„Лутка са насловне стране“ пуни 35 година (видео)

0
(0)

„Лутка са насловне стране“ пуни 35 година! Антологијска песма „Рибље чорбе“ један је од бројних хитова легендарне групе о којима ће бити речи у документарцу „Упорно дозивање анђела“. Филм о трагу који је Бора Ђорђевић са сарадницима оставио на музичкој сцени Србије, али и на простору бивше Југославије, на РТС-у ће бити приказан као мини-серија.

Популарност Лутке са насловне стране траје деценијама. И 35 година од објављивања, чувена песма „Рибље чорбе“ има обожаваоце свих генерација.

Несвакидашњи живот једне рок песме, као и целокупно стваралаштво њених твораца, инспирисали су Слободана Симојловића и као резултат настало је остварење Упорно дозивање анђела.

Документарни филм о 40 година дугој музичкој каријери Боре Ђорђевића премијерно ће бити приказан 16. октобра у Београду. У виду мини-серије Симојловићево дело биће емитовано 19, 20, 26. и 27. октобра на програму Радио-телевизије Србије.

„Свесно или не, Бора Ђорђевић је за време своје дугогодишње каријере у архивама РТС-а оставио тренутке који се могу повезати у целину“, каже Симојоловић који је режисер и сценариста филма.

Према његовим речима, Бора, попут јунака филма Труманов шоу, постао је креатор и учесник перформанса који је започео још 1972. године на једном снимању у Атељеу 212, а траје до данашњих дана.

„Када сам на почетку размишљао о ‘Рибљој Чорби’, учинило ми се да се у тематском смислу задатак не разликује пуно од оног из основне школе: ‘Јесен је стигла у наш крај’. Заиста, број људи који је кроз историју имао потребу да нешто напише о биографији ове групе, одавно је превазишао популацију једног града средње величине“, истакао је Симојловић.

Али, како каже, баш у томе и јесте изазов причања приче, јер ни режисерски рукопис, а ни монтажни поступак у овом филму неће донети жуто лишће.

„Моји синови, ватрена публика ‘Рибље чорбе’, све у вези са радом ове групе доживљавају као тренутак лишен слојева времена. Крећући се од једног до другог интернет складишта они проналазе Бору Југословена, четника, песника, бунтовника, опортунисту, песимисту, шаљивџију, певача“, наводи Симојловић.

Напустили смо свет у којем су важне песме

Према његовим речима, њима то, док у соби урлају „Чорбине“ стихове, није важно, битне су песме.

„Сингл Лутка са насловне стране, снимљен пре 35 година, је прва значајна плоча у мом животу. Припадници моје генерације данас на питања о ‘Рибљој чорби’ одговарају хорски: Ја сам волео њихове песме, а онда… Схватио сам да је кључ управо у том питању – шта се догодило онда?“, наводи Симојловић.

„Како смо напустили свет у ком су важне песме?“, пита се режисер филма.

Аутор каже да је документарна серија настајала у атмосфери парализе телевизијске производње.

„Чињеница да радимо на маргинама система који вегетира одржавајући се на архивским инфузијама, није нас учинила несрећним. Напротив, нас троје, уредник Ана Павловић, монтажер Ненед Џодић и ја, направили смо мали биоскопски клуб и радили у духу поезије наших главних јунака – срчано“, преноси своје утиске са снимања редитељ.

Очајнички крик против неистине и неправде

Као припадница генерације шездесетих, уредница Ана Павловић каже да су њена прва сећања на Бору да је леп, културан „дечак цвећа“ из Сунцокрета.

„Тај његов аранжмански третман српских традиционала сам вероватно прихватила више дечје интуитивно, него што сам имала свест о показивању ‘озбиљних ауторских синдрома’ (према Горану Бреговићу)“, објашњава Павловићева.

Како каже, није се, као већина, зачудила његовим једномесечним излетом у Рани мраз.

„Али сам буквално пала са столице од смеха кад је децентна Дуња Ланго, у студију Недељног поподнева изговорила следећу најаву: Данашње нове музичке групе као да се такмиче која ће смислити необичније име – ево састава који се зове ‘Рибља чорба'“, присећа се уредница остварења.

Према њеним речима, није ни њега ни бенд, као већина, отписала са објавом песмицеАвиону, сломићу ти крила, јер је већ тада купио стиховима, махом балада.

„И нисам га анатемисала када је почео, и наставио, са страначким експонажама, јер сам дубоко осетила његову исконску веру да је она једини начин да очајнички крикне против неистине и неправде“, истиче Павловићева.

„Тиме је објашњено како је моја заљубљеност, не у Бору финог маминог дечка, ни у потоњег у ланце и нитне окованог фрајера са насловнице рок-магазина, већ у доследног, морално исправног, искреног и храброг уметника, неосетно прешла у много стабилније и дуготрајније осећање поштовања и љубави“, додаје уредница.

На промоцији филма 16. октобра биће сви чланови „Рибље чорбе“.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. E sinoc smo je pevali na svadbi , ma nemam reci ……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend