Насловна / Свет / Хелм / Меркел тражи од Македонаца да се повинују резултатима пропалог референдума?!

Меркел тражи од Македонаца да се повинују резултатима пропалог референдума?!

КАНЦЕЛАРКА Немачке Ангела Меркел оценила да су грађани Македоније подржали споразум влада Македоније и Грчке о решавању спора око назива, и истакла да је сада задатак македонског парламента Собрања, да га спроведе до краја, пренео је данас Дојче веле на македонском.

У писму македонском премијеру Зорану Заеву 5. октобра, које је немачка влада данас објавила, Меркел је обећала даљу подршку Немачке спровођењу „Преспанског споразума“ о решавању македонско-грчког спора око назива Македоније.

Канцеларка је оценила да се на рефередуму у Македонији 30. септембра велика већина, од преко 90 одсто оних који су гласали, изјаснила за подршку споразуму с Грчком и да је сада задатак Собрања да то спроведе.

Собрање треба да одобри измену Устава Македоније у складу с тим споразумом.

„Тај споразум отвара шансе за историјски договор и јачање добросуседских односа. Притом се с пута уклања једна важна препрека за приближавање ваше земље ЕУ и НАТО. Сада је важно да се предузму следећи кључни кораци за спровођење споразума о називу, тиме да парламент одлучи о неопходним изменама Устава“, написала је Меркел у писму Заеву.

Немачка канцеларака је истакла да се „радује“ што ће са Заевом и даље „радити на остаривању тог циља“.

Меркел је у спетембру, пред референдум, посетила Скопље и рекла да је Македонија пред „историјском шансом“. Позвала је њене грађане да 30. септембра изађу и својим гласом одреде будућност своје земље.

Влада Македоније је јуче утврдила предлог за измену Устава ради промене назива државе у „Северна Македонија“, на шта се обавезала споразумом с Владом Грчке, и тај предлог послала Собрању.

Посланици би требало да сутра почну да разматрају тај предлог за измену Устава, а цео процес би, по скупштинском пословнику, могао да траје најдуже 100 дана.

Договором с Грчком о решавању скоро тродеценијског спора, предвиђено ја да Македонија до краја ове године измени Устав чиме ће се гарантовати промену назива државе у „Северна Македонија“, а уз то грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.

Факти

Актуелно

Истражни одбор Сената: Нема доказа о везама Трампа и Русије

После две године рада и 200 вођених интервјуа, Истражни одбор Сената је окончао своју истрагу …

Ништа од Вучићевог обећања и доласка Тениса у Србију?!

Kоначна одлука о томе да ли ће немачка компанија Тенис доћи у Србију или не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons