Мистериозна светлост изнад Мексико Ситија појавила се одмах након земљотреса (видео)

0
(0)

Мистериозна зеленоплава светлост која је обасјала небо изнад Мексико Ситија непосредно након земљотреса од 8,2 Рихтера изненадила је становнике овог рада. Иако наука нема званично објашњење, највероватније се ради о природном феномену.

Сеизмолог Стивен Хикс истиче да веза између мистериозне светлости и земљотреса никада званично није доказана и да је највероватније у питању експлозија генератора и система за напајање.

Ипак, многи научници се не слажу са њим наводећи да постоје записи у којима пише да су људи овакву врсту светлости која долази непосредно након великог потреса виђали и пре неколико хиљада година.

И наука се заинтересовала за ову тему и, иако немамо званично објашњење, постоје три веома занимљиве, али и могуће претпоставке, преноси Б92.

Једна од претпоставки је да пуцање стена испод Земље покреће јонизацију ваздуха под великим притиском пре и после земљотреса. Касније ти јони кроз пукотине путују, а чим стигну до атмосфере „пакују“ се у ваздушне џепове формирајући плазму која емитује светлост.

Друга претпоставка је да је светло резултат два слоја исте материје који се трља један о други тако стварајући напон.

Трећу претпоставку испробао је професор Трој Шинброт са Универзитета Руџерс, који је извео експеримент у којем је опонашао реакцију стена током земљотреса. Он сматра да када слојеви пукну, напон који се избацује у ваздух електрише атмосферу и ствара овакво светло, што је најприближније првој претпоставци.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Серија земљотреса у Албанији, 14 погинулих, стотине повређених (фото, видео)

5 (1) TИРАНА – У земљотресу јачине 6,4 степена који је данас погодио Албанију погинуло је …

Разоран земљотрес погодио Албанију: Расте број жртава, најмање 600 повређених, срушене зграде и куће (фото, видео)

0 (0) Најмање 12 особа је погинуло, а 600 повређено у земљотресу јачине 6,4 степена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend