Министарство спољних послова, фото Н.Фифић

Кофере пакује чак половина српских амбасадора

5
(1)

СКОРО половина амбасадора које Србија има широм света враћа се у Београд због истека мандата, а нови кадрови требало би да буду именовани у наредних неколико месеци.

Тиме ће практично бити „освежена“ готово цела дипломатско-конзуларна мрежа наше земље, јер је током прошле године већ „замењено“ десетак амбасадора и генералних конзула. Наша држава тренутно има амбасаде у 69 држава и седам сталних мисија при међународним организацијама.

Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио је да ускоро следе именовања око 30 нових амбасадора или генералних конзула и да више неће бити оних који су пробили мандат од четири године. Он наглашава да није реч ни о каквим сменама, већ о редовној процедури именовања нових кадрова.

– Није још било конкретних договора ко ће и где ићи. Очекујем да ћемо отворити простор каријерним дипломатама.

На списку дипломата којима је истекао мандат или троше његове последње месеце су и амбасадори у кључним светским центрима – Кини и САД. Милан Бачевић у Пекингу је од јануара 2015, а Ђерђ Матковић у Вашингтону од фебруара исте године.

Уочи Нове године донети су укази о опозиву амбасадора у Аустралији (Мирољуб Петровић), Бразилу (Вељко Лазић), Канади (Михаило Папазоглу) и Индији (Владимир Марић). Сви они пробили су четворогодишње, односно петогодишње мандате. Током 2019. службу су завршили и амбасадори у Анголи – Драган Марковић, и Албанији – Мирољуб Зарић, који је са деветогодишњим мандатом у Тирани био апсолутни рекордер међу нашим дипломатама.

Мандат су „потрошили“ и амбасадорка у Аргентини Јела Баћовић, затим амбасадор у Белорусији Вељко Ковачевић и шеф ДКП у Јапану Ненад Глишић. На тој листи су и Милутин Станојевић (Израел), Душан Спасојевић (Грчка), Владимир Кохут (Кувајт) и Оливер Антић, који службује у Португалији.

Бачевић и Матковић, фото Танјуг/Д.Кујунџић, МСП

Новог шефа требало би да добију и амбасаде у Мароку, Мјанмару, Северној Македонији, Норвешкој, Тунису, Хрватској, Чешкој, Финској, Индонезији, Мексику, Украјини, Румунији, Конгу…

Промене се очекују и у неким од сталних мисија Србије при значајним међународним организацијама. Тако би кофере требало да пакује и наш стални представник при мисији УН у Њујорку, Милан Милановић, који је на тој позицији скоро седам година, као и амбасадор при НАТО Миомир Удовички, који је пробио пету годину мандата. У августу 2020. истиче четворогодишњe службовање Ани Хрустановић, која је наш амбасадор при ЕУ.

ЧЕТВОРКА ВЕЋ ОТИШЛА

КРАЈЕМ прошле године, наше амбасаде у Москви, Берну, Подгорици и Хагу добиле су нове шефове. Амбасадор у Русији је Мирослав Лазански, у Швајцарској је Горан Брадић, у Црној Гори Владимир Божовић, а у Холандији Ксенија Миленковић.

Д. МИЛИНКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Панчево: Нова екипа напредних градоуправитеља, људи без интегритета, идеја и каријера

5 (2) Судећи по томе на које ликове је пао избор да управљају градом, не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend