понедељак , 30 новембра 2020

Мења се Устав Србије због веће аутономије Војводине

0
(0)

Нови Сад – Лидер НДС, ЛСВ и ДС су се на данашњем састанку сагласили да је неопходно променити Устав Србије и прецизније дефинисати уставно-правни положај Војводине.

Лидери Нове демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Демократске странке Борис Тадић, Ненад Чанак и Бојан Пајтић данас су, на састанку у седишту НДС у Новом Саду поводом реконструкције покрајинске власти, изнели своје ставове како би та власт требало боље да функционише и у ком саставу, а потом се обратили медијима.

Тадић је рекао да је евидентно да је Војводина у проблемима и да треба предузети кораке да би изашла из њих.

„Сматрамо да су потребне промене, пре свега промена Устава и Закона о јавној својини, те закона о финансирању АП Војводине као и промена изборног закона“, рекао је Тадић поновивши јучерашњи став да промена изборног закона треба да иде у правцу персонализовања како би бирачи знали за кога гласају.

Он је појасио да ће ако не буде те персонализације, бити могуће одговорост пребацивати са једног на други ниво власти.

Тадић је истакао да је НДС на данашњем састанку добио званични предлог да уђе у покрајинску владу.

„Добили смо предлог да уђемо у покрајинску владу, али он није конкретизован, а видећемо да ли ће уопште бити конкретизован када разговори почну“, рекао је Тадић.

Он је додао да НДС није на власти ни у Београду, ни у Војводини, нити на републичком нивоу иако се о томе у минулом периоду много спекулисало и да је, како је рекао, „чисто опозициона странка“.

„Видећемо да ли ћемо кредибилитет чисто опозиционе странке у будућности мењати, а то све зависи од програма и предлога које добијемо“, рекао је Тадић.

Он је казао и да је на састанку договорено да је неопходно да се овакви састанци на највишем страначком нивоу редовно организују и да ће тако и бити у будућности.

Председник ДС Пајтић је истакао да се цела Србија сусреће са великим економским проблемима и да сви економски показатељи у земљи опадају осим јавног дуга који, како је рекао, расте.

„Криза у Војводини је настала увођењем корупције у покрајински паламент, односно куповином посланика у чему је предњачила СНС са циљем да ревидира Демократску странку, односно владајућу коалицију“, сматра Пајтић.

Он је казао да је ДС става да већину у парламенту треба да чине проевропске странке које су на парламентарном нивоу у опозицији.

„Мишљења смо да део у владајћој коалицији у покрајини треба да буде и Савез војвођанских Мађар који се на републичком нивоу изјаснио за сарадњу са Српском напредном странком“, рекао је Пајтић.

Он је казао да је циљ и услов Демократске странке да формирана већина у Скупштини АП Војводине буде стабилна у наредне две године, односно до редових избора, додајући да ће наредих дана бити речи о повећању партиципирања ЛСВ-а и увођењу НДС-а у Владу Војводине.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак казао је да није било речи ни о каквом повећању партиципације и било чијем увођењу у владу и да ЛСВ искључиво интересује шта ће радити покрајинска влада и ко ће бити компетентне особе које ће тај посао реализовати.

„ЛСВ интересују пројекти и програми и људи који ће радити на реализацији тих пројеката и прогама“, рекао је Чанак, додајући да ће техничка екипа састављена од по једног члана из сваке странке имати састанке на свакодневном нивоу, док ће делегације странака на највишем нивоу имати редовне састанке.

На питање новинара да ли је било речи о повећању учешћа ЛСВ-а и увођењу НДС-а у владу Војводине, јер је то изјавио Пајтић, а Чанак казао да није било речи о томе, Чанак је објаснио да је то поменуто на састанку, али да није била тема састанка.

На питање – шта уколико преговори о реконструкцији покрајинске власти пропадну, Чанак је рекао да се свуда у свету када пропадну разговори иде на изборе.

На питање да ли је опција стварање концентрационе владе коју је заговарао председик Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, Бојан Пајтић је рекао да та опција не постоји, јер ДС не жели у владу са СНС, ДС С, СРС и Трећом Србијом, а да ту концентрациону владу могу чинити све странке у Скупштини Војводине изузев ДС, јер то омогућава распоред броја посланика.

Борис Тадић је на то питање одговорио речима да, уколико једна странка не жели да учествује у концентрационој влади, да је онда немогуће правити такву владу, док је Ненад Чанак у свом стилу објаснио да се концентрационе владе праве када се деси нека катастрофа или падне метеор.

„Ја метеор нисам видео, па самим тим не постоји разлог за ту концентрациону владу“, рекао је Чанак.

На крају обраћања медијима, Тадић је рекао да су ЛСВ и НДС расположене за разговоре са свим странкама у Војводини које имају представике у покрајинској скупштини о решавању проблема у Војводини.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.3 (7) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

6 Коментара

  1. Koja je razlika izmedju ustasa i partizana?
    – Nema razlike – i jedni i drugi su ubijali Srbe !
    Koja je razlika izmedju Hitlera i Tadica?
    – Nema razlike – obojica su unistavali Srbiju !

  2. RAZJEBITE SRBIJU,DOVEDITE PAPU…OD VAS DRUGO NISMO NISTA NI OCEKIVALI…TADIC U PSIHOPATOLOSKOM RECIDIVU,POGLEDAJTE MU SAMO FACU…ONDA ONAJ ISKOMPLEKSIRANI GUZICAR PAJTIC…PA SADO-MAZOHISTICKI FASISTOIDNI MOZDANI I KOSTANI BOLESNIK CANAK!!!

  3. I ovi na vlasti su isti sve su to shiltare i poltroni jajare najoobicnije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend