fbpx

Малинари поручују: Нећемо одустати док нам не понуде решење!

0
(0)

Магистрални пут ка Црној Гори и даље је у прекиду код Владичанског двора у Пријепољу због блокаде малинара, како сазнајемо, протест ће трајати све док се не пронађе решење.
Незадовољни малинари од представника Министарства пољопривреде траже да откупна цена рода буде 180 динара. Бобан Пурић из Удружења малинара „Лимска долина“ каже да је у сваком тренутку на путу окупљено око две стотине људи, а број у вечерњим часовима расте и до две хиљаде.

„Није истина да нас је око педесет-седамдесет, како се пласира у медијима, то је дезинформација. У сваком моменту нас има између две и три стотине, и у вечерњим часовима око хиљуду и по, до две. Овде је народ у великом проблему, све је под малинама , никаква фабрика не ради, још ако угасе ову производњу, можемо само колективно да се иселимо одавде, ништа друго“, рекао је за Агромедију Бобан Пурић.

Прошлогодишња цена у Пријепољу била је између 130 и 140 динара са превозом, првобитна понуђена ове године само 50. Наш саговорник каже да за тако мале паре неће ни да је бере.

„Без обзира какав је род, на ову цену је нећу брати, данас ми је пропало 300-400 килограма малине. Шта ће бити даље, не знам, али многи људи ће потонути, постаће социјални случајеви, и то ако је у интересу овој влади да од домаћина и узорних пољопривредника прави социјалне случајеве, онда им честитам на успеху“, каже Пурић.

Он истиче да ће протест трајати све док се не пронађе решење.

„Ако је тржишна економија да ми морамо зарад Европске уније, да се иселимо сви колективно у ту исту, нема проблема, пре ћемо ми стићи у Европу него они, то је сигурно, ми ћемо узети пасоше и сутра смо у Европи. Не треба нам оваква тржишна економија, где се од народа краде и отима оно што је зарадио поштено, а пар људи се богати на муци“, истиче Пурић.

Трендови, производња и цена малине од 1962. године до данас

Наш саговорник каже и да намера малинара који учествују у протесту никако није да некоме нашкоде, једноставно нису више имали избора, а ово је начин да скрену пажњу надлежних на себе.

„Сваки дан губимо, не беремо малину, одустати нећемо, то је сигурно и морам да нагласим да ми овде не желимо никога да угрозимо, пропуштамо возила хитне помоћи, труднице и децу, остали не могу да прођу. Морам да се извиним јавно свим путницима, они нису ништа криви, али ми друго решење немамо, доведени смо до пропасти. Данас смо ми, сутра ће бити неко други, то је зачарани круг коме изгледа нема краја, покушаћемо да се изборимо, ако не успемо, селимо се у иностранство, јер овде изгледа среће нема“, закључио је Бобан Пурић.

У Пријепољу је, каже наш саговорник, регистровано око 4000 пољопривредних газдинстава, од тога се око 2000 бави искључиво малином. Ако се две стране не договоре, кажу, ово је крај малинарства у овом крају.

Саговорник:

Бобан Пурић, Удружење малинара „Лимска долина“

агромедиа.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОТВОРЕНИ ФАШИЗАМ ДИКТАТОРА: Приведено 15 чланова Двери после протеста испред Народне скупштине!

4.8 (4) Полиција је, по налогу надлежних државних органа, привела 15 лица која су учествовала …

Вучићева напредна секташка банда ограничава уставом загарантоване слободе удруживања и протеста

5 (1) Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да по питању одржавања јавних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *