Која бре економија?! Александра Влаховића и Синише Малог? Море МАРШ…

0
(0)

Председник владе Србије Ана Брнабић је на отварању 26. Kопаоник бизнис форума рекла да економија Србије још није у потпуности спремна за одржив раст и да мора да се ради на томе да привредни раст буде већи и дугорочно одржив.

„Најважнији задатак Владе Србије је да трансформишемо економију од оне која је заснована на инвестицијама на економију која се ослања на иновације и знање“, рекла је Брнанић.

Она је истакла да ће се само на тај начин омогућити да будуће генерације имају здравију и конкурентнију економију која обзбеђује динамичнији и зрдравији раст.

„У мандату ове владе смо учинили много и крећемо ка економији заснованој на иновацијама и знању. Основ тога је реформа образовања, како би млади учили како да мисле а не шта да мисле, да решавају проблеме“, казала је премијерка.

По њеним речима, најбрже растући сектор у Србије су информационе технологије (ИТ) чији је годишњи раст у 2018. био 26 одсто, а у 2017. је износио 22 одсто, док је извоз те индустрије у прошлој години био око 1,14 милијарди евра.

„Мењамо и политика субвенција јер се све више подстичу улагања у високе технологије, опрему, знање и истраживање, а мање отварање радних места“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је за напредак земље веома важна владавина права, поред јаких институција.

„Здрава економија почива и на вредносном систему коју земљу чини европском без обзира да ли је у Европској унији“, казала је Брнабић.

Додала је да Србија треба да буде земља једнаких шанси, у којој ће се разлике доживљавати као квалитет а на основ за поделе, где ће бити поштована људска права и слободе, права и обавезе радника и послдоваца, а унапређиван социјални дијалог.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић је Влади препоручио да раст бруто домаћег производа базира на расту инвестиција и извозу, као и расту приватне потрошње, а да раст јавне потршње буде у складу са привредним растом.

Он је навео да је незапосленост, пре свега младих, заједно са неповољним демографским развојем и миграцијом становништва и даље највећи проблем Србије.

Указао је да је изостао напредак у реструктурирању највећих јавних предузећа, изузимајући Железницу, као и јавних комуналних предузећа у већим градовима.

Kопаоник бизнис форум траје до 6. марта, окупиће више од 1.300 учесника, а централна тема је: „Србија десет година после велике рецесије: Снажан раст као императив“.

Форум организује Савез економиста Србије у партнерству са компанијом Мастеркард.

Н1

фото: Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићкина партнерка крстари на броду који је нарко дилер купио БИА док их бејбиситује Жандармерија (фото)

4.3 (9) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић поставила је на Твитеру фотографије на …

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Један коментар

  1. Најбоља вест у историји биће: ДУБОКА ДРЖАВА DELECTA EST.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *