Мистер Спинер: Србија нема времена за чекање

Мистер Спинер: Србија нема времена за чекање

Желимо да постигнемо споразум и са међународном заједницом и са Приштином, желимо да наставимо разговоре, али да то буде усклађено са елементарним државним и националним интересима, рекао вицепремијер Александар Вучић. Србија хоће да решава проблеме и Србија нема времена за чекање, навео Вучић.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да желимо да постигнемо споразум и са међународном заједницом и са Приштином, желимо да наставимо разговоре, али да то буде усклађено са елементарним државним и националним интересима.

“Позиција Србије је јасна. Ми смо отворени за разговоре увек, свуда, на сваком месту и под окриљем Европске уније. Нисмо имали проблем са тим како је радила Кетрин Ештон већ са Приштином која није хтела да да никакав уступак, а са српске стране је то стално тражено”, навео је Вучић после обиласка породице Адамић, чија двоипогодишња девојчица чека на трансплантацију срца у Бечу.

Према његовим речима, све време постоји наша комуникација и са Бриселом и са многим европским и ваневропским центрима моћи.

“Разговарамо и покушавамо да пронађемо “модус операнди”, никоме не одговара да се ствари замрзну и да све остане по старом”, истакао је први потпредседник Владе додајући да се нада да ће Србија наићи на разумевање, да ће разговори бити настављени, јер ако тај проблем решимо за месец дана ми смо огромну ствар за нашу земљу решили.

Вучић је рекао да се сваког дана разговара и да то нико неће стави под тепих.

“Најважнија порука је да Србија хоће да решава проблеме и да Србија нема времена за чекање”, навео је вицепремијер.

Први потпредседник Владе нема информације о томе да ће се комесар за проширење Сстефан Филе укључити у дијалог Београда и Приштине, о чему спекулишу медији у Србији, али је, како је рекао, његов утисак да сви покушавају да пронађу начин да се разговори не затварају, већ наставе.

Одговор Пајтићу

Захтев војвођанског премијера Бојана Пајтића за расписивање републичких избора, а не покрајинских, Вучић је прокоментарисао као “генијалну ствар”, додавши да му није јасно како би то било могуће да се изведе и поручио актуелној покрајинској власти да би на тим изборима могла претрпети убедљив пораз.

Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да је јутрос чуо за Пајтићеву идеју и да би волео да му је премијер покрајинске владе појасни.

“Ако мисли да ће на републичком проћи боље него на покрајинском нивоу немам ништа против. Нисам, међутим, сигуран да то Пајтићу и опцији коју заступа одговара и да су добро израчунали, него се плашим да ће и на покрајинском и републичком нивоу политика коју представља Бојан Пајтић претрпети убедљив пораз”, навео је Вучић питајући да му неко објасни како је уопште могуће да имамо републичке а да немамо покрајинске изборе и са којим изговором.

Где су то показали, на ком то републичком нивоу да ми немамо легитимитет или где да га они имају на покрајинском, упитао је Вучић, наводећи пример Ковина где је на недавним изборима СНС добила 42 одсто гласова, а ДС од претходних 27 сада стигла до девет.

“Моје питање Пајтићу – да ли је он то победио у Србобрану, Зрењанину, Ковину…”, рекао је Вучић и подсетио да су напредњаци победили и у многим деловима Новог Сада пре десетак дана.

Због рата плакатима у Војводини, оценио је Вучић, никоме, ни њему ни Пајтићу неће “фалити ни длака с главе”, јер, како је рекао, народ је много више изгубио лошом влашћу него свим тим “бесмислицама и глупостима”.

Битно је, навео је Вучић, да је у Новом Саду на скупу који је одржан 12. априла, све протекло мирно, иако су се наслушали и претњи и прича да се то неће завршити мирно, да се спрема преврат, нови 5. октобар…

“То је онај дивни дан о коме су нам говорили, а сад је постао претња”, појаснио је Вучић и додао да је пре тог скупа упозорио и једне и друге да се мир и ред морају поштовати.

“И у Војводини и у сваком другом делу Србије поштоваће се ред и мир а то што политичари раде и колико је покварена машта неких људи и како су у стању да спинују одређене теме, нити желим да се бавим тиме, нити ишта друго. Важно је да се поштује легитимитет, да све мора бити у складу са законом и Уставом”, поручио је Вучић.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Од изјава Беливука и Миљковића формирати посебан предмет и испитати да ли су лица из власти помагала криминалцима

Од изјава Беливука и Миљковића формирати посебан предмет и испитати да ли су лица из власти помагала криминалцима

Бивши члан Државног већа тужилаца Станислав Дукић изјавио је да би због изјава Вељка Беливука …

Ломпар: Србија је данас само на папиру демократска и правна држава

Ломпар: Србија је данас само на папиру демократска и правна држава

* „Власт је посебна само по симулакруму: национална фасада служи да се корак по корак …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *