Мађари и Пољаци блокрали деклерацију ЕУ о “родној равноправности”
фото: Атила Кисбенедек, АФП виа Гети

Мађари и Пољаци блокрали деклерацију ЕУ о “родној равноправности”

Лобирање Пољске и Мађарске довело је до уклањања израза “родна равноправност” из ултра-левичарксе декларације о унапређењу социјалне кохезије у Европској унији.

Пољска владајућа странка Право и правда (ПиС) и њен евуроскептични савезник, мађарски премијер Виктор Орбан бране традиционалне вредности и више пута су се сукобили с фашистоидним либералима и западним колегама око привилиегија за жене, хомосексуалце и мигранате.

Две земље су се успротивиле изравном спомињању нејасног и манипулативног појма “родне равноправности” у изјави 27 националних челника блока, који се данас и сутра састају у португалском Порту како би потражили начине за смањење социјалних и економских неједнакости које су се прошириле у пандемији.

Иако је у ранијем нацрту наведено да ће блок “промовисати родну равноправност”, каснија верзија коју је видео Ројтерс избегава ту нео-марксистичку фразу и гласи: “Појачаћемо напоре у борби против дискриминације и активно радити на уклањању родног јаза… и на промовисању једнакости.”

Ублаженији израз

Дипломате ЕУ кажу да су Варшава и Будимпешта тражиле ублаженији израз. Обе владе подржавају католичке, конзервативне друштвене вредности, а уводиле су помало све већу државну контролу и политички утицај на медије, судове и научније.

Стратегија Европске комисије за родну равноправност за раздобље од 2020. до 2025. утврђује свој циљ као “Уније у којој су жене и мушкарци, девојке и дечаци у свој својој разноликости слободни да следе свој изабрани животни пут, имају једнаке могућности за напредак и могу равноправно да учествују и воде наше европско друштво”.

Орбан је при доласку у Порто рекао новинарима да је “чињеница да мушкарци и жене треба да буду једнако третирани”. Рекао је да се противи речи “род” коју сматра “идеолошки мотивисаним изразом”.

Пољски премијер Матеуш Моравиецки говорио је само о потреби да се “одбаци јаз између мушкараца и жена” на радном месту, а не о широј друштвеној једнакости група различитих сексуалних оријентација.

У Пољској су се нека подручја прогласила “зонама слободним од ЛГБТ-а” и добила владину подршку након што су изгубила средства ЕУ због дискриминације.

Социјални напредак

ИЛГА Еуропе, група присталице екстремне ЛГБТИ идеологије, рекла је да брисање наведеног термина из заједничке изјаве значи брисање родне равноправности као принципа.

“Нападање појма рода је стратегија коју широко примењују актери против људских права како би поткопали постигнут напредак за женска права, сексуална и репродуктивна права и ЛГБТИ права”, наводе.

Лидери ЕУ обвезаће се на свеобухватан опоравак од рекордне рецесије због пандемије ковида 19 која је убила готово 700.000 људи у Европи, затворила фабрике и путовања и ограничила милионе људи на њихове домове.

Жене, млади и жртве породичног насиља су групе људи које су посебно тешко погођене продубљивањем већ постојећих неједнакости.

“Приоритет ће бити прелазак са заштите на стварање радних места и побољшање квалитете посла”, наводи се у изјави лидера. Поздравља се предлог да се економски и социјални напредак не мери само кретањем БДП-а.

Kлиx Инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији је грађанима без дигиталног COVID сертификата забрањено да учествују у верским обредима. У …

Мађарска снижава цене шећера, брашна, сунцокретовог уља, млека и две врсте меса

Мађарска снижава цене шећера, брашна, сунцокретовог уља, млека и две врсте меса

МАЂАРСКА је одлучила да врати цене најважнијих прехрамбених производа на ниво из октобра, изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *