Кинезима пола века без накнаде 7.000 квадрата Института за рударство
фото: Новости.рс

Кинезима пола века без накнаде 7.000 квадрата Института за рударство

3
(2)

Дирекција за имовину објавила је на свом сајту да је кинеској компанији Зиђин дала на коришћење две „зграде науке“ у Бору површине око 772 квадратних метара на 50 година без накнаде, али постоје индиције да је та повишина заправо десет пута већа.

Kако сазнаје сајт истмедиа.рс, кинеској компанији дата је на коришћење комплетна двоетажна зграда Института за рударство и металургију са шест и осам спратова са поткровљем, чија је површина просторија заправо десет пута већа од наведене и износи око 7.000 метара квадратних.

Због смањења обима посла, запослени у Институту су 2009. године напустили тај објекат и преселили се у неколико суседних нижих објеката, па је напуштена зграда пропадала под зубом времена.

Зграда тадашњег „Института за бакар Бор“ изграђена је почетком седамдесетих година и у њој је била инсталирана најмодернија истраживачка опрема на којој су радили врхунски стручњаци на пројектима широм света.

Kако је објављено на сајту Дирекције, уговор о уступању зграде Института потписали су директор Републичке дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић и директор Зиђина Ђијан Ћиминг.

Дирекција подсећа да Србија, као члан Привредног друштва Сербиа Зијин Бор Цоппер, учествује у добити које друштво оствари пословањем непокретности, у складу са уделом које има у наведеном привредном друштву.

На сајту Дирекције се наводи да ће компанија Зиђин пословати „у складу са највећим светским стандардима и када је у питању ефикасност и квалитет, али и заштита на раду и екологија“.

Kако сазнаје истмедиа.рс, Зиђин је почео и изградњу кантине испод дирекције компаније, али и изградњу стамбених објеката у којима ће бити смештени кинески радници који убудуће буду ангажовани у Бору.

Kомпанија Ракита из састава Зиђин, која се припрема за отварање рудника бакра Чукару Пеки код Бора, најозбиљнији је кандидат за куповину објекта „Kапија града“ Бора од 1.809 квадрата по цени од 620.000 евра, што би могла да буде нова инвестиција кинеске компаније.

Током ванредног стања у Србији отказано је јавно надметање, а једину понуду доставила је управо компанија Зиђин-Ракита.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

5 (7) Упркос тврдњама власти да у Србији влада „златно доба“, те да важимо за …

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

5 (2) Здружена акција Kров над главом саопштила је данас да је у току покушај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend