Колоне миграната надиру на Републику Српску!

0
(0)

Председник Републике Српске Милорад Додик упозорава да ће Српска предузети све, укључујући и затварање граница, како би у случају мигрантског таласа кроз БиХ заштитила своје грађане, њихов начин живота и имовину, као и институције РС.

Додик је ово изјавио након што је у Бањалуци у недељу одржана хитна седница Владе Републике Српске на којој је разматрана алармантна најава да са Блиског истока стиже нови талас у којем је између 50.000 и 120.000 миграната. Они, како је речено, иду од Грчке преко Албаније и Горе ка БиХ, а на хитној седници Влада РС је закључила да на простору Српске нема услова за збрињавање миграната.

Драгишић: Затворити границе
Зоран Драгишић каже да Српска мора озбиљно да размишља како да се заштити од мигрантског таласа, те да има више начина како да то и оствари.
– Многобројни су начини на који то може да учини: од затварања граница до условљавања значајније помоћи међународне заједнице. Српска има капацитете да тако нешто и спроведе у дело – истиче Драгишић.

Милорад Додик је поручио да „Српска не сме да испашта због грешака Запада“.

– Они који су изазвали ову кризу треба да сносе одговорност, а то је Западна алијанса која је направила проблеме на Блиском истоку, пре свега у Сирији – казао је Додик и позвао власти у БиХ да учине исто што и Мађарска и Хрватска, а то је да затворе границе.

У супротном, уколико БиХ не успе да заштити интересе РС, тврди Додик, тада ће Српска „наћи начин да се одбрани од најезде“.

– Желимо да заштитимо наш начин живота. Предузећемо све мере заштите наше имовине, наших права, институција и РС. Нека Запад решава ово питање – рекао је Додик.

Саговорници „Вести“ тврде да је ово једини начин како би се избегао потпуни колапс у функционисању не само БиХ, већ и Републике Српске. Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности у Београду, тврди да би прилив великог броја избеглица у кратком периоду без икакве сумње изазвао потпуни колапс у функционисању БиХ.

– Чак и не мора да се на простору БиХ нађе очекиваних 120.000 миграната, довољно је да их је упола мање, та чињеница би без сумње, у безбедносном, али и економском смислу, угрозила функционисање БиХ и довела до колапса ове државе – тврди Драгишић.

Он то објашњава чињеницом да је Босна у финансијској и привредној кризи, те да нема капацитета да прими толики број људи и обезбеди им дужи боравак у Босни.

– Немам дилеме да нико од тих миграната неће желети да се трајно настани ни у БиХ нити у РС, али са овако ослабљеном привредом и државним институцијама плашим се да ће бити довољно недељу дана да држава доживи колапс – истиче Драгишић.

Хрвати појачали надзор
Због новог прилива миграната на ноге је у Хрватској подигнуто седам полицијских Управа које се протежу до границе с БиХ, а стигао је и налог да се спроводе знатно јачи надзори државне границе, пише „Јутарњи лист“ и додаје да ће се тим јединицама послати додатна опрема. Лист пише и да засад није забележен масовнији покушај улазака миграната из смера БиХ, али се претпоставља да они тренутно испипавају где је најлакше проћи границу.
– Ако нађу слабу тачку, суочићемо се са стотинама миграната у покушају пробоја границе – тврди за „Јутарњи лист“ саговорник из полиције.

Он оцењује одлуке Владе РС, али и председника Додика, као једино исправне потезе по безбедност Српске.

– Улазак великог броја миграната у РС значајно би променио и нарушио њену и религијску, али и ентитетску структуру. Притом, то би био директан удар и на буџет и на економију Српске која тешко да би издржала тај талас без значајније помоћи међународне заједнице.

Управо „удар на РС“ за Џевада Галијашевића, стручњака из области безбедности, кључан је у оцени да би мигрантска криза могла бити искоришћена за покушај рушења Српске и Додика.

– Мигрантски талас није хуманитарно него важно безбедносно питање. Овај талас је покренут без објективних узрока и отуда је најтачније закључути да је геополитички стимулисан. Геополитички су стимулисане и руте којима се крећу, јер нема логичног објашњења због чега би мигранти почели да заобилазе најближу руту ка Европској унији преко Бугарске и Румуније, већ су одабрали најдужи пут ка Западу, преко Босне! Чињеница да је то већ почело да се догађа говори ми да је ова криза свесно „преусмерена“ на подручје БиХ како би на овом подручју изазвала дестабилизацију. Ту пре свега мислим на усмеравање кризе ка Републици Српској пред предстојеће изборе – закључио је Џевад Галијашевић.

Цвијановић: Ангажовати војску
Председник Владе РС Жељка Цвијановић тврди да Српска неће прихватити ниједну одлуку или меру Савета министара БиХ везану за територију РС која буде донета без њене сагласности. Она је навела да је један од закључака Владе да се обезбеди појачано присуство припадника МУП РС на граничним подручјима, али и да Гранична полиција БиХ појача свој рад на границама, као и да Председништво БиХ омогући појачану контролу граница уз ангажовање оружаних снага БиХ.
Шатори у центру Сарајева
„Јутарњи лист“ наводи да је у Сарајеву већ хаос и да дневно у БиХ уђе око 100 миграната из Сирије, Либије, Авганистана, Палестине, Пакистана, Алжира, Марока, Ирака, Турске, Ирана, Туниса и других земаља. У Сарајеву су мигранти у центру града подигли илегално шаторско насеље, јер тамошње власти не знају како да решити проблем њиховог смештаја.

Босанска рута
Невен Црвенковић, портпарол УНХЦР за Југоисточну Европу, тврди за Н1 да миграције, чији је талас захватио БиХ, нису још попримиле облик праве кризе, али ситуација може постати критична ако се не донесу одговарајућа решења.

Министар безбедности БиХ, Драган Мектић недавно је наговестио много већи број миграната тврдњом да се „ситуација компликује“ и да је између Грчке и Босне тренутно између 45.000 до 50.000 миграната.

Мектић је објаснио да је граница БиХ са Хрватском дуга око 1.000 километара, а да БиХ укупно има само 2.000 граничних полицајаца.

Додатну забуну стварају и крајње опречне информације колико је миграната тренутно у БиХ.
И док Мијо Крешић, заменик министра безбедности, тврди да их је у БиХ тренутно око 5.000, дотле Маријан Баотић, помоћник министра безбедности за азил наводи да их је око 3.500.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хапшењем актера понижавања Србије у Боговађи неће бити `ухапшен` ни делић мигрантског проблема

4.4 (8) * ФАКТИ: За ово у Боговађи ће драге/најдраже мигранте смешно и симболично осудити. Власт …

Ухапшени мигранти из кампа у Боговађи који су злостављали девојку у кампу

5 (1) Мигранти који су јуче изазвали инцидент у Боговођи код Лајковца када су терали …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend