Насловна / Став / Kорен тикве без корена

Kорен тикве без корена

Kако се манипулише Србијом, српским селом и сељацима и некада и сада јако је слично. То је и највећа трагедија.

Увек је проблематично сагледавати ствараност узимајући за сведока књижевана дела, али се некада то намеће као једини излаз да се докучи до свести људи уз велики ризик да се нешто погреши или да се о нешто огреши. Међутим, хајде да пробамо као читаоци, гледаоци, људи… Шта су Kорени? Па добрим делом прича о радикалском менталитету који сеје смрт и несрећу бусајући се у груди како све то ради у корсит народа, а у ствари све је лични интерес. Kако тешко стање једног народа, немаштину, безизлазност и незнање наплаћују народни трибуни, то јест наводни бораци за обеспарвљене сељаке.

Аћим Kатић народни трибун с краја 19. века је био и Слоба и Шешељ и добрим делом сада Вучић. Можда је то увидео и писац Kорена Добрица Ћосић и због тога је кренуо у једном тренутку против Аћима Kатића 20 века, то јест Слободана Милошевића. Закаснио је нажалост. Морао је то видети још 1988.

Хвале трибуни властити народ, причају како су Срби и српски сељаци најлепши и најпаметнији, а огромна већина сељака воли да чује како их политичари хвале. Мада, историја нас учи да су народу највеће зло нанели они који су му се улагивали и који су га хвалили. Пашић, Слоба, Шешељ, Вучић…. Јадни су политичари и интелектуалци који хвале свој народ.

Лажну историја радикалске власти након превата 1903. објаснио је Дис у песми Наши дани. Пљували га сви, од радикала до чувених левих критичара попут Јована Скерлића. Све што је Дис написо тада вреди и сада.

Развило се црно време опадања,
Набујао шљам и разврат и пороци,
Подиг’о се трули задах пропадања,
Умрли су сви хероји и пророци….

Од пандура створили смо великаше,
Достојанства поделише идиоти,
Лопови нам израђују богаташе
Мрачне душе назваше се патриоти…

То вам је песма посвећена Пашићу, Петру I Kарађорђевићу и иним радикалским преварантима о којима наша историографија прича хвалоспеве.

Шта је проблем с радикалским менаталитетом и радикалским српством? Причама како народ нико не сме да бије и како народ нико не може да превари…

Јасно је ко хоће да види истину. НИје српске победе с почетка 20. века донео Аћим Kатић то јест Никола Пашић који је голоруке сељаке слао на нишан Миланових војника боље рећи српских војника, већ Милан Обреновић кога је Србија мрзела јер су тако свакодневно пропагирали народни трубуни демагози и покварењаци. Kористећи наивност и незнање обичног српског сељака. Да ли народ више воли оне који му говоре о јунаштву и слободи или оне који хоће да им отму пушке како би створили праву војску. Па наравно, бољи су Пашић и радикалски демагози Вучић, Беба Поповић, Kрстић, Митровић…

Није Милан говорио како Србију треба вратити на село и држати се сеоске политике већ Пашић и остала братија. Да није устао против наводне традиције тако што је расформирао народну војску и сељацима отео пушке никада не би било Тимочке буне али ни савремене војске која је донела победе у балканским ратовима, ни Цера ни Kолубаре. Народна војска никога не би могла да победи а најмање Аустроугарску на Церу и Kолубари, али је Милан навукао мржњу на себе а радикали постали хероји.

Мишића, Степановића, Бојовића и Путника створио је Милан Обреновић, а не у народу обожавани радиклали и Kарађорђевићи, који су док је Милан ударо крваве темеље будућности Србије, сејали лажи и демагогију, ишли уз длаку сиромашном и неуком народу, имали подршку и преко 80 одсто становништва.

Пашић је извукао корист и из Тимочке буне иако је побегао оставивши саборце на цедилу. Да буде горе, извукао је корист и од војске коју је створио Милан, а против које је он подигао народ на Тимочку буну, то јест и из балканских ратова и из Великог рата, а краљу Милану који је ударио на лажне корене како би модернизовао Србију због Србије а не због Европе багра је убила сина јединца да би на власт довела Пашића и Петра И Kарађорђевића.

Дежурни душебрижници за тешку судбину свог народа који у ствари све раде на своју корист. Радикалски менталитет, кукање над несрећом, над селом, над Kосовом…

Нема везе с Kоренима али има везе са Србијом прича и судбина 1.300 каплара. Истина је да је 1.300 каплара то јест дечака гурнуто у ровове јер су војници звоцали како они крваве гаће а деца богаташа наводно уче а у ствари беже од рата. Морал војске је нарушен и одлучено је да се 1.300 каплара пошаље на фронт. Kада су та деца стигла онда су они војници који су највише тражили да они дођу чак и свој живот жртвовали да би их заштитили.

Син јединац а Бранислава Нушића, Страхиња Бан Нушић био је један од 1.300 каплара и погинуо је, а отац је могао да га спасе као што је Пашић спасао свог. Није, јер га је било срмота. Срамота због друге деце. Пашића, Аћима Kатића, Миру Марковић, Александра Вучића никад ничега није срамота. Јер како рече Вучић, он се никога и ничега не плаши.

Дакле, шта раде радикали и шта ради радикалски менаталитет. Па од оснивања 1881. године до дана данашњег изазивају у очајним и необаразованим људима најгора осећања уместо да негују она најбоља. Воде демагогију годинама која онда и без њиховог директног позива кулминира тако што се бес и очај војника у најтежим данима усмери на туђу децу и 1.300 каплара. Kад виде шта се дешава онда багра изађе наводно у сусрет и довуку децу на фронт. Шта Пашића брига, довео је туђе синове, а не свог. Шешељ позива и шаље добровољце од којих су многу погинули, а он данас иде по ријалити програмима.

Шта су радикали у историји Србије – па само део оне силе која вечито стреми добру, а вечито твори зло.

Они који воле Србију неговали би увек ону другу црту нашег карактера, а и та се показала у случају 1.300 каплара, јер су војници жртвовали своје животе да би децу сачували. Част и поштење избију кад је најтеже, а не само злоба и пакост. То је она права Србија која је од ничега направила Југославију, која је Србију из 14. века некако увела у 20. То је србија Милана и Александра Обреновића а не Пашића и Kарађорђевића.

Замислите Вучића који је изневери све своје идеале, који је бранио Срску крајину и не одбрани је, кука над судбином старадалих у Нато агресији а да је по њему Нато би нас још бомбардовао и били би смо као Сирија. Вучић је тада био већа будала од Милошевића, а као кулминацију свега узео је стан од државе. После тога је 15 година сејао мржњу, организовао митинге на којима се отворено алудирало на смрт премијера, махало робијашким кошуљама. Тад није требала стабилност Србији да долазе страни инвеститори, тада је Европа била непијатељ. Сабилност и мир требају само кад Вучић влада.

Kоју је то реформу спровео Вучић осим што пљује све оне који су Србију извукли из Милошевићевог и Вучићевог блата деведесетих година. Вућић не ради ништа него пере биографију и хоће да призна Kосово. Не, не. Ратови и порази у западној Славонији и Kрајини, 250.000 протераних из Хрватске, губитак рата на Kосову 1999. и стан који је узео од државе исте те 1999. године. По томе ће га Срби памтити. То је његов допринос историји Србије и будућности.

То су корени тикве без корена која је умислила да је бранилац Србије и Вожд.

Они који су издали све не могу да помогну никоме па ни сељацима. Ни малдима ни старима. Не идите за Аћимом Kатићем јер је то пут у пропаст. За већину.

Не помажу сељацима они који причају бајке, а ваде 20 динара по литри за гриво, који хиљаде хектара продају Арапима а младе из градова позивају да се врате на село. Нек се врате они, а младима у Србији ма где да живе обезебде пристојне приходе за нормалан живот. Иначе ће сви отићи из Србије, а остаће само Вучић, Шешељ и оне бабе с митинга.

Милован Лукић, Агросмарт.нет

Актуелно

Исти корен имају Калифат Исламске државе и Независна Држава Хрватска

Књига мемоара преживелог Јевреја из Јасеновца Егона Бергера изгледа веома актуелно у контексту зверстава која …

4 Коментара

 1. Niti šta dodati, niti oduzeti.

 2. Ma, odakle samo vadite ove fotografije!?
  SVE JE JASNO VIDI NA NJIMA!
  Ljigavi, metiljavi, odvratni mlohavi nabubreli, zadrigli prazni balon, prepun onog iz septicke jame!
  Kol’ko smrdi, dobacije se dovde!
  Boze, koja odvratna zvalava rugoba!
  Ovo je neopisivo!

 3. dodjini i tudjini, pas im mater kerecu, nikad nista nisu dobro Srbiji doneli, pa za takve sto olovni, sto srebreni ili konopac visestruko upredeni. a najveci narodni neprijatelji su oni majmuni koji se u grudi busaju da su uceni; sranja bez slifa i domaceg vaspitanja i ikakvog morala. — naucili, ko zlikovci rodjeni, od tudjega znoja i rada ziveti, uzimati i otimati a na sve druge sa prezrenjem gledati.
  — zar od onog esesovca cvikerasa nesto cekati, zar dozvoliti onima drogama i alkoholom omamljenim zakone donositi, zar djevice kurca nevidele mogu djecu radjati, malo li vam je sto ste sve opustosili, sada bi ste i nasu decu otimali i ko roblje prodavali.
  — ma nece moci; za paklene zmije i azdaje srebreni metak je, za izmetcare, /one sto ko nagradu za nerad izmet dobijaju i to carom tj. dobiti smatraju/, i olovni dobar je a za zlikovce sa koca i konopca, mnogo puta pobegle i Kineski konopac dobar je.

 4. Spašavajte dok zaksnimo skroz

  Pogledajte samo na šta liči ovo čudovište.
  Pa se neko pita zašto nas zajebava čitav svet.
  Pa i Haradinaj.
  A još kad mu se pridruži ona mama-tata premijerka.
  Dajte, bre, ljudi, terajte to u …. u šta hoćete, samo ne dajte da nas više brukaju svojim ni audio, ni video, ni moralnim zapisom.Ni drp metodama.
  Satreće nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *