Косово не може у ЕУ због Шпаније

0
(0)

Потпредседник Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ) Кристоф Бендер сматра да Косово у постојећим околностима нема перспективу за чланство у Европској унији.

„За Косово је процес формалног приступања стигао до краја и нема начина да настави напред“, оцењује Бендер у интервјуу за портал Јуропијан Вестерн Балканс (ЕWБ).

С обзиром на чињеницу да пет чланица ЕУ не признају Косово, оно нема перспективу да буде део стратегије проширења ЕУ и „Шпанија је то врло јасно ставила до знања“, поручује он.

Оценивши да је Стратегија Европске комисије за Западни Балкан позитиван развој ситуације и корак у правом смеру, Бендер каже и да је добро што су владавина права и економски развој стављени у њен фокус.

„Стратегија је, међутим, само парче папира које се на крају неће рачунати, већ само оно што ће бити урађено уз помоћ ње“, оцењује Бендер.

Додаје и да је за све оне који су радили на Стратегији јасно да 2025. година, која се у документу помиње као година до које би Србија и Црна Гора могле да приступе Европској унији, само индикативна година и да нема никаквих гаранција да ће се две земље до тада придружити Унији.

„Ниједна земља не би требало да тим датумом за Србију и Црну Гору буде ни охрабрена, ни обесхрабрена. Далеко је важније колико ће успешно земље радити на реформама“, истиче он.

Владавина права је приоритет за Европску унију, али, како каже, постоји врло мало конкретних и јасних европских прописа о стандардима владавине права.

„Када је реч о владавини права имамо одређене кључне вредности, али када говоримо о томе како би институције требало да изгледају, нема јасних прописа“, изјавио је он.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ увезла на десетине милиона милиона неисправних маски

4.9 (7) Европска комисија утврдила је да је готово 23 милиона заштитних маски у Европској …

ЕУ ДЕМОКРАТИЈА! Немачка разматра забрану протеста против корона мера

5 (3) Немачки званичници разматрају забрану овонедељних протеста пред савезним парламентом противника увођења карантина због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend