Мађарски физичари тврде да су открили силу која не постоји у „стандардном моделу физике”

Мађарски физичари тврде да су открили силу која не постоји у „стандардном моделу физике”

Атила Краснахоркаи и његове колеге уверени да су открили такозвани „тамни фотон” који обезбеђује електромагнетне везе које утичу на понашање честица тамне материје

МАЂАРСКИ научници су саопштили – како преноси Nature – да су нашли наговештаје постојања „физике зван оквира Стандарног модела устројства свемира”.

Још конкретније: тврде да су дошли до доказа да потоји пет фундаменталних сила природе, а не четири као што са сматра.

Мађарски научници из Института атомске физике Мађарске академије наука у Дебрецину открили су да су – под руководством Атиле Краснахоркаја – открили атом берилијума-8 приликом преласка „узбурканог” у нормално стање не доводи до издвајања фотона већ парова електрона-позитрона.

Значај открића је у томе што су то својеврсни нестабилни мини-атоми које чине честице материје у антиматерије.

Мађарски научници указују да сама појава постоји и у природи, али тврде да велики значај има то како је до тога долазило.

И досад се знало да учесталост појављивања таквих парова директно зависи од угла под којим се разилазе електорни и позитрони који настају. Односно: што је већи угао – то се појављује мање атома позитронијума, како га називају научници.

Краснахоркаи и његове колеге су утврдиле да се догађа нешто сасвим непредвиђено: када се угао раздвајања приближи 140 степени – број новорођених електрона-позитрона се нагло повећава. Њихов закључај је: то сведоћи да у њиховом рађању учествују честице или силе које излазе изван оквира Стандардног модела физиле.

Мађари сматрају да се берилијум-8 овако понаша зато што његова језгра – у време њиховог формирања у листу литијума – ослобђају суперлаки бозон.

Краснахоркаи је уверен да је управо та честица – чија маса је приближно једнака 17 МэВ (микроелектронволти) такозвани „тамни фотон” који обезбеђује електромагнетне везе које утичу на понашање честица тамне материје.

Четири признате силе у физици су: гравитација, електромагнетизам, слабе и јаке атомске силе.

Американци су већ предложили да се честица коју су открили Мађари назове „протонофобним Х-бозоном”.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *