fbpx

Меркел пада због мигрaната?

0
(0)

Ситуација у Немачкој је озбиљна, пошто је Ангела Меркел, канцеларка и шефица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), на мети оштрих напада и то из редова „сестринске“ Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), наводи „Дојче веле“ (ДW).

Наводи се да се темељи немацке демохришцанске политике тресу и то поново због избеглица.

„Ванредно стање у Бундестагу: седница се прекида. Прво је рец о паузи од два сата, али она се продужава на четири. Разлог: највећа посланичка група у немачком парламенту, група Уније ЦДУ/ЦСУ, заказала је ванредну седницу. Већ је и то само по себи неуобичајено“, пише у тексту ДW.

Наводи се да је равна сензацији чињеница да посланици те групе заседају одвојено, по странкама: баварска ЦСУ на једној, а ЦДУ у којој су посланици из остатка Немачке на другој страни. ДW објашњава да се тако нешто догодило последњи пут деведесетих година прошлог века.

„Након непуних сто дана на власти, нова влада Ангеле Меркел проживљава прву озбиљну кризу. Као и много пута до сада, када је у питању свада између сестринске ЦДУ и ЦСУ јабука раздора је – политика према избеглицама“, наводи се у тескту.

ДW пише да од избијања избегличке кризе 2015. баварска ЦСУ, а пре свега њен председник и однедавно савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, проблем избеглица желе да реше брзо и на то савезном, немачком нивоу. Ангела Меркел стреми решењу на нивоу Европске уније, дакле без „солирања“ појединих земаља-чланица.

Али проблем избеглица на нивоу ЕУ решава се већ годинама, без изгледа да би ускоро могао и да буде решен. Пре свега се источне чланице ЕУ упорно опиру примању избеглица које још увек даноноћно пристижу у Европу. ЦСУ и ЦДУ су због тога у више наврата протеклих година преживљавали кризне тренутке, али им је до сада увек полазило за руком да пронађу заједничко решење.

ДW наводи да је сада ситуација ипак нешто другачија. Хорст Зехофер је министар унутрашњих послова и као такав одговоран за питање миграција. Пре неколико седмица најавио је свој „Мастер-план за миграцију“ од 63 тачке.

Тачка око које се ломе копља односи се на ставку која налаже да избеглице тј. потражиоци азила који су већ регистровани у некој од земаља ЕУ или им је у Немачкој већ одбијен захтев, не буду пуштани преко немачке границе.

Наводи се да се с тим не слаже Ангела Меркел која је још 2015. суспендовала тзв. Даблински споразум који налаже да избеглице остају у земљи ЕУ у коју су прво и ушле.

ДW наводи се кризни састанак одржан у среду увече (13.6.) на нивоу Меркел-Зехофер, који је заправо требало да остане тајна за јавност, није уродио плодом. ЦСУ је одбацио канцеларкин предлог да се са земљама ЕУ које би биле највише погођена Зехоферовим затварањем граница – попут Аустрије, Грчке, Италије, али и Хрватске – постигну билатерални договори о том питању, који би затим били преточени у неку врсту ЕУ-решења на самиту крајем овог месеца.

Зехофер сматра – и у томе има јединствену подршку посланика ЦСУ – да би превише дуго трајало да се дође до некаквог ЕУ-решења. Његов мишљење је следеће: треба деловати брзо и грађанима показати да политичари не седе скрштених руку. Расположење меду грађанима, нарочито након више случајева убистава у којима су починиоци били азиланти, веома је лоше.

ДW наводи да последња истраживања јавног мњења показују да већина грађана подржава брже протеривање оних избеглица које су се огрешиле о закон или оних особа којима је одбијен захтев за азилом. За Зехофера и ЦСУ ради се о питању веродостојности политике.

Наводи се да неки јастребови из редова ЦСУ, попут Александера Добринта, шефа посланика из редова те странке унутар демохришћанске посланичке групе, оцењују да је реч о „историјском тренутку“ од којег зависи будућност земље. Добринт је такође, пре неколико месеци, изазвао помутњу изјавом да је Немачкој потребна „конзервативна револуција“, што се доживело као директан напад на Ангелу Меркел и њену либералну форму хришћанске демократије

ДW поставља питање који мотиви стоје иза избегличке офанзиве ЦСУ? Да ли се ради о избеглицама или о рушењу канцеларке? Многи подсећају на чињеницу да се у октобру одржавају избори за баварски парламент и да је десно-популистицка Алтернатива за Немацку (АфД) за петама ЦСУ. АфД је вец прошле године одузео много гласова ЦСУ у њиховом упоришту у Баварској. То се – у томе су лидери баварских демохришцана сложни – не сме поновити.

Или се ради о томе да се унутар ЕУ повеца притисак како би се напокон дошло до решења избеглицког проблема на нивоу Уније?

ДW наводи да тренутно све указује на нову ескалацију. У више наврата је из ЦСУ стављено до знања да Зехофер, као министар, може делове свог Мастер-плана за миграцију, да стави на снагу и без одобрења канцеларке. Али у том слуцају она може и да га отпусти. То би опет повукло са собом отказивање послушности посланика ЦСУ, отварање питања поверења влади у Бундестагу и могуце повлацење канцеларке са своје позиције. Нико се тренутно у Берлину не усуди да говори о могуцим сценаријима.

Наводи се да Ангела Меркел за сада, како је процурило са затвореног састанка, ужива поверење вецина посланика њене ЦДУ. Они подржавају канцеларкин предлог да се с одлуком о затварању граница за избеглице прицека до самита ЕУ крајем мјесеца. У сукоб унутар демохришцана сада се умешао и ветеран ЦДУ Волфганг Шојбле, тренутно председник Бундестага.

ДW закључује тескт оценом да је исход у сваком случају неизвестан превремени одлазак Меркелове са функције немачке канцеларке, коју обавља од 2005, ових дана у Берлину више није нешто што спада у домен научне фантастике.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп оштро напао Немачку

5 (1) БЕРЛИН – Амерички председник Доналд Трамп оштро је напао свог савезника у Европи, …

Der Spiegel: Пентагон ће до јесени из Немачке повући до 15.000 америчких војника

0 (0) * Амерички генерал Бен ХОЏС: То је колосална грешка и поклон Москви. Трамп …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *