Лидер грчке Златне зоре Никос Михалолиакос осуђен на 13 година затвора
фото: Ројтерс

Лидер грчке Златне зоре Никос Михалолиакос осуђен на 13 година затвора

* Суд у Атини осудио још шест функционера партије уз образложење да су њен оснивач и лидер и други водећи функционери криви за злочиначко удруживање и да су им део политичког плана била тешка кривична дела, уз једно убиство које су групно починили њени чланови

* ФАКТИ: Златна зора није безгрешна, али је ово класични политички обрачун у форми судске пресуде. Не седи случајно данашња Грчка у америчком крилу. Званичном Вашингтону и дубокој држави не сметају грчки анархисти, али им смета све што је грчко националистичко

__________________________________________________________________

ЛИДЕР грчке крајње десне партије Златна зора Никос Михалолиакос, осуђен је данас на 13 година затвора у кривичном суду у Атини који га је прошле недеље прогласио кривим за вођење “криминалне организације”.

Суд у Атини пресудио је пре недељу дана да је Златна зора злочиначко удружење, да су њен оснивач и лидер и други водећи функционери криви за злочиначко удруживање и да су им део политичког плана била тешка кривична дела, уз једно убиство које су групно починили њени чланови.

Данас су изречене казне Михалолиакосу и још шест функционера те партије, међу којима је европосланик Јоанис Лагос, бивши члан Златне зоре, такође осуђен на 13 година затвора.

Европски парламент треба да му на захтев Грчке укине посланички имуитет када се изда налог за хапшење.

Суд је такође следио захтеве тужилаштва и на 13 од 15 могућих година затвора, осудио и бившег портпарола партије Илијасс Касидијариса и посланика Христоса Папаса, “десну руку” Михалолиакоса.

Иста казна од 13 година затвора је изречена још двојици вођа партије – бившим посланицима Илијасу Панајотаросу и Јоргосу Герменису.

Само је Артемис Матеопулос, бивши Михалолијакосов зет, осуђен на десет година затвора, на краћу казну од оне коју је тражило тужилаштво.

Очекивано, на доживотну казну затвора је осуђен активиста Златне зоре Јоргос Рупакијас који је признао кривицу за убиство `репера антифашисте` Павлоса Фисаса.

Златна зора је на изборима 2012-те освојила 18 од укупно 300 посланичких места.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мештани села Лукавац у околини Ваљева на протесту затражили хитну обуставу истаживања литијума, као и одузимање дозволе компанији „Евро литијум Балкан“

Мештани села Лукавац у околини Ваљева на протесту затражили хитну обуставу истаживања литијума, као и одузимање дозволе компанији „Евро литијум Балкан“

Мештани села у долини Колубаре су на протесту у Лукавцу код Ваљева затражили обуставу истраживања …

Олга Четверикова: Стварање антицркве (2015)

Олга Четверикова: Стварање антицркве (2015)

Главни удар треба да буде управљен на Православље  – прво кроз раскол Православног света. А …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *