Србија

Медвеђа: Напредњачка велеиздајничка секта тера Србе да уче албански!

Неалбанском живљу општине Медвеђа “страх у кости” утерао је налог начелнице Светлане Тодоровић да 11 запослених у локалној самоуправи учи албански језик. Код становништва преовладава бојазан да би то могао бити наговештај како ће у процесу преговора о Косову бити усвојени захтеви албанских политичара да се Медвеђа припоји Косову.

Такву могућност у изјави за “Вести” негира председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, који истиче да нема никаквих преговора о томе, а начелница оправдава обуку тврдњом да се “албански и енглески уче зато што је Медвеђа мултиетничка општина”, као и да је реч о одлуци донетој пре више од годину дана.

У писменом налогу о учењу језика између осталог она се позвала на Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе. Један од чланова прописује “да службеник има право и дужност да се стручно усавршава у складу са потребама послодавца”, а други да потреба за стручним усавршавањем постоји, нарочито ако руководилац органа јединице локалне самоуправе оцени да опште стање указује на потребу стручног усавршавања запослених.

Статут општине Медвеђа није доступан на званичном сајту општине, па нисмо могли да цитирамо поменуте чланове, али се види да ниједан од њих не наводи обавезу учења албанског нити било ког другог језика.

У налогу Светлане Тодоровић из септембра ове године је наведено да је стручно усавршавање право и дужност сваког службеника и у складу са тим се од њих очекује посебна посвећеност приликом похађања планираних обука. Она, на напомену дописника “Вести” о нагађањима да је ово повезано са захтевима да Медвеђа буде део Косова, узвраћа да “нема никаквих нагађања”.

-То је програм стручног усавршавања. Разлог из којег то сада почиње, с обзиром на то да радимо реконструкцију објекта и будући да смо водили поступак јавне набавке и једне и друге обуке, па смо завршили. Програм треба да се спроведе у току календарске године. Према томе, наша одлука је била да, пошто треба да се преселимо на привремене локације из зграде седишта општине Медвеђа, у задњој половини године спроведемо обуке – навела је она, уз очекивање да обуке буду завршене до 20. децембра.

Да нема никаквог разлога за страх, поручио је челник Координационог тела Зоран Станковић. Он указује и да су медији пренели изјаву Хашима Тачија којом признаје да три општине нису предмет преговора, већ да је то био притисак због формирања заједнице српских општина.

– У Медвеђи тренутно живи 7.300 становника, а процене међународне заједнице од пре три године говоре да је Албанаца око 400, односно свега око пет одсто – указао је Станковић.

Близу је Косово…

Зашто је део запослених добио налог о учењу албанског језика и зашто баш сада, упитали смо Светлану Тодоровић, која је одговорила да је то одлучено на колегијуму начелника зато што је Медвеђа вишенационална општина.

– Желимо побољшање рада управе кроз стручно усавршавање и донета је одлука да се учи албански језик и да обуку похађају начелник управе, начелници одељења, шефови свих организационих јединица, радници шалтерске службе и радници два матична подручја, Равна Бања и Сијаринска Бања, где територијално живи албанско становништво – објашњава она.

Близу је административни прелаз према Косову, образлаже Зоран Станковић. Појашњавајући да приличан број људи туда пролази, па је, како каже, обука везана и за те и друге активности и сарадњу.

– Људи који уче језик морају да комуницирају са свима – појашњава Станковић, мада и примећује да Албанци у Медвеђи добро говоре српски језик, за разлику од оних који живе у Прешеву и Бујановцу.

Тачи би југ Србије

Страх људи је разумљив, ако се зна да је о припајању три општине на југу Србије проговорио председник тзв. Косова Хашим Тачи. Он је после састанка у Приштини са “лидерима Прешевске долине” рекао да су они “одлучни да приступе Косову”. Месец раније поручио је да корекција границе са Србијом предвиђа припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца Косову.

– Ако се обе стране сложе, нико неће моћи да се успротиви. Косово ће, ако треба, изменити и Устав, у случају тог припајања – рекао је Тачи.

Проблем и исељавање

Пописи становништва показују да се из Медвеђе људи исељавају и да је приликом сваког следећег пописа мањи број житеља. Тако је према попису из 1991. било 13.368 становника, а 2002. године 10.760. Последњи попис из 2011. године, који су Албанци делимично бојкотовали, показује да овде живи 7.438 становника, а за протеклих седам година се још становништва исељавало.

Сами себе окупирамо

Згражавање због одлуке да неки људи из државне управе имају обавезу учења албанског језика, не крије републичка посланица Санда Рашковић Ивић (на слици). Нарочито што се, како је указала за “Вести”, правдају мултиетничношћу, а Медвеђа има минималан број Албанаца.

– То је општина која је у Србији и хајде, рецимо да има 80 или 90 одсто албанског становништва, па да се и каже ред је да уче тај језик, али је Албанаца једва пет одсто, па очито сами себе окупирамо – каже Рашковић Ивић, која је и потпредседница опозиционе Народне странке.

Она сматра да “начелница није својом вољом донела ту одлуку, нити сама смислила да се учи албански, већ према инструкцијама неког ко је хијерархијски много изнад ње”.

– То је лоша порука – каже Рашковић Ивић.

Љ. Стојановић, Д. Декић, Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. koji je sluzbeni jezik u Srbiji ???
  albanski,Mađarski,Crnogorski,Bugarski,……itd
  koji je sluzbeni jezik u Engleskoj ???
  koji je sluzbeni jezik u Francuskoj ???
  koji je sluzbeni jezik u Poljskoj ???
  kako se ide u Nemacku ??? prvo polozis kurseve pa te preispitaju pa aj u njemacku ako si polozio A1,A2….
  Treba da ucim njihov jezik a oni su dosli ovde ….nauci da pricas Srpski bez žvala na ustima i polozi (ko što Nemci traze) cisti Srpski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!