Министар Ђорђевић опет лупета глупости: Ако нас не извуче Албанија, нико неће!

Министар Ђорђевић опет лупета глупости: Ако нас не извуче Албанија, нико неће!

3.7
(3)

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да иницијатива за стварање “малог Шенгена” са Северном Македонијом и Албанијом неће угрозити радна места у Србији, већ ће допринети стварању јединственог тржишта рада што ће поспешити долазак великих инвестиција.
У изјави за агенцију Бета, Ђорђевић је оценио да долазак великих инвестиција увек прати мала и средња предузећа, којима су тако велика тржиштва потребна.

Ђорђевић је оценио да ће у таквим околностима, отварањем границе и стварањем јединственог тржишта рада, Западни Балкан постати још привлачнији за инвестирање, јер ће постојати квалификована радна снага на једној већој територији, што је и основа иницијативе за стварање “малог Шенгена”.

Министар је рекао да несметани проток радне снаге “никако неће угрозити радна места у Србији, у прилог чему говори и чињеница малог броја до сада издатих дозвола за рад страним држављанима из Северне Македоније и Албаније, којима је, према подацима Националне службе за запошљавање, у овој години издато укупно око 630 дозвола за рад”.

“Ова иницијатива, која је покренута захваљујући председнику Александру Вучићу, пре свега значи велики корак напред ка регионалној економској интеграцији и економском просперитету земаља Западног Балкана, али и даљем јачању регионалне стабилности. Захваљујући иницијативи за стварање ‘малог Шенгена’, договорено је да држављани Србије, Северне Македоније и Албаније могу само са личном картом улазити у поменуте државе”, казао је Ђорђевић и додао да је “опредељење Србије да се избори за нова радна места”.

Ђорђевић је рекао да је министарство, на чијем је челу, учествовало у изради текста “Нацрта споразума између влада Србије, Албаније и Северне Македоније о слободи кретања и боравка држављана Споразумних страна”.

“До скоро се тешко могло и замислити да це Србија, Албанија и Северна Македонија разговарати о јединственом тржишту рада, а данас смо на добром путу да се споразумно уреди слобода кретања, боравка и рада држављана земаља западног Балкана”, рекао је Ђорђевић.

Министар је рекао да ће од 1. јануара 2020. године послодавац, односно компанија из Србије која жели да запосли странца, имати могућност да истовремено покрене поступак за издавање радне дозволе док траје поступак одобрења визе за дужи боравак.

“Поступак це моћи да се покрене иако је странац и даље у иностранству, а процес прибављања визе за дужи боравак у току. Kреиран је и софтвер помоћу којег ће се странац електронски евидентирати (приликом преласка границе), након чега ће се сматрати да је пријавио привремени боравак. Самом пријавом привременог боравка, странац ће остварити право на запошљавање, без потребе прибављања дозволе за рад”, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да ће се то решење примењивати након потписивања споразума и по окончању поступка ратификације споразума у Скупштини.

Ђорђевић је рекао да дозволу за рад у Србији за странце издаје надлежна филијала Националне службе за запошљавање, уколико је претходно регулисан боравак, односно уколико страни држављанин поседује визу за дужи боравак по основу запошљавања у Србији.

“Србија је земља убрзаног развоја, а захваљујући реформама које спроводи, као и успостављеној макроекономској стабилности, Србија је постала привлачна земља за улагања, односно за стране инвеститоре који желе да улажу и да преносе своја знања домаћим послодавцима у Србији”, казао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да се у таквим условима суочавамо са недостатком радне снаге, а да ће успостављањем “малог Шенгена” послодавци моћи на једноставан начин да ангажују квалификовану радну снагу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KОН ПОНОВО БРИЉИРА: Власта Велисављевић се заштитио вакцином, али је ипак умро од Kороне…

KОН ПОНОВО БРИЉИРА: Власта Велисављевић се заштитио вакцином, али је ипак умро од Kороне…

5 (3) Глумац Власта Велисављевић недавно је преминуо у 95. години живота од последица корона …

„УСРЕЋИТЕЉКА” ЧОМИЋ

„УСРЕЋИТЕЉКА” ЧОМИЋ

5 (9) Гордана Чомић мисли да је циљ државе да учини своје грађане срећним или …

2 Коментара

  1. Šta zna šofer o integralima!?!?

    Budaletina ostaje budaletina.

    Ali on takav je savršen za vučkeskua. Da je bolji, ne bi ni dobio to mesto.

  2. Одлично све је сам рекао пре времена, чисто да се не губи време….

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend