fbpx

„Криза са евром је тек почела“

0
(0)

Џон Тејлор оснивач независне компаније специјализоване за инвестиционе стратегије и улагања у новац, изнео је своје виђење на целу ситуацију у еврозони.

Сматра да се Европа тренутно бави само проблемима везаним за ликвидност, док по страни остају структурални проблеми који се морају решити да би се ствари промениле.

Да би илустровао компликовану економску динамику у Европи, Тејлор се послужио занимљивом поређењем.

Немачка, истиче, мора да схвати да сваки пут кад продају један од својих Мерцедеса некој од земаља јужне Европе, заправо само позајмљује немачки новац тим земљама које никад неће платити тај Мерцедес. 

Или ће Немачка једноставно морати да отпише тај Мерцедес, јер им ови за то никада неће платити, дакле нису требали да продају аутомобил. Ипак, они то никада неће признати, то је чињеница, напомиње Тејлор. 

Немачка ће се стога, ако не напише чек, суочити са врло тешком рецесијом јер им нико више неће куповати Мерцедесе, будући да за то немају новца, нити ће их бити ако Немци не напишу чек. Од тога се не може побећи, сматра овај угледни менаџер. 

Још раниј еје Тејлор упозоравао да би Грци требали да напусте еврозону, уколико желе да спасу сопствену економију. Када су га упитали да ли би и Шпанци требали да учине исто рекао је: 

„Да, сви су на истом месту. Постоје многи начини којима се може измерити погоршање неке валуте. Гледајући уназад све до 1974. године, када је Шпанија прешла на тржишну економију, јасно се види да је валута редовно депресирала сваке године за готово исти износ. Није важно да ли је евро био онде или не, напросто су ишли према доле. Да би поново могли да делују заједно, потребна је девалвација „, истиче Тејлор. 

Тејлор је истакао и како би уместо евра радије купио амерички долар, иако је песимистичан и у погледу раста америчке економије, јер сматра да ће ЕЦБ издати више новца од ФЕД-а што ће на крају узроковати смањење вредности европске валуте.

 

Капитал

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је пред кризом незапамћених размера

4.8 (19) Људи треба да схвате да ће пандемија трајати месецима. За пар недеља неће …

„У БиХ критично због мигрантске кризе – могућа ескалација“

0 (0) Проблем илегалних миграција у БиХ већ је довео до критичног стања у земљи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *