Насловна / Србија / Друштво / Лесковачким новинарима онемогућено да поставе питања Вучићу

Лесковачким новинарима онемогућено да поставе питања Вучићу

Медијска коалиција упозорила је да су новинари неколико локалних медија у Лесковцу били дискриминисани и ускраћени за могућност постављања питања званичницима и председнику Србије Александру Вучићу током церемоније отварања фабрике „Аптив Пакард“ у том граду.

По сазнањима Медијске коалиције, протоколарна служба кабинета председника Србије одобравала је само одређеним медијима да поставе питања на конференцији за новинаре организованој након званичног отварања фабрике.

„Намера да се одговори само на подобна питања видела се и у интимној комуникацији председника Вучића са дотичним новинарима, које је редом ословљавао по имену“, навела је Медијска коалиција.

Додаје се да се Вучић правдао обавезама када су почели да се јављају новинари из Лесковца, иако су до тада питања успели да поставе новинари телевизија Панчево, Пинк и Студија Б.

„То је притом локална телевизија удаљена пар стотина километара од Лесковца и свој програм не емитује на том подручју“, упозорила је коалиција у саопштењу.

Наводи се и да су представници кабинета председника Србије, који су претходно новинарима узимали податке и имали сазнања о присуству локалних медија на догађају, истима саветовали да „дођу у Београд, па да тамо постављају питања“.

Kоалиција је упозорила да се слична ситуација „понавља већ годинама уназад и није прва ове врсте“, те да на готово свим догађајима које организују власти у Србији, а на којима се обраћају највиши званичници, „већина новинара најчешће не може ни физички да приђе микрофону, а камоли да га добију и поставе питања“.

„Сматрамо да је скандалозно што новинарима из локалне средине није омогућено да постављају питања високим званичницима, јер је то отворена диксриминација и фаворизовање само пожељних медија. Осим тога, оваквим односом према слободи информисања, председник и његове службе, спречили су да грађани Лесковца добију одговоре на питања која њих занимају“, додаје се у саопштењу.

Оцењује се и да је тиме власт показала „дволичност“, јер су се „практично исти ти људи обавезали да ће радити на побољшању ситуације у медијској сфери, кроз сарадњу са медијским организацијама у радним групама и тиму за дијалог“.

„Од тог обећања и даље нема ништа“, наводи се у саопштењу које су потписали Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Локал Пресс и Асоцијација онлајн медија.

Бета

Актуелно

Вучић мора да падне као издајник! (видео)

О поразној политици владајућег режима, али и узаврелом политичком тренутку у Србији, за РасПравду говоре: …

Ти ВЕЛЕИЗДАЈНИЧЕ можеш само да пронађеш пут у затвор и ништа више!

Председник Србије Александар Вучић састао се са шефом Делегације Европске уније, амбасадором Семом Фабрицијем. Вучић …

Један коментар

  1. A da sta da vam odgovori ova beda, a!?
    Da l’ stvarno mislite da ovo nesto zna!?
    Pa, ne bi bilo tu da nesto zna i da je sposobno za nesto!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons