер, и то због корупције, покушаја изнуде новца из кампање, преваре путем интернета и других злочина. Осуђен је на 14 година затвора, а казну је почео да служи 2012. То је вероватно био један од разлога што договор између Американаца и демократа није реализован. Јеремић није хтео да коментарише наша сазнања.

Ракићева удовица
НЕЋУ ДА СЕ МЕШАМ, НИСАМ ВИШЕ У КОНТАКТУ С ЊИМА

Сандра Ракић, супруга покојног Микија Ракића, каже да уопште не жели да се уплиће у причу у вези са такозваним црним фондом ДС.

– Не желим уопште то да коментаришем и да се мешам, с врло малим бројем људи из ДС сам уопште у контакту – јасна је била Ракићева.

ДОБРО УИГРАНА ШЕМА Овако политичке странке праве црне фондове
ПАРЕ ЗАКОПАВАЛИ И У ЗЕМЉУ!

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија каже да је новац у црним фондовима странака добијен корупцијом.

– Паре које странке држе у црним фондовима узимане су из јавних предузећа, агенција, фондова… На пример, власт намести неком тајкуну посао, он, кад добије новац, део тога да тој странци. Одређене особе или особа из врха странке тај новац затим добија на чување. То су обично људи од највишег поверења председника странке, из кабинета – каже Добрашиновић.

На питање где се чувају те паре, он каже:

– Никако не на рачуну у банци, већ у сефовима, сламарици, па, уосталом, могу бити и закопане. Сетите се Слобиних министара који су у њиви крили силне паре. Постоји и могућност да само једна особа зна где су паре. Исто тако, постоји могућност да та особа злоупотреби фондове и узме део новца за себе, да покрене свој бизнис. Ево, шта је с Јешићем из ДС, нико не зна где је на крају 60.000 евра.

Тим новцем, додаје, не финансира се само странка већ и луксузни живот највиших функционера странке.

– Они тим фондовима финансирају и егзотична путовања својих функционера, куће, јахте… Одакле Дулићу паре, Шутановцу, Милосављевићу – пита Добрашиновић, а на опаску да Шутановац често истиче да има богатог таста, он ће:

– Па таст му је кафански певач, није Мик Џегер.

РЕАГОВАЊА / ШТА КАЖЕ БИВШИ ВРХ ДС

1. Да ли сте знали за фондове које је водио Мики Ракић за ДС и у којима је било око 20 милиона евра?

2. Да ли знате шта је било с новцем који је био намењен за кампању Рама Емануела?

БОЈАН ПАЈТИЋ

1. Први пут чујем за то, сумњам да је то тачно. То је огроман, незамислив новац.

2. Та прича ми је потпуно непозната.

ДРАГАН ШУТАНОВАЦ

1. Нисам се никад бавио финансијама у ДС, нити сам чуо да неки новац постоји. Никада ни на једном састанку нисам чуо да постоји било какав црни фонд којим располаже било ко у оквиру ДС.

2. Немам сазнања о томе, први пут сад чујем за то.

СЛОБОДАН МИЛОСАВЉЕВИЋ

1. Нисам био страначки функционер, тако да нисам осетио луксузни страначки живот. Дегутантно је да се пише о томе јер Ракић више није жив. Председник ДС је тада био Тадић, па је логично да питате њега. Никад нисам чуо за то. Делује свемирски. Не могу да тврдим ни једно ни друго.
2. Није одговорио.

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ

1. Не знам ништа о тим фондовима, изашао сам из ДС много раније него што је Мики Ракић ступио на важне страначке функције.
2. Није одговорио.

ТАДИЋ КАО ЛЕШИНАР ОПСЕДАО РАКИЋА ЗБОГ 20 МИЛИОНА ЕВРА

Свргнути двомандатни диктатор а сада председник СДС Борис Тадић , облетао је ноћима око кревета свог сарадника Миодрага Микија Ракића док је лежао у болници не би ли извукао информацију где су црни фондови са милионима евра!

Пошто је реч о чак око 20 милиона евра, овакво Тадићево понашање се и могло очекивати, тврде извори из СДС.

ТАДИЋ ПОЛУДЕО ЗБОГ 20 МИЛИОНА ЕВРА КОЈЕ ЈЕ ДРПИО „ЊЕГОВ“ МАЛИ

Није одустао од милиона

Део виђенијих демократа, али и Борис Тадић, дали су се у потрагу за тим парама, али су увек наилазили на зид.

И док су демократе временом дизале руке од „ковчега с благом“, Тадић од поменутих милиона није одустао.

– Ракић је извесно време провео у болници, било му је веома лоше. Међутим, то није спречило Тадића да покуша да ишчупа информацију где је новац који је Ракић, управо на његову директиву, склонио у црни фонд – каже извор и додаје:

– Тадић је често боравио на ВМА, где је Мики лежао, и покушавао да га ухвати будног и разговара с њим. Долазио је и ноћу у болницу. Тешко му је пала његова болест и прерана смрт. Многе ствари су њих двојица планирали са тадашњом Новом демократском странком, коју су заједно основали. Али сви ми знамо да је Тадић долазио код Микија у посете и да би сазнао шта је било са фондом ДС, који је био „тежак“ око 20 милиона евра – каже наш саговорник.

ТАДИЋ И ЊЕГОВА ДЕСНА РУКА ЈЕРЕМИЋ

Међутим, додаје наш извор, због тешких терапија и болести која је узела маха, Ракић није био у могућности да говори.
– Тадић је чекао да ухвати моменат да буде насамо с њим и пита га за паре, али Ракићу је већ било врло лоше. Због терапије и тешке болести, он је углавном спавао, а и када је био будан, није био у могућности да говори – каже наш извор.

Породица огорчена

Поред Тадића, још неколицина њих је долазила у болницу да га „нешто пита“, иако он већ није могао да говори, што је посебно љутило породицу.

– Није Тадић једини који је долазио код Микија мислећи да ће се овајдити неком важном информацијом и неким вишим интересом. Његова супруга је зато разочарана и ни тада није могла да верује на шта су људи све спремни – каже наш саговорник из фамилије Ракића.

Миодраг Мики Ракић умро је 13. маја 2014. године.

После две године могло би се рећи да је Тадић дигао руке од поменуте касе, а у прилог томе говори и податак да је до њега дошла информација да су се два његова некадашња саборца опарила.

Кредитом прикривали фонд

– Тадић се поверио неколицини најближих људи да сумња да су два утицајна члана ДС, иако без функција, сазнала где је новац и узела га – додаје још извор из СДС.

А један од високих функционера тадашњег ДС потврдио је наша сазнања о црном фонду којим је руководио покојни Ракић.

– ДС је имао много пара, довољно за изборну кампању 2012, а узели смо кредит да бисмо тај кеш полако ставили на рачун. Нисмо могли одједном да уплатимо милионе на рачун. Е, онда кад су пропали избори, тај кеш није ни стављен на рачун, а кредит је остао. Приступ новцу имао је само Ракић – каже наш саговорник упућен у целу ситуацију.

ИМПОЗАНТНА БИОГРАФИЈА: Ко је био Мики Ракић
ТАДИЋЕВ БЕЗБЕДЊАК, ДАЧИЋЕВ КОШМАР…

Постоји теза – нико не зна баш све. Тај ко је то рекао очито није чуо за Миодрага Ракића. Најближи сарадник и шеф кабинета Бориса Тадића, секретар Савета за националну безбедност, а потом и шеф Бироа за координацију рада служби безбедности. Био је кључни човек у акцији „Балкански ратник“, која је означила почетак „лова“ на Дарка Шарића. Говорило се да зна све о свакоме, па тако и о чувеној афери „банана“, у коју је био упетљан лидер СПС Ивица Дачић.

Након што је Тадић препустио вођење ДС Драгану Ђиласу, Ракић је постао потпредседник странке, али је у њој остао до формирања Тадићевог НДС. Био је пријатељ и са мандатаром за састав нове владе Александром Вучићем.

За Ракића се наводило да је био кључни човек у лову на Ратка Младића, што је делимично потврђено, а Ђилас је својевремено рекао да је Ракић „човек који је дао кључни допринос завршавању сарадње с Хашким трибуналом уз пажљиво чување националних интереса“.

Миодраг Ракић рођен је 1975. године у Београду. Преминуо је на Војномедицинској академији, где је примљен 18. априла. након што му се здравствено стање погоршало.

ПРАВИ СЕ БЛЕСАВ Избегава одговоре на питања
ТАДИЋ: ДА Л, МЕ ПИТАТЕ ЗА ФОНДАЦИЈУ МИКИЈА РАКИЋА?

Извор тврди да је лидер СДС у очајничком покушају да се домогне пара контактирао и са породицом Микија Ракића. Борис Тадић каже да не зна да ли је у странци била супруга покојног Ракића.
– С њом и са било ким другим нисам разговарао о поменутим фондовима јер они нису ни постојали – навео је Тадић у поруци и додао:
– Ако ме пак питате за фондацију Миодрага Ракића, знам да су поједини његови пријатељи желели да је оснују након његове смрти, али немам информације у којој је фази реализације та идеја.

На питање да ли је одлазио у болницу код Ракића, Тадић је поновио:
– Такви фондови нису постојали. Да јесу, ДС тада не би морао да се задужује за изборе.

ГласСрбије.инфо, Агенције

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алексић: Вучић и ревизор Пејовић прикривају да је ГИМ опљачкао наменску индустрију за 20 милиона долара (видео)

5 (4) Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да председник …

Бившем директору „Галенике” укинута пресуда, суђење се понавља

5 (1) Aпелациони суд у Београду укинуо је осуђујући део пресуде којом је на шест …

3 Коментара

 1. Kako to da se bas sad otkriva par meseci pre predsednickih
  izbora, kao i slucaj ubistva gardista?

  Vuk Jeremic je slobodan covek, bez imuniteta, sto pravosudje cuti?!

  Ne razumem, cemu panika vec sad dok se Vuk jos nije ni odlucio,
  kako god okrenes Vucic ce pobediti. Cemu frka tolika?

 2. Ко је аутор овога текста. Питам зато што ми није уобичајено да неко у Србији каже: „Вук Јеремић, некадашњи шеф СРБИЈАНСКЕ дипломатије „, како је наведено у вашем тексту.
  Зато закључујем да је аутор неко ко изворно није са српског говорног подручја или је текст преписан ко зна одакле.
  До сада у вашим текстовима нисам примећивао такве егзотичности које упућују на нечију туђу језичку праксу.
  Молим за објашњење.

 3. Pa valjda joiš ima ljudi koji misle glavom a ne gledaju Pink,Hepi ili čitaju Informer. Gde su bili ovi dušebrižnici do sada. neću smeti da upalim televizor ovih dana. Izgleda da se kreće u kampanju….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *