Коњске запреге кроз чуњеве

Коњске запреге кроз чуњеве

НИ врућина ни жега у недељу нису омеле многобројне Сомборце и госте са стране да уживају у традиционалној смотри и трци двопрега на 12. меморијалу “Јован Ђуран”, као и на Отвореном првенству Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве, одржаном на помоћном терену ФК ЖАК. И коњи су били послушни у вожњама. Ипак, највише су уживали најмлађи.

Иначе, такмичење се приређује у част сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чија опрема за коње је стигла чак до енглеског двора. Прва меморијална трка одржана је у Келебији, на предлог председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња, а задња три такмичења приређена су у Сомбору. Манифестација је приређена уз покровитељство Града Сомбора, а терет организације у највећем делу изнела је породица Ђуран, у којој се већ четврта генерација бави сарачким занатом.

Манифестацију је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је учесницима, њих четрдесетак, пожелела много успеха у надметању, а суграђанима да уживају гледајући угланцане коње и дотеране кочије. Трке су вожене у јуниорској и сениорској конкуренцији.

– Наш план и жеља су да ово прерасте у традицију – казао је Никола Ђуран, син и настављач сарачког заната Јована Ђурана, уједно и координатор манифестације. Организатор такмичења је Коњички центар “Панонски топот” из Сомбора.

РЕПЛИКА

ПОСЕТИОЦИ су уживали и гледајући реплику кочије краљице Елизабете Друге. Она је израђена у радионици мајстора Слепчева из Ченеја.

Ј. БЕКИЋ, Новости.рс

фото: Ј. БЕКИЋ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *