Хроника

Мирослав Ивановић о суђењу у Приштини: Не суди се ни убици Оливера Ивановића а ни налогодавцу

Иако се у медијима наглашено квалификује као суђење за убиство Оливера Ивановића, ово суђење није то, оценио је за KоССев Мирослав Ивановић, брат Оливера Ивановића.

Данас је у Основном суду у Приштини настављено суђење оптуженима за учешће у убиству лидера ГИ СДП Оливера Ивановића. Сада се суди према трећој допуњеној оптужници косовског специјалног тужилаштва.

Суђење већ кроз друго рочиште прати породица Оливера Ивановића. На претходном рочишту 6. јула била је присутна прва Ивановићева супруга Марина Ивановић, а данас Ивановићев најстарији син Никола Ивановић.

„Овим суђењем се не суди ни извршиоцу, ни налогодавцу, ни неким озбиљним помагачима у тој радњи извршетка убиства. У овом суђењу се суди некој групи људи за кривична дела која су они, претпостављам, извршили и која се на неки начин само дотичу самог догађаја убиства“, каже Ивановић у разговору за KоССев у Kосовској Митровици.

Управо у овом лежи и могући разлог зашто породица „и није превише заинтересована“ за ово суђење, каже Мирослав.

„Ово суђење је за нас интересантно само утолико уколико би на самом суђењу дошло до неког податка који би водио ка некој другој главној причи – убиству. Kада извршиоци дела и налогодавци са било каквом позадином, помагачи у свему овоме, буду сели на оптуженичку клупу, сигурно ће интересовање породице бити знатно веће“, додаје.

За трећу оптужницу мисли да се ради о извесним уређивањима претходне оптужнице коју је ванрасправно веће вратило на уређење управо из, сматра Ивановићев брат, нејасноћа које су на самом почетку биле постављене у њој.

„Оптужују се нека лица за помагање, међутим, при том се не говори о томе коме се помаже и на који се начин помагало, тако да су то дилеме са којима се не може ући у поступак“, наводи Ивановић.

Потврђује да ни он нема потпуне информације, да није прочитао оптужницу, али претпоставља да је оптужница ипак постављена јасније што је и омогућило започињање поступка.

Мало је вероватно да би у току самог суђења могло да дође до обрта, ван навода који су укључени у саму оптужницу, оцењује Ивановић који је иначе и судија апелационог суда у пензији.

„Ово суђење се мора завршити овако како је започело. Међутим, чак и лаику се намеће од самог старта једно питање – Ако се обратите некоме и кажете да је помагао у извршењу дела, нормално је да морате изговорити коме је помагао, и како му је помагао. То су одговори на питања која су неизоставна и без тога не знам како се уопште улази у квалификацију дела“, наглашава Ивановић.

Искључиво у том делу судског процеса, лежи интересовање породице Ивановић – „да ли ће се, дакле, на том суђењу довести и до тога коме су оптужени помагали“.

„Јер видите, ако кажете ‘уништење доказа за убиство’ – да се изговори због чега су докази уништени и након тога се повеже и успостави спрега са извршиоцима, налогодавцима и осталим. Дакле, то до овог момента није озбиљно најављивано, али ето у току је процес, па видећемо до краја“, нагласио је Ивановић.

Политизација случаја и стварно ћутање

Породица ће бити надаље на сваком рочишту и представљена пуномоћником.

Три године након убиства, за породицу Ивановић не постоји охрабрење.

„Баш напротив. Има разочарања. Та нека политичка сукобљавања, то неко ћутање пред овим питањем, то се наставља од првог тренутка од како је започело до дана данас. Сам случај убиства и наводни рад на истрази се популарише, али пре свега у политичке сврхе, не у оне стварне, реалне животне потребе овог народа и породице наравно“, каже.

Рочиште се према ранијим најавама наставља у уторак.

Према трећој оптужници, шест особа се терете за умешаност у убиство Ивановића: Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Оптужени се терете и за кривична дела „тешко убиство“, „учешц́е или организација организоване криминалне групе“, „злоупотреба службеног положаја или овлашц́ења“ и „неовлашц́ено поседовање, контрола или поседовање оружја“.

И у трећој оптужници Специјалног тужилаштва спомињу се Милан Радоичић и Звонко Веселиновић, који су означени као вође криминалне групе која се доводи у везу са убиством Ивановића,

Они, међутим, нису обухваћени оптужницом због тога што косовско законодавство не дозвољава суђење у одсуству, а због чега је уједно августа 2020. године и поднет налог за хапшење Радоичића.

Исти овај налог, међутим, укинут је почетком године, а по захтеву Специјалног тужилаштва Kосова упућеном Основном суду у Приштини.

Kако су тада навели из Специјалног тужилаштва образлажући овај захтев, реч је о „унутрашњој и поверљивој ствари о чему се не могу изјаснити“, пренео је Kаллxо.

Медији су такође објавили наводну одлуку Основног суда у Приштини, у којој се наводи да је један од разлога за подношење захтева за укидање налога то што Радоичић, од тренутка издавања истог – августа 2020, није приведен пред правосудне органе.

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић, убијен је 16. јануара 2018. са више хитаца у леђа, док је улазио у просторије своје странке у Kосовској Митровици. Скоро две године касније – 2. децембра, Специјално тужилаштво Kосова подигло је прву оптужницу.

Аутор: KоССев

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!