fbpx

Каква нерешена билетерална питања, ви се олоши подужете грубо мешате у унутрашње послове Србије!

0
(0)

БЕЧ  Европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан поновио је данас у Бечу да без решења билатералних проблема нема чланства у ЕУ, те нагласио да је Северна Македонија позитиван пример у региону да се проблеми могу решити, а северно-македонски премијер Зоран Заев истакао је да би решење које су Скопље и Атина пронашли за дугогодишњи спор могао бити охрабрење Београду и Приштини да наставе дијалог, преноси Танјуг.

Хан је, говорећи на скупу „Нове перспективе Северне Македоније” у организацији Бечког економског форума (ВЕФ), казао да је тренутно Северна Македонија једина земља на Западном Балкану која нема спорове са суседима и да је тиме стабилнија од осталих делова региона.

„Стално ме питају ко ће први приступити ЕУ, а мој одговор је увек исти – ради се о процесу заснованом на заслугама, о регата принципу и брзина приступа зависи од тога ко најбрже напредује на том путу.

Почели смо преговоре са Србијом и Црном Гором и тренутно те земље су формално најнапредније на овом путу, али то не искључује могућност да ће Северна Македонија успети да надокнади заостатак који има, јер је једина земља која нема ниједан билатерални спор са суседима. У стратегији Европске комисије за Западни Балкан смо јасно рекли да прихватамо нове чланице само ако немају билатералне конфликте. Нисмо спремни да увозимо конфликте”, поручио је он.

Указао је да у Северној Македонији постоји и политичка стабилност, јер је опозиција спремна на дијалог у скупштини, што би, како је констатовао, желео и другим земљама региона.

„У поређењу са другима ситуација у Северној Макеоднији је боља, јер се тамо опозиција понаша као права опозиција, конструкивна је и учествује у парламенту у политичком животу, на начин како се очекује у једној зрелој демократији. Последњи председнички избори су доказали да је могуће заједнички напредовати”, објаснио је Хан.

Рекао је да је тај напредак уродио плодом и да најпре предстоји приступ Северне Македоније НАТО, што би, како је додао, требало да се догоди до идуће године.

То јесте важан корак, али, како је констатовао, још важнији је други корак, а то је европска перспектива.

Изразио је наду да ће успети да увери скептичне чланице да се отворе приступни преговори са Скопљем што пре, и казао да је уверене да ће то уследити још пре лета, те да ће прва поглавља моћи да се отворе до краја године.

Најавио је да ће се, у складу са новом методологијом, отворити поглавља 23 и 24, која ће бити и последња затворена у приступном процесу.

Указао је да су та поглавља важна и да њихово отварање подстиче инвестиције, а као пример је навео Србију.

„У Србији смо након отварања тих поглавља видели више не само европских већ међународних инвестиција, јер је постојала већа сигурност правног развоја и окружења него раније”, објаснио је Хан.

Он је истакао да је највећи изазов у региону одлив мозгова и да то треба спречити кроз оснаживање економије, креирање радних места и већом перспективом.

Такође је указао да, иако сви говоре о Кини и Русији у региону, највећи инвеститор је, по броју фирми, ипак ЕУ, а и Аустрија.

Северно-македонски премијер Заев објаснио је да је спор са Грчком решен на начин да су две стране прихватиле да деле заједничку историју.

„Када смо прихатили да делимо заједничку историју то нам је отворило могуцност за будућност. Сада смо земља са новим именом, нашли смо решење за шкакљиво питање о идентитету и имену, али на најбољи начин за будућност нових генерација у обе земље. Пронашли смо могућност како да се признамо, да раздвојимо Македонце у две земље. Ми смо стварно северни део историјског региона. То је добар пример решења које може бити примењено на друге делове света са истим проблемима”, уверен је он.

Изразио је наду да ће овај позитиван пример допринети да се настави дијалог Београда и Приштине и касније реши и проблем у Босни и Херцеговини, што је оценио веома потребним за цео регион.

Заев је рекао да је Северна Македонија земља која је отворила дијалог са опозицијом у тражењу решења за све проблеме, изградила друштво у којем учествују све мањине у градњи заједничког живота.

Нагласио је да сада Скопље очекује пуноправно чланство у НАТО, јер ће то Северној Македонији, као мултиетничкој земљи осигурати више стабилности и донети сигурност да неће више бити ратова, а то чланство имаће и позитивне ефекте по цео регион.

Паралелно томе, каже, да напредује и на путу ка чланству у ЕУ, те да очекује да ће, и поред избора за Европски парламент, још овог лета Скопље моћи да добије позитивно мишљење за почетак приступних преговора.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МОНСТРУМ! Ниједна српска глава није страдала због наше политике (видео)

5 (9) Александар Вучић није човек. То је МОНСТРУМ!   Kako mučna scena… Užas… Užas! …

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

4.9 (18) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Један коментар

  1. Niti zelimo, niti nas ineteresuje ta vasa eurupa, pacovcicu beznacajni, niti slusamo tvoje tupljavine.
    M’rs u kucicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *