Кина за формирање развојне банке ШОС и транспортног коридора од Азије до Персијског залива

Кина за формирање развојне банке ШОС и транспортног коридора од Азије до Персијског залива

УПОЗОРЕЊЕ ВАШИНГТОНУ: Чланице ШОС-а потврђују став да једнострано и неограничено повећавање ПРО од стране једне или више држава, без уважавања интереса других држава, може нанети штету стратешкој стабилности и међународној безбедности

КИНЕСКИ лидер Си Ђинпинг иступио је на крају самита ШОС, одржаног у главном граду Киргизије Бишкеку, са иницијативом да та организација оснује сопствену развојну банку која би инвестирала у заједничке пројекте.

Си је подржао иницијативу руског председника Владимира Путина да се активира „Енергетски клуб ШОС“ и указао на потребу градње транспортног коридора од Кине до Персијског залива.

Путин је обавестио учеснике самита да ће Русија модернизовати Транссибирску железницу и позвао их да учествују у том пројекту, нагласивши да она може играти важну улогу у повезивању земаља које су у саставу ШОС. Истовремено се заложио за „координирану изградњу мреже аутопутева који би повезали државе-чланице Шангајске организације“.

Руски лидер је прихватио позив председника Ирана, Хасана Роханија, да посети Техеран „првом могућом приликом“

Иначе, лидери земаља-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) усвојили су Бишкечку декларацију у којој су изразили дубоку забринутост због ситуације у Сирији, као и озбиљну забринутост због постављања америчког система противракетне одбране (ПРО).

„Чланице ШОС-а изражавају дубоку забринутост због ситуације на Блиском Истоку и Северној Африци, између осталог, у Сирији, и залажу се за постизање мира, стабилности, просперитета и напретка у том региону без стране интервенције коју не одобри Савет безбедност УН“ – наводи се у Декларацији.

У документу се наглашава да су чланице ШОС-а за то да сами Сиријци што скорије нађу решење за кризу својој земљи, уз прекид насиља и покретање широког политичког дијалога између власти и опозиције без претходних услова а на основу Женевског коминикеа.

Такође, чланице ШОС-а су подржале напоре за сазивање међународне мировне конференције, која треба да постави темељ за помирење и нормализацију у Сирији. Истовремено су иступиле против противправних радњи усмерених на даљу милитаризацију унутрашњег конфликта у републици.

Чланице ШОС-а потврдиле су свој став о америчкој ПРО, оценивши да може да нанесе штету међународној безбедности.

„Чланице ШОС-а потврђују став да једнострано и неограничено повећавање ПРО од стране једне или више држава, без уважавања интереса других држава, може нанети штету стратешкој стабилности и међународној безбедности“ – наводи се у документу. „Ти проблеми се морају решавати политичко-дипломатским напорима свих заинтересованих држава“ – констатује се у Декларацији.

„Чланице ШОС-а су уверене да се сопствена безбедност не може јачати на рачун безбедности других“ – истиче се у документу.

Чланице ШОС-а су: Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Узбекистан. Посматрачи у ШОС-у су Авганистан, Индија, Иран, Монголија, Пакистан. Партнери у дијалогу су Белорусија, Турска и Шри Ланка.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

На робу из Кине чека се три пута дуже од октобра, док је њена цена …

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Не плаши се Вучић сусрета с Путином због гаса, већ из овог разлога

Сви споразуми које је режим председника Александра Вучића потписао са албанским сепаратистима у Приштини биће …

2 Коментара

  1. Ове земље су одлучиле да унапреде свој свет (Државе), окренувши леђа трулом западу, притом том истом трулежу је речено да је било доста ратних игара, да у будуће неће дозволити самовољу и тиранију близу својих граница! Доста је било, свет је сит такве демократије!

  2. ја бих рекао свет је сит ДЕМОНкратије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *