понедељак , фебруар 19 2018

“Мадрид је увео ванредно стање у Каталонији”

Мадрид је увео де факто ванредно стање у Каталонији, рекао је Карлес Пуџдемон, председник те области, која се припрема да одржи референдум о независности.

Он је ово изјавио после данашњег хапшења 13 високих каталонских званичника и замрзавања финансија те области.

– Влада је де факто суспендовала аутономију Каталоније и увела де факто ванредно стање – рекао је Пуџдемон после тих хапшења оптужујући владу шпанског премијера Маријана Рахоја да је “тоталитарна” и да крши “основна права” и додао да ће референдум бити одржан по плану.

Шпанска полиција ухапсила је у данашњим рацијама 12 званичника регионалне владе у Каталонији, као и најближег сарадника потпредседника регионалне владе, док се та област припрема за референдум о одвајању, који је према властима у Мадриду – нелегалан.

Полицијске рације изведене су у неколико регионалних минстарстава у Барселони, укључујући економије, спољних послова, телекомуникација, социјалних питања и у згради председништва, 11 дана пред референдум планиран за 1. октобар.

Шпанско министарство финансија увело је од данас нове контроле над финансијама каталонске владе да осигура да се државни новац не користи за референдум, који је проглашен неуставним. Тим ограничењима је практично сва потрошња у Каталонији под контролом централне владе.

Вестионлине

фото: АФП,Гети

Актуелно

“Исправите срамоту”: Петиција да Чешка повуче признање

У Прагу ће 17. фебруара бити организован протест због једностраног проглашења косовске независности, пишу “Вечерње …

Орбан: Србија штити целу Европу

Србија је за Мађарску кључна земља на Западном Балкану, која има веома важну улогу у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons