Ко је дозволио Месићу да из Новог Пазара шири антисрпску пропаганду?

Ко је дозволио Месићу да из Новог Пазара шири антисрпску пропаганду?

0
(0)

Последњи председник бивше СФРЈ Стјепан Месић поновио је данас ставове о одговорности Слободана Милошевића за рат, говорећи у Новом Пазару, а на конференцији Бошњачког националног већа Сулејмана Угљанина.

Месић је казао да је рат могао да буде избегнут да је Милошевићев режим одустао од промене граница.

„Његов циљ (Слободана Милошевића) је био да створи велику Србију, етнички чисту, а да би то постигао, он је морао да осваја туђе територије. На реду је била Хрватска, БиХ, а рачунао је за Црну Гору и обе покрајине да се подразумева да је то Србија“, рекао је Месић.

Милошевић је, каже, варао свет да се бори за Југославију, а варао је и Србе да ће живети у једној држави:

„Он никада није рекао да ствара велику Србију, само је Србима у БиХ и Хрватској рекао да ће сви Срби живети у једној држави. Словенија га није много занимала, јер тамо није било много аутохтоних Срба и тај рат је био врло кратак, али је зато био крвав у Хрватској, бруталан у Босни, а на крају се и Косово купало у крви, и то све због једне лоше политике“, казао је он.

Његов предлог је био да сви конститутивни елементи Федерације прогласе самосталност и да истог дана потпишу један конфедерални споразум, на три до пет година, али, каже Месић, то није прихваћено и уследио је рат.

„Нажалост, рат је био врло крвав, више од 100.000 мртвих, а границе се нису промениле нити једног милиметра. Сада имамо и ратне последице — велика мржња и разорена привреда и сада то морамо решити у овом постконфликтном периоду. Треба да сарађујемо, сви ратови су завршени миром и морамо и овај последњи рат да завршимо, али на цивилизован начин“, закључује Месић.

Истакао је да је најбољи начин да се дође до функционисања између земаља бивше Југославије — да се убрза улазак у ЕУ, јер тада мотива за сукобе више неће бити.

Месић је истакао и да је потребно користити средства којима ЕУ располаже како би се побољшао стандард оних делова који нису имали прилику да се развијају, те да би придруживањем балканских земаља ЕУ, и Европа добила нову позицију у свету.

„Они који данас не желе брзо уједињење штете и својим државама, али штете и Европи као целини. Када дође до европског уједињења, решена су два питања: Европа постаје велики господарски фактор и Европа ће искључити рат као политичко средство, јер мотива за рат више неће бити“, казао је Месић.

Танјуг

фото: АА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вилијам Енгдал: Ковид је само увод за ВЕЛИКИ РЕСЕТ

Вилијам Енгдал: Ковид је само увод за ВЕЛИКИ РЕСЕТ

4.3 (13) Иако се Кина гласно зарекла да ће испунити строге стандарде емисије ЦО2 до …

ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА - ЦЕО ФИЛМ

ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА – ЦЕО ФИЛМ

5 (2) Дуго скривана историја излази на видело, колико су црвени одузели имовине грађанима, на …

3 Коментара

  1. Потомак Марка месића усташе са источног фронта, дошао у Санџак, са којим разлогом? Где је запело синовче, јели дошло време за нову офанзиву? Немате ли на уму Ханџар дивизију?
    Говнар неопевани, ђаво му не да мира, ушка и бушка, јер није рачуне измирио. Беше ли његова чувена реченица „Моја улога је завршена Југославија више не постоји“!

  2. Taj debil ima jos nesto da kaze. Hrvati su poceli daviti vojnike JNA prije nego je iko spemenuo granice. Ali je vezao ustaske i balijske zastave misleci da ce u toj koliciji uspjeti da nadjaca Srbe. Srbe nisu pobjedili ni kad su bili sa Njemcima i Italijanima u drustvu. Nek zahvali Milosevicu sto jos uvjek postoji Hrvatska inace bi ih srpska vojska pregazila za 10 dana.

  3. Pustila ga srpska vlast da olajava sopstveni narod.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend