fbpx
Насловна / Србија / Економија / Колики је стварно дуг Србије?

Колики је стварно дуг Србије?

Београд — Ревизија Управе за јавни дуг у завршној је фази и почетком децембра биће саопштено колики је јавни дуг Србије, изјавио је државни ревизор Радослав Сретеновић.

Ради се ревизија завршног рачуна буџета Србије, Агенције за депозит, Народне банке Србије, рекао је Сретеновић за Радио телевизију Србије.

Према његовим речима, ревизијом су обухваћена сва министарства, а тренутно се налазе у завршној фази ревидираних субјеката – 16 јавних предузећа и 19 локалних власти. 

Због ненаменског трошења новца из буџета државни ревизор поднео је 16 кривичних и 22 прекршајне пријаве против државних службеника.
Државна ревизорска институција поднела је 16 кривичних и 22 прекршајне пријаве против државних службеника због ненаменског трошења новца из буџета. 
За утврдјене неправилности у трошењу буџетских средстава, поднете су 193 пријаве, од којих свега три кривичне, донето је седам пресуда – шест осудјујућих и једну ослобадјајућу. Ово је први пут да је ревизор одједном поднео толики број кривичних пријава. 

Међу 16 имена против који је државни ревизор поднео кривичне пријаве налазе се и бивши министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић због ненаменског трошења државног новца за 2010. годину, а медју онима против којих су поднете прекршајне пријаве је бивши министар вера и дијаспоре Срдјан Срећковић. 

Државни ревизор Сретеновић је рекао РТС-у да је против Дулића, који је био председник Управног одбора Фонда за заштиту животне средине, затим директорке тог Фонда и одговорног лица у Фонду поднета кривична пријава, јер је утврдјено да су они, не поштујући правилник, користили и доделили петорици подносиоца захтева бесповратна средства у износу од сто милиона динара.

Државни ревизор је рекао да није први пут да Државна ревизорска институција подноси и кривичне и прекршајне пријаве.
Према његовим речима, прекршајне пријаве се односе на кршење Закона о буџетском систему и Закона о јавним набавкама. 

То су дела за која је предвидјена новчана казна и државна ревизорска институција се залаже за измену тог закона, тражимо да се те казне пооштре, рекао је Сретеновић. 

„Ми смо поред Дулића и чланова управног одбора, градске управе и одговорних лица у градској управи поднели више пријава због сумње да су извршили кривично дело из надлежности ненамеског трошења новца“, навео је он. 

Међутим, како је указао ревизор, не ради се о ненаменском коришћењу средстава, већ о томе да су та лица преузела обавезе изнад прописаних вредности у Закону о буџету, односно створили обавезе за наредну буџетску годину. 

Сретеновић је указао да не може да говори о износима новца појединачно, али је истакао да су они та средства унапред користили за оне намене које су биле предвидјене у плану јавних набавки, и да су преузели одредјене обавезе по уговорима, по фактурама.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сточарство у Србији је на нивоу из 1910. године

5 (3) Без развијеног сточарства нема развијене пољопривреде, а ни државе. Упркос најавама да ће …

ЦРНОГОРСКИ ГАЕТАШИ: Прича о изродима – мрзе Србију, а ухлебили се у Београду

4.8 (38) Kако би која југословенска република постајала „независна“, журно би почела доказивање „претрпљених мука …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *