fbpx

Колико је храна коју једемо затрована пестицидима (2): Отровна репа убила кера

0
(0)

У Србији од пестицида све чешће страдају животиње, а осим велике штете због помора фауне, такве несреће су сигуран знак колико су пестициди опасни за здравље људи до чијег тањира стигну путем воћа, поврћа и житарица. Ловац из околине Србобрана Золтан Бергер испричао је Зеленој патроли, групи за превентивно и реактивно деловање у области заштите животне средине, како је од хемикалија у року од 20 минута угинуо његов пас.

– Извео сам га у шетњу, километар од села, и по повратку прошли смо крај парцеле с репом прскане фунгицидима. Тек што смо је прошли на 100 метара даље, мој пас је пао, није могао ни да хода, ни да гута, ни да дише. Угинуо је, а ветеринар ми је рекао да се отровао хемикалијама којима су те биљке прскане – прича овај ловац.

У емисији „Један је прскао репиште“, како објашњава за „Вести“ Милица Алавања, координаторка пројекта Зелена патрола на делу, грађани јављају многе дивље животиње страдају од пестицида.

– Грађани нам пријављују овакве и друге еколошке проблеме и ми излазимо на терен и снимамо како бисмо нацији указали на стање у животној средини. Најчешће нам се јављају ловци који кажу да је приметно смањена фауна у шумама, а да је један од главних разлога неконтролисана употреба пестицида – објашњава Алавања за наш лист.

Ветеринар Атила Агоштон указује да је умирање дивљих животиња показатељ да су хемијска средства опасна и за људе.

– Намеће се питање да ли испоштована дозвољена доза која се користи за заштиту биља, а пошто радим с пољопривредним произвођачима знам и да постоји сумња у квалитет тих хемикалија које се користе. Оне су јако опасне и закон прописује неколико мера заштите живота људи и животиња, али се показује да их многи не поштују – прича ветеринар.

На исти проблем указује и Душан Поповић, председник Ловачког друштва у Србобрану, који објашњава да је највећа грешка пољопривредника што употребљавају веће количине пестицида и хербицида од дозвољених.

Пестицид је узрочник помора ретке врсте орлова белорепана и других ретких врста због чега је Светски фонд за природу покренуо кампању за одговорно коришћење пестицида у природи под називом „Чујте и не трујте! Орао пао“. Показало се да је у 2014, на подручју Специјалног резервата природе Горње Подунавље, где се налазе 22 гнезда ове законом заштићене птице, њих 11 нађено мртво прошле године, од чега је осам угинуло од тровања пестицидом с недозвољеном супстанцом карбофура. Колико је то велики губитак показују подаци да иако је годишњи прираштај 50 белорепана у читавој Србији, само пет достигне полну зрелост.

Отровани зечеви

Законом је забрањен фурадан, али је јавна тајна да се кукуруз њим третира пре сетве како би се заштитио од црва. Проблем је и што поред забране, та хемикалија може да се купи у Србији, а доказано је да животиња величине патке или зеца од њега угине на лицу места.

СУТРА – Колико је храна затрована пестицидима (3): Једемо месо из европске канте

Д. Декић – Вести

фото: фитофармација.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РУСКА ДОКТОРКА ОТКРИЛА ДА СМРТ ДОЛАЗИ ИЗ ЦРЕВА: „Храна је зло, ево како да очистите црева“

4.4 (21) Марва даје једноставна правила која треба да следите како бисте имали здраво тело …

Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8 (5) Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *