fbpx

КОРУПЦИЈА: Пројекат „Београд на води” ће бити усвојен без јавног конкурса?

0
(0)

Нацртом измена Генералног плана Београда, који ће бити на јавном увиду до 9. јула, предвиђено је укидање јавног надметања за идејно решење уређења десне обале Саве, на којој се планира изградња око два милиона квадрата стамбено-пословног простора

Расписивање међународног конкурса за уређење Савског амфитеатра, десне савске обале од Бранковог моста до Београдског сајма, више неће бити обавеза уколико Влада Србије овој локацији додели статус „од значаја за републику”. Нацрт измена Генералног плана (ГП) Београда које то предвиђају завршен је и изложен на јавни увид до 9. јула.

Оваквим потезом градских власти сада је и званично потврђено оно због чега многобројни архитекти месецима негодују, а то је укидање међународног урбанистичког конкурса за тако важну територију као што је Савски амфитеатар, где се на пролеће следеће године очекује почетак изградње „Београда на води”. Њега је влада већ прогласила пројектом од националног значаја.

До сада је ГП Београда предвиђао да се до најбољих решења за уређење и десне и леве савске обале дође јавним надметањем урбаниста и архитеката. На тај начин би се прикупили предлози о томе како треба да буду распоређени садржаји за оплемењивање тог дела града, како саобраћајно повезати подручје од 90 хектара, а потом би се одлучивало о изгледу појединачних зграда. За њихов „дизајн” биће расписани конкурси, барем је тако најављено. 

За пројекте попут „Београда на води”, који су од највећег друштвеног значаја, архитектонско-урбанистички конкурси су једино исправно решење. Не расписују се они да би се архитекти такмичили и забавили, него да би се добило најквалитетнији пројекат за тај простор у интересу инвеститора, корисника, грађана и будућих поколења, којим остављамо и добре и лоше интервенције у простору – сматра Весна Цагић, доцент на Архитектонском факултету и председница Друштва архитеката Београда.

Одлука градских власти да мењају ГП Београда из 2003. како би избацили обавезу расписивања конкурса и у план „уградили” макету представљену у Кану, за проф. др Борислава Стојкова, руководиоца тима за израду просторног плана Републике Србије и координатора мреже научних институција просторног планирања централне и источне Европе, није ништа мање него срамна.

– То говори да власт у Београду своје стручне институције сматра пуким извршиоцем волунтаристичких политичких одлука. Међународни или било какав конкурс је етичка, а не правна норма која каже да за најосетљивије делове града, па чак и за најосетљивије објекте, треба изабрати најбоље решење. Зато га је ГП Београда и увео као норматив и за мање важне градске локације – наглашава Стојков.

Влада је пре две недеље донела одлуку о изради просторног плана подручја посебне намене за потребе „Београда на води”. Носилац израде плана је Републичка агенција за просторно планирање, а посао би требало да буде окончан за шест месеци. Такви документи се израђују, подсећа Стојков, за објекте и просторе од стратешког значаја за Србију, који су дефинисани Законом о планирању и изградњи. У такве површине могу спадати заштићене природне или културне целине, државна или регионална инфраструктура, енергетски комплекси и објекти, планине, реке, туристичка подручја.

 

– Да ли је макета „Београда на води” налик на то? Боже сачувај! Влада је доносећи такву одлуку заобишла струку, а то је учинила како би што пре прогурала пројекат. Уместо да је на основу ГП израдила регулациони план за то подручје који би дефинисао јавни интерес и према њему усагласио и интересе приватних инвеститора. Подизање 12.000 станова у Савском амфитеатру или 1,5 милиона пословних квадрата спада у приватни, а не јавни интерес чак и када је држава суинвеститор. Зна ли се ко ће бити власник земљишта, објеката, колико ће град или држава уложити да припреме терен за градњу, коме ће бити продаван тај простор – пита Стојков.

Засад је познато да ће партнери из Уједињених Арапских Емирата уложити 3,1 милијарду долара у изградњу новог стамбено-пословног комплекса, а како је у неколико наврата најављивано, најпре ће се зидати тржни центар и кула. Два милиона евра су донирали за обнову зграде Београдске задруге у Карађорђевој улици, где ће бити макета будућег комплекса. Њено отварање очекује се до краја месеца, а у плану је и оснивање заједничке фирме нашег јавног предузећа „Београд на води” и „Игл хилса” Мухамеда ел Абара, бизнисмена из познате компаније за некретнине „Емар пропертиз”.

Далиборка Мучибабић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kолико Вучић плаћа стране дипломате на служби у Београду Уста пуна похвала а џепови новца

4 (4) Стране дипломате активно су се укључиле у предизборну кампању Александра Вучића и Српске …

РЕЖИМСКИ КАРТЕЛ: 20 директора највећих државних предузећа постављено без конкурса

5 (3) Уместо да их бира на конкурсу, чак 20 директора највећих државних предузећа Влада …

6 Коментара

  1. Pa sta smo mogli drugo da ocekujemo,prvo su nas razformirali u vojnom a sada oce da nas dokrajce i u ekonomskom smislu..Sramota

  2. Uskoro dolazi zemljani bog vojvoda Vojislav Seselj u Srbiju da spasi ovaj napaceni narod od djavola.

  3. ma nikad se to nece ostvariti.Pusti snovi

  4. rEKAO SAM DA NECI DA SE JAVLJAV VISE JER ME PROZIVAJU . ALI BRE PA OVO JE DOKAZ DOKAZA ZA KORUPCIJU I OTIMACINU ZEMLJE , STRASNO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *