Насловна / Србија / Економија / Кан: Нови чин за спас евра
Кан: Нови чин за спас евра 1

Кан: Нови чин за спас евра

Европа полаже наде, посебно у Кину и земље БРИКС, на скупу најразвијенијих земаља света (Г 20) током ове недеље у Кану. Сценарио, који се ствара у ходу, још далеко од очекивања Брисела

ПАРИЗ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БУДУЋНОСТ евра кројиће се на дводневном самиту Г 20, ове недеље у Кану. Биће то трећи састанак на врху ЕУ за мање од две недеље, с тим што ће му се овога пута прикључити и светски лидери. Кина, али и остале земље из групе БРИКС, којом се тренутно зида економска експанзија планете, биће главни гости. Европи је неопходна помоћ са стране, али сценарио, који се ствара у ходу, још је веома далеко од онога што Брисел очекује да би спасио заједничку монету.

Заменик кинеског министра финансија Жу Гуанђо, који се пред викенд састао с директором Европског фонда стабилности Клаусом Реглингом, веома опрезно је изјавио да његова земља тек очекује разјашњавање техничких детаља, као и да би требало да изврши озбиљне студије да би видела да ли ће евентуално учествовати у допуњавању фонда. Још алармантнија била је његова порука да на предстојећем самиту Г 20 неће бити речи о докапитализацији Европског фонда стабилности!

 

ПОЧЕО АНТИСАМИТ АЛТЕРМОНДИЈАЛИСТИ су већ почели да се окупљају у Кану. Четрдесетак удружења организовало се у „Колектив 06“, који тражи „праву демократију“, а не ону засновану на финансијском диктату. Њихов први званични скуп заказан је за уторак, два дана пре почетка самита. Традиционални „народни форуми“ биће одржани 2. и 3. новембра. За ред и мир у Кану током трајања самита Г20 задужено је чак 12.000 полицајаца, жандарма и војника.

Због тога је и Реглинг морао да спусти лопту и поручи да са Кином тренутно „нема преговора“, односно да су „консултације тек у прелиминарној фази“. Порука из Пекинга је јасна: разматраће могућности да ојачају билатералну сарадњу „која ће бити свима од користи“. Другим речима, сигурно неће прискакати у помоћ да би остали празних руку.

Према кинеском вицеминистру финансија, у Кану ће се зато званично разговарати „само“ о промовисању светског трговинског развоја, одржавању стабилности међународног тржишта, реформи Међународног монетарног система и финансијској контроли. Још ниједан кинески званичник није јавно потврдио да ће његова земља заиста учествовати у Европском фонду.

Чак и кад би учествовала, најављује се да би Кина, као земља с највећим доприносом, могла да унесе свега од 50 до 100 милијарди. Бразил такође тренутно само размишља о свом учешћу, а потребно је, за прво време, обезбедити чак 750 милијарди, да би се стигло до зацртаног плана од хиљаду милијарди, што, опет, није довољно за мирну сутрашњицу, поготово ако се узму у обзир подаци о већем италијанском задужењу него што се до сада мислило. А фонд је замишљен да би, пре свега, санирао италијанске финансије, да се криза не би ширила даље.

Због свега, кочницу су повукли и Европљани, који су много очекивали од самита у Кану, па су већ поручили да ће детаље око фонда стабилности саопштити тек крајем новембра или почетком децембра. Берзе, које су веома позитивно реаговале првог дана после постизања споразума у Бриселу, одмах су се зато поново повукле на позицију „опрезног реаговања“.

После свега, забринути за успех самита Г 20, председници Европског савета и Европске комисије, Херман ван Ромпеј и Жозе Мануел Барозо, упутили су у недељу заједничко писмо свим земљама учесницама, у којима траже солидарност и сличне напоре осталих, оним европским, да би се изашло из кризе. Ту су, свакако, у првом реду мислили на амерички дуг од 14.700 милијарди долара.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Меркелова кад је ухвати трескавица само понавља „успећу, успећу“ (видео) 11

Меркелова кад је ухвати трескавица само понавља „успећу, успећу“ (видео)

Kако се наводи на сајту радија Антенне Баyерн, експерт је сигуран да је Меркелова током …

Дужничко ропство Крагујевца 12

Дужничко ропство Крагујевца

Укупна задуженост града Kрагујевца за узете дугорочне кредите од комерцијслних банака, са најновијим кредитним задужењем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *