Која бре економија?! Александра Влаховића и Синише Малог? Море МАРШ…

0
(0)

Председник владе Србије Ана Брнабић је на отварању 26. Kопаоник бизнис форума рекла да економија Србије још није у потпуности спремна за одржив раст и да мора да се ради на томе да привредни раст буде већи и дугорочно одржив.

„Најважнији задатак Владе Србије је да трансформишемо економију од оне која је заснована на инвестицијама на економију која се ослања на иновације и знање“, рекла је Брнанић.

Она је истакла да ће се само на тај начин омогућити да будуће генерације имају здравију и конкурентнију економију која обзбеђује динамичнији и зрдравији раст.

„У мандату ове владе смо учинили много и крећемо ка економији заснованој на иновацијама и знању. Основ тога је реформа образовања, како би млади учили како да мисле а не шта да мисле, да решавају проблеме“, казала је премијерка.

По њеним речима, најбрже растући сектор у Србије су информационе технологије (ИТ) чији је годишњи раст у 2018. био 26 одсто, а у 2017. је износио 22 одсто, док је извоз те индустрије у прошлој години био око 1,14 милијарди евра.

„Мењамо и политика субвенција јер се све више подстичу улагања у високе технологије, опрему, знање и истраживање, а мање отварање радних места“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је за напредак земље веома важна владавина права, поред јаких институција.

„Здрава економија почива и на вредносном систему коју земљу чини европском без обзира да ли је у Европској унији“, казала је Брнабић.

Додала је да Србија треба да буде земља једнаких шанси, у којој ће се разлике доживљавати као квалитет а на основ за поделе, где ће бити поштована људска права и слободе, права и обавезе радника и послдоваца, а унапређиван социјални дијалог.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић је Влади препоручио да раст бруто домаћег производа базира на расту инвестиција и извозу, као и расту приватне потрошње, а да раст јавне потршње буде у складу са привредним растом.

Он је навео да је незапосленост, пре свега младих, заједно са неповољним демографским развојем и миграцијом становништва и даље највећи проблем Србије.

Указао је да је изостао напредак у реструктурирању највећих јавних предузећа, изузимајући Железницу, као и јавних комуналних предузећа у већим градовима.

Kопаоник бизнис форум траје до 6. марта, окупиће више од 1.300 учесника, а централна тема је: „Србија десет година после велике рецесије: Снажан раст као императив“.

Форум организује Савез економиста Србије у партнерству са компанијом Мастеркард.

Н1

фото: Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

„Медицински део Кризног штаба тражи оштрије мере, али још ништа није донето“

3 (4) „Медицински део Кризног штаба на данашњој седници тражио је оштрије мере, али ниједна …

Један коментар

  1. Најбоља вест у историји биће: ДУБОКА ДРЖАВА DELECTA EST.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend