fbpx

Кина поклонила ВС чамце, детекторе и моторне санке (фото)

0
(0)

ПАНЧЕВО – Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас примопредаји кинеске донације Војсци Србије, у вредности од око 900.000 евра, у касарни „Народни херој Стевица Јовановић” у Панчеву.


(Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор Кине Ли Манчанг потписали су протокол о примопредаји те опреме, а том приликом, Ђорђевић је захвалио НР Кини и амбасадору Лију који су, како је истакао, увек били спремни када год је било потребно да помогну Србији.


(Фото Министарство одбране)

„Ово није први пут да донирају нашој земљи, нашој војсци, били су ту и када су биле поплаве, увек су били ту када је било потребно нашем народу. Ово је једна од донација, а до сада је реализовано 4,95 милиона евра донација, а очекујемо још једну донацију, а то је све захваљујући амбасадору Лију, који се бори за нас, воли Србију. Још једном, хвала амбасадоре, хвала НР Кини и у име Војске Србије и у име наше земље”, рекао је Ђорђевић.


(Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је да је донација чист израз пријатељства кинеске армије према српској војсци и да Кинези никада неће заборавити учешће наше војске претпрошле године на великој паради у Пекингу, када је, како је навео, 1,4 милијарде Кинеза у целом свету преко телевизије гледало како се наша војска показала. Донација се састоји од 16 гумених чамаца са ванбродским моторима, пет моторних санки, као и 10 преносних уређаја за откривање експлозивних направа и средстава.


(Фото Министарство одбране)

Гумени чамци намењени су за превоз људи, специјалног терета, десанте малих група људи и биће распоређени у речну флотилу и специјалну бригаду Војске Србије, а донатор је обезбедио и резервне делове за три године коришћења. Преносни детектори донирани Војсци Србије откривају 10 врста експлозива и 13 врста наркотика.


(Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Ли: Изасланик Кине на инаугурацији у вишем рангу него обично

Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је данас да кинески председник Си Ђинпинг придаје велику пажњу инаугурацији председника Србије Александра Вучића и да је већ одлучио да пошаље свог изасланика, који ће у Београд доћи 22. јуна увече.


(Фото Министарство одбране)

„Изасланик је потпредседник парламента Кине. Иако је обично изасланик у рангу министра, овога пута изасланик је изнад министра и то је један гест кинеског председника према председнику Вучићу”, рекао је Ли.

Ли је данас у Панчеву уручио донацију Кине Војсци Србије у виду 16 гумених чамаца са ванбродским моторима, пет моторних санки, као и 10 преносних уређаја за откривање експлозивних направа и средстава.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Невиђено: Градска управа Ваљева прикупља „Kапиларне“ гласове за СНС

5 (6) Запослени у Градској управи, чланови Српске напредне странке, кренули су у акцију прикупљања …

Милан Гутовић: Поређење Шојића и данашње Скупштине је велика увреда за Шојића

5 (1) Био сам млад и брзоплет, па сам мислио да би власт изборе укинула …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *