ЛОПОВИ Држава дала 12 милиона за информације које се могу наћи на интернету?!

ЛОПОВИ Држава дала 12 милиона за информације које се могу наћи на интернету?!

Министарство пољопривреде платило је Савезу винара 12 милиона динара за информације које се углавном састоје од података доступних на интернету.
По налогу Министарства пољопривреде стручне службе су морале да купе елаборате о виноградарству од Савеза винара и виноградара, удружења блиског власти које је регистровано на адреси Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде. Елаборати, у које је Пиштаљка имала увид, из непознатих разлога нису доступни јавности.

Један од њих, који је Пиштаљка добила од узбуњивачау ствари је pauer point (PowerPoint) презентација која у највећем делу садржи податке и анализе глобалног тржишта продаје вина и опште смернице за развој ове индустрије.

Од 138 страница овог елабората, свега седам је посвећено локалним карактеристикама које су опет толико уопштене да се међу њима тешко може пронаћи неки конкретан савет или препорука за виноградаре из конкретног подручја. Сви подаци о локалним карактеристикима су јавно доступни подаци на Википедији или у документу „Вински атлас“ који је 2015. године сачинио Републички завод за статистику.

Савез винара је за овај посао ангажован по налогу Министарства пољопривреде и мимо Закона о јавним набавкама. Наиме, током 2019. године и 2020. године стручне службе из 14 различитих градова уплатиле су Савезу винара и виноградара (СВС) укупно 12,5 милиона динара, забележила је Управа за трезор. Свака уплата била је мања од 500.000 динара што је законска граница за спровођење јавних набавки.

Да су стручне службе купиле елаборате супротно сврси за коју су основане тврди професор Пољопривредног факултета у пензији Миладин Шеварлић. Он је за Пиштаљку објаснио да су стратегије развоја потребне, али да је нормалан пут да министарство или неки институт то купи, а не појединачне стручне службе.

– Неприхватљиво је да свака вашка купује обашка – рекао је Шеварлић.

Јавно доступни подаци из базе Агенције за привредне регистре говоре да Савез винара и виноградара нема запослених, да је основан 2019. године и да је већ исте године пословао са минусом од девет милиона динара. Приходи у 2020. години овом удружењу су драстично порасли – па је те године укупно приходовало 25.321.000 динара од чега је шест милиона удружење добило донацијом и субвенцијом, док је остатак зарадило продајући робе и услуге, наводи се у финансијском извештају за 2020. годину. Расходи удружења су највећим делом књижени као нематеријални трошкови. Прошлу годину СВС је завршио у плусу од 391.000 динара.

Савез винара и виноградара Србије одбио је да одговори на питања Пиштаљке.

Овај портал је писао да је држава овом удружењу помогла новчано када им је на конкурсу Министарства пољопривреде 2020. године доделила милион динара. Удружење је на свом профилу на Инстаграму навело да су од министарства добили и две канцеларије, мејл адресу и приступ регистру свих произвођача вина.

Пиштаљка је раније писала да је једној седници управног одбора у проширеном саставу уз државне функционере присуствовао и син председника Данило Вучић. Ни тада, а ни сада није било објашњења од СВС да ли син председника има неку функцију у Савезу. Ово објашњење није стигло ни од министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који је као гост такође био на истој седници.

Пиштаљка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Колико "стручњака" из кризног штаба има комерцијалне уговоре са Фајзером, Модерном, Астра Зенеком, Синофармом?

Колико “стручњака” из кризног штаба има комерцијалне уговоре са Фајзером, Модерном, Астра Зенеком, Синофармом?

Здравствене институције ЕУ управо су објавиле да нема хитне потребе за трећом дозом вакцине, осим …

Откривамо: Фирми брата Дарије Kисић тендер од 5,4 милиона евра

Откривамо: Фирми брата Дарије Kисић тендер од 5,4 милиона евра

Министарство здравља је за свега два и по месеца доделило чак четири посла фирми “Нитес”, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *