фото: Gulf News

Касно су се сетили – ЕУ ствара „стратешке залихе” медицинске опреме

0
(0)

БРИСЕЛ – Европска комисија донела је одлуку о стварању стратешких залиха медицинске опреме као што су респиратори и заштитне маске у циљу помоћи земљама ЕУ током пандемије.

У Европској комисји кажу да је у питању прво икада успостављање заједничких европских резерви хитне медицинске опреме. Залихе ће укључивати медицинску опрему за интензивну негу као што су респиратори, лична заштитна опрема попут маски за вишекратну употребу, вакцине, лекови и лабораторијски материјал.

„То ће бити од користи свим нашим државама чланицама и свим нашим грађанима. Међусобна помоћ је једини пут за напред”, каже председница Комисије Урсула фон дер Лајен.

У Европској комисији напомињу да је успостављање залиха медицинске опреме начин да се државе чланице брже и ефикасније подрже у случају недостатка опреме потребне за лечење заражених пацијената, заштиту здравствених радника и помоћ за успоравање ширења вируса. Додаје се да су државе чланице тренутно у процесу заједничке набавке личне заштитне опреме, респираторних вентилатора и предмета неопходних за тестирање на коронавирус.

„Овај координисани приступ државама чланицама даје јаку позицију у преговорима са индустријом о доступности и цени медицинских производа”, каже комесар за управљање кризним ситуацијама Јанез Ленарчић.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војислав М. Станојчић: Имамо мандатарку или Са Ацом и Аном у нове радне победе

5 (6) Све у свему, Пети октобар ове године био је историјски дан за нашу …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend