КОКЕЗА ОПЉАЧКАО 7 МИЛИОНА ЕВРА: Ојадили ЕПС, увећали профит 18 пута откад је СНС на власти!

КОКЕЗА ОПЉАЧКАО 7 МИЛИОНА ЕВРА: Ојадили ЕПС, увећали профит 18 пута откад је СНС на власти!

Муљање Фирма „Проинтер ИТ солушенс енд сервисиз“, која се повезује са челником ФСС, „Електровојводини“ и ЕДБ продала компјутерски софтвер који не ради, објавио Инсајдер.нет

Фирма „Проинтер ИТ солушенс енд сервисиз“, која се повезује са Славишом Кокезом, председником Фудбалског савеза Србије и чланом СНС, оштетила је ЈП „Електропривреда Србије“ за најмање седам милиона евра тако што је предузећима „Електродистрибуција Београд“ и „Електровојводина“ продала компјутерски софтвер који не функционише!

Наиме, како пише истраживачки портал Инсајдер.нет, ЈП ЕПС је још пре четири године, у јуну 2013, са немачком компанијом САП, која се бави производњом софтвера, потписало уговор о стратешкој сарадњи, након чега је огранцима издало налог да софтвер набављају директно од произвођача, односно САП. Међутим, упркос томе, само месец дана касније, ЕДБ и „Електровојводина“ расписали су тендер за уградњу овог информационог система и посао вредан седам милиона евра доделили „Проинтеру“.

Велика штета

Како се испоставило, САП програм набављен преко „Проинтера“ није одговарао оригиналном програму, а према писању медија, имао је и знатна техничка одступања од основног програма, па је претила опасност да се начини велика штета ЕПС, али и потрошачима електричне енергије. ЕПС је 2014. увођење САП уговорио с представништвом немачке фирме. Од тада до данас са њима су склопљена бар још три уговора чија је вредност око 7,3 милиона евра.

Иначе, као званични власник „Проинтера“ од 2013. године води се Слободан Квргић, али се његово име на симптоматичан начин константно везивало за име Славише Кокезе. Тајна веза почела је још 2014, када је Кокеза од Квргића купио фирму „Еуросалон“ за 190.000 евра. У јулу ове године Кокеза је исту фирму продао Квргићу за око пет пута већу цену, односно за 915.000 евра. Занимљиво је да се, и док је „Еуросалон“ био у Кокезином власништву, водио на истој локацији као и Квргићев „Проинтер“, односно на адреси „Луке Београд“, која је такође Квргићева.

Питање за тужилаштво

Драган Добрашиновић из НВО Коалиција за надзор јавних финансија каже да би тужилаштво под хитно требало да провери како је дошло до овог штетног посла:
– ЕПС је могао да спроведе јавну набавку и купи све што је потребно од фирме која да најбољу понуду. Због чега није тако урађено и како је дошло до тога да се за велике паре купи нешто што не ради, не би више требало да буде питање за ЕПС, већ за тужилаштво. Већи проблем од тога што је ЕПС прибавио софтвер који не ради јесте тај што Србија има тужилаштво које не ради.

У „Проинтеру“ јуче нисмо добили одговоре на питања која смо послали, а на СМС поруку нам није одговорио ни Славиша Кокеза.

Надлежни без санкција
Напредовали у каријери

Иако је буџет ЕПС оштећен за барем седам милиона евра, не само да нико није одговарао већ су тадашњи руководиоци у ЕДБ и „Електровојводини“ напредовали у каријери. Члан СНС Зоран Рајовић, који је у то време био на челу ЕДБ, сада је извршни директор за дистрибуцију и управљање дистрибутивним системом на нивоу целог ЕПС. На челу „Електровојводине“ био је Срђан Кружевић, који је, након што је отишао из ЕПС, постао посланик, па заменик градоначелника Новог Сада. Он је из ЈС прешао у СНС.
– Немам коментар – кратко нам је поручио Кружевић, док од Рајовића нисмо могли да добијемо коментар.

ЕПС потврдио
Обрадовић окончао уговор са „Проинтером“

У ЕПС су потврдили за Курир да су ЕДБ и „Електровојводина“ 2013. са „Проинтером“ потписала уговоре који су се испоставили као штетни.
– Анализом коју су спровели стручњаци САП задужени за централну и источну Европу утврђено је постојање низа неусаглашености и ризика за примену пројекта и зато је тадашњи директор ЕПС Александар Обрадовић донео одлуку да се пројекти имплементације САП ЕРП система у ЕДБ и „Електровојводини“ окончају, а да од 15. јануара 2015. крену припреме за примену јединственог решења за сва некадашња привредна друштва – поручили су у ЕПС, не одговоривши колико ће укупно новца бити издвојено у ове сврхе, као ни да ли су против одговорних предузете неке мере.

Неисправност им не смета
Софтвере уграђивале и друге фирме

Занимљиво је и да је „Проинтер“ исти софтвер САП, за који је ЕПС утврдио да није функционалан и да не одговара оригиналу, уводио и у друга државна предузећа и институције. Како пише Инсајдер, „Проинтер“ су за увођење или одржавање САП ангажовали Управа царине, „Транснафта“, „Југоимпорт СДПР“, „Пошта“, „Електромрежа Србије“… Иначе, „Проинтер“ је од доласка СНС на власт повећао приходе 157 пута. Највећи део послова добио је од државе, о чему је Курир писао у јуну.

Извор: Курир / Екипа Курира

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕПС 7 година незаконито узимао новац грађанима?!

ЕПС 7 година незаконито узимао новац грађанима?!

Уз рачун за струју већ седам година плаћамо “трошак гарантованог снабдевача”, који је до скоро …

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Уместо да брани интересе ПОКРАДЕНОГ народа Табаковић брани интересе страних банкара и лихвара!

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да НБС неће допустити да негативна појава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *