Министрима у Влади Србије због кризе изазване коронавирусом повећане плате 10 до 30 одсто, а Александру Вулину 140 одсто

Министрима у Влади Србије због кризе изазване коронавирусом повећане плате 10 до 30 одсто, а Александру Вулину 140 одсто

5
(2)

Након што су посланици Скупштине Србије усред пандемије и кризе добили повећање плата, уз здравствене и све остале раднике јавног сектора, награђени су и министри увећањем зараде у просеку за 10 до 30 одсто. То се може закључити из упоредне анализе примања министара у овом и претходном мандату који су објављени на сајту Агенције за спречавање корупције. У случају министра полиције Александра Вулина та повишица је чак 140 одсто. Ова увећања дошла су усред кризе изазване короном, штрајкова привредника, фриленсера, отпуштања.

Да ће увећања бити, председник Србије Александар Вучић најавио је у новембру прошле године.

“Ићи ћемо од 1. јануара и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла”, објаснио је тада Вучић.

За министре, очигледно, важе други параметри, а то се види у извештајима о имовини и примањима државних функционера, који су свеже објављени на сајту Агенције за борбу против корупције.

Судећи према према подацима који су званично објављени на сајту Агенције за спречавање корупције, здравственим радницима следовало је пет одсто, а министрима и до 30.

Вулин више од Вучића и Брнабић

Апсолутни рекордер, како смо већ писали, јесте министар унутрашњих послова Александар Вулин. Њему је плата у односу на претходну увећана за више од 140 одсто, са 92.246 динара колико је примао као министар одбране, на 225.841 колико сада прима као министар полиције.

Тако је Вулин, практично, највише плаћен члан извршне власти, јер рецимо премијерка Ана Брнабић месечно прима 128.320 динара, колико је била плаћена и у прошлом мандату, док председник Србије Александар Вучић прима плату од 157.262 динара.

Није познато да је и један министар до сада имао овако високу плату, те се намеће питање и чиме је оволику зараду заслужио.

За готово 30 одсто плата је већа и министру Бранку Ружићу, који додуше у мандату нове владе Ане Брнабић има и звање потпредседника.

Ружић је, наиме, као бивши министар државне управе и локалне самоуправе примао плату од 93.799, док његова садашња плата као министра просвете износи 122.640 динара. Поређења ради, његов претходник Младен Шарчевић зарађивао је 90.000 динара.

Плата је значајно увећана и Браниславу Недимовићу, који је као министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у прошлом мандату зарађивао 90.000, сада тој и функцији потпредседника Владе прима 118.493 динара.

Са друге стране, није познато по којој је рачуници прелазак са позиције министра без портфеља за бригу о селу Кркобабићу донео 23.000 динара више. Њему је плата повећана са 88.000 на 111.227 динара.

Сви више у односу на претходнике

Више у односу на свог претходника има и нова министарка екологије Ирена Вујовић, чија плата износи 107.778 динара, док је у прошлом мандату Горан Триван за исти посао био плаћен 92.378 динара.

За десетак одсто у односу на претходнике већа је плата и министра спољних послова Николе Селаковића, али и министарке правде Маје Поповић. Селаковић прима плату од 110.796 динара, док је Ивица Дачић на тој позицији зарађивао 100.581. Министарка Поповић, према евиденцији Агенције за борбу против корупције зарађује 111.847 динара, док је њена претходница Нела Кубуровић примала плату од 97.014 динара.

Нова министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић зарађује 110.796, док је Бранко Ружић на тој позицији имао плату од 93.799 динара. Министарка привреде Анђелка Атанацковић такође има већу плату од претходника Горана Кнежевића. Њена износи 107.000 динара, док је он зарађивао 95.000.

Татјана Матић на месту министарке трговине, туризма и телекомуникација зарађује 115. 538 динара, Томислав Момировић као министар саобраћаја 107.778 динара, а пошто њихови претходници Расим Љајић и Зорана Михајловић нису добијали плату Владе Србије, њихове зараде није могуће упоредити.

Вучић и Брнабић исто, Стефановић у минусу

Плате су у односу на претходни мандат, бар према ономе што је до данас објављено на сајту Агенције, остале непромењена за председника Србије Александра Вучића (157.262 динара), председницу Владе Ану Брнабић (128.320 динара), министарку за европске интеграције Јадранку Јоксимовић (93.157 динара), министра финансија Синишу Малог (103.233 динара) и министра спорта Вању Удовичића (110.371 динара). Њихове имовинске карте на сајту Агенције нису освежене новим подацима, што може да значи да није ни дошло до битнијих промена у њиховој имовини. Рок да пријаве промене имају до краја јануара.

У односу на све остале министре, изузетак је Небојша Стефановић који је прелазећи на нову функцију отишао у минус. Он је са плате од 150.000 коју је примао као министар унутрашњих послова, прешао на плату министра одбране од 115.386 динара. Истина, то је знатно веће од суме од 92.246 динара колико је Вулин примао на овој позицији.

Министри Златибор Лончар, Зорана Михајловић, Ненад Поповић и Дарија Кисић Тепавчевић не примају плату у Влади Србије, док за Мају Гојковић, Ратка Дмитровића и Новицу Тончева у регистру Агенције за борбу против корупције још нема података о новим примањима.

(НоваС)

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада Србије повећала цену ПЦР теста на лични захтев са 6.000 на 9.000 динара, нова цена важи од 1. јануара 2021.

Влада Србије повећала цену ПЦР теста на лични захтев са 6.000 на 9.000 динара, нова цена важи од 1. јануара 2021.

5 (2) Влада Србије је саопштила да је усвојила нове мере које је у понедељак …

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

Србија: “Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

4.5 (10) „Да ће од првог јануара без посла остати око 200.000 људи, то је …

Један коментар

 1. (Теодора је 2012. године уписала Медицински факултет у Нишу и апсолвирала у рекордном року и задњи испит је положила дана 22. 01. 2021. године Теодора Митовска, сада Филиповић положи задњег испита на медицини, до дипломског сачекаће радом, мада она “дипломира” рођењем прелепог Доротеја 16. 09. 2019., љубига деда.Ове тезе држале ме здраво, храбро и родитељски према Теодори, која наставља несебично и хра )

  ДОКТОРКА, А НАША

  Данас је неуморна наша Теодора
  Постала у медицини докторка,
  Да лечи од свега па и премора,
  Људе којима је главна збрка,
  Чини им свакојака фрка и замора.

  Она је све да успешно савладала
  Чак и области наших нежних ода,
  Прво анатомију све редом и онда
  До задњег њеног испита и исхода.

  Дипломски њен рад савршен,
  Одбрана како њој доликује,
  Оригинално је данас завршен,
  То све Теодору заиста одликује.

  Од сутра, па све дане, на даље
  Др Теодора комплетно буди
  Ради испуњења туђе жеље
  На задовољству својих људи.

  Ти си нама охрабрила сан данас,
  Тати и мами, драгом Милошу,
  Доротеју и пријатељима, све нас,
  А то ће очарати и будућег малишу.

  Данас, твојом људском дипломом
  Очарани су били сви овде присутни,
  Без икаквог њиховом глумом,
  Свим срцем помоћи болесним.

  Теодора, успешну своју каријеру,
  Весела и на окупу своје породице
  Фамилијарно одбацити сваку баријеру,
  Желе вам ваше мамице и татице.

  Са срећом, докторка Теодора!

  ТВОЈИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend