Квислинзи, Клинтонова и ЕУ на истом задатку: Ликвидирати Србију

0
(0)

Ивица Дачић: Решићемо отворена питања око Косова до краја мандата. – Кетрин Ештон: Нормализација односа Београда и Приштине не подразумева признање Косова. – Хилари Клинтон: Косово је независно, Срби са Косова треба да задрже своје везе са Србијом

Брисел и Вашингтон неће од Србије тражити да призна независност Косова већ ће инсистирати на спровођењу договора које су постигли Београд и Приштина како би се нормализовао живот људи на Косову, основна је порука састанка председника и премијера Србије Томислава Николића и Ивице Дачића са америчком државном секретарком Хилари Клинтон и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон које су јуче боравиле у Београду у оквиру своје балканске турнеје. Клинтонова и Ештонова су похвалиле све оно што Србија чини на свом европском путу и охрабриле је да настави са таквом политиком. Високе гошће, како је након овог састанка рекао премијер Дачић, нису дошле у Србију да би постављале неке ултиматуме или услове. Он им је захвалио што су, како је истакао, дошле да разговарају о темама које су од животног значаја за Србију, а то су наставак и убрзање европских интеграција и испуњавање оних критеријума који су важни да Србија добије датум за почетак преговора.

„Србија ће учинити оно што је потребно да испуни кључне политичке критеријуме за почетак преговора о чланству у ЕУ. Наставићемо са активностима  на реформи правосуђа, у борби против криминала и корупције. Желимо да изграђујемо регионалну сарадњу, мир, стабилност, безбедност, поверење и помирење”, рекао је Дачић.

Када је реч о Косову, премијер је нагласио да је Србија спремна за договор, односно да се сва отворена питања везана за Косово реше до краја мандата ове владе, да се регион окрене будућности.

„Генерације које ће доћи иза нас не заслужују да им оставимо то питање да се они њиме баве. Сходно томе ова влада је преузела одговорност да спроводи договоре, које је постигла претходна влада, и да учествује у наставку договарања у вези са телекомуникацијама и енергетиком и прихватила је одговорност, па и политички ризик, да учествује и у политичком дијалогу који је недавно отпочео сусретом са госпођом Кетрин Ештон”, објаснио је премијер и додао да ће наставак тог политичког дијалога бити у новембру.

Дачић је посебно захвалио својим саговорницама што су истакле да неће терати Србију ни на шта што она не прихвата, а то је да призна самопроглашену независност Косова. Али, како је истакао, постоји заједничка спремност да се односи Београда и Приштине учине таквим да то буде од интереса за грађане. Он је открио да је на недавном састанку са Хашимом Тачијем и Ештоновом у Бриселу предлагао да се не говори само о политичким темама већ и о томе да ли је могуће заједнички градити ауто-пут, гасовод, енергетске пројекте.

Ештонова је објаснила да је у Београд допутовала како би заједно са секретарком Хилари Клинтон подржала Србију у процесу евроинтеграција и охрабрила нормализацију односа Београда и Приштине. „Дијалог са Приштином, нормализација како је зовемо, не подразумева признање Косова. Нема бољих алтернатива, ништа неће бити боље на терену ако бежимо од дијалога”, поручила је Ештонова. Она је захвалила председнику Николићу који је довео до тога да Србија учествује у дијалогу, али и премијеру Дачићу на напретку који је већ остварио на том пољу.

Политички дијалог ће, како је рекла, бити настављен у Бриселу уз њено посредовање, а циљ је да се побољша живот људи и приближе Београд и Приштина свом стратешком циљу – чланству у ЕУ. Осим што је охрабрила дијалог са Приштином, Ештонова је, како је објаснила, подстакла Дачића и Николића да наставе процес реформи, посебно истичући важност реформисања правосуђа.

Америчка државна секретарка поручила је да њена држава Србији жели да оствари своје европске аспирације и да ће Вашингтон на том путу наставити да пружа подршку властима у Београду. Вашингтон и Брисел се, како је рекла, надају напретку у односима Београда и Приштине. „Овај дијалог не захтева да Србија призна Косово, разумемо уставне и политичке проблеме да се то догоди, али дијалог подразумева да обе владе омогуће грађанима у Србији и на Косову да остварују своје интересе”, објаснила је Клинтонова.

Косово јесте независна држава, границе у Европи се неће мењати, рекла је Клинтонова и додала да постоје многе ствари које се могу постићи када је реч о Србима на Косову. Према њеним речима, Срби са Косова треба да имају пуну подршку у оквиру Косова и да задрже своје везе са Србијом. Она је истакла да подржава дијалог Београда и Приштине, да апелује на обе стране да примене до сада договорено и да предузму конкретне кораке у правцу нормализације односа, истичући да то не значи захтев за признавање Косова. „Подржавамо циљ да јединствена и демократска Европа у свом чланству имају Србију и цео регион”, рекла је Клинтонова.

Према њеним речима посета нема за циљ да се поставе неки услови и успостави било каква контрола јер будућност Србије зависи од грађана Србије. Међутим, САД, како је рекла, брину о тој будућности посебно када је реч о паметним младим људима. „Тражимо нове начине да помогнемо новој влади и људима који желе бољу будућност, а будућност можете обликовати једино ви сами”, закључила је Клинтонова.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Ивановић: Очигледно да постоји заинтересованост да се Оливерово убиство не реши (видео)

5 (1) Мирослав Ивановић, брат Оливера, каже да је оптужница на Косову враћена на дораду …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend