Mобилизација џихадиста у Турској што није забележено цео век

Mобилизација џихадиста у Турској што није забележено цео век

У Турској су на улицама заговорници тврдог ислама које је Ердоган позвао да се боре против пучиста – они могу изазвати исламску контрареволуцију, упозорава директор Истраживачког програма за Турску на вашингтонском Институту за блискоисточну политику Сунер Кагаптај.

– Снаге које је Ердоган извео на улице нису снаге либерализма и демократије, то нису чак ни обичне конзервативне присталице владајуће странке. То су исламисти, чак и џихадисти, и они су окупирали улице – тврди Кагаптај.

Све је почело када је Ердоган послао поруку грађанима на друштвеним мрежама да изађу на улице и да се боре за демократију. У исто време, државна канцеларија која контролише све џамије затражила је од свих имама у земљи да на молитвама позову људе да изађу на улице и пруже подршку турским властима.

– Радило се о религијској мобилизацији каква није виђена у Турској од краја Османског царства – већ 100 година – тврди Кагаптај.

Та мобилизација извела је на улице исламисте и џихадисте који се још нису вратили својим кућама, преносе аналитички портали. У Турској се из дана у дан настављају окупљања и упућују бројни позиви на молитву, чиме се одбрана Ердогана претворила у политичко-религијску обавезу.

– То је најдраматичнији аспект пропалог пуча, то је озбиљније чак и од самог пуча – створен је религијско-политички покрет на улицама. Тај покрет добија на снази јер га Ердоган храни”, упозорава Сунер и напомиње:

– Могуће је да ће доћи и до нечега што у Турској није забележено цео век, а то је да се религијски анти-пуч на улицама претвори у исламистичку контрареволуцију.

Они који не подржавају Ердогана и нису исламисти или џихадисти забринути су и не излазе из кућа, и они су шокирани развојем догађаја.

– Када опозиција организује своје редове и изађе на улице доћи ће до нових немира. Већ су забележени случајеви да исламисти злостављају грађане који не подржавају Ердогана – упозорава Кагаптај.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

Ердоган наредио да се за непожељене прогласе амбасадори САД и девет њихових савезника

* Председник Турске: „Дао сам потребне упуте нашем министру спољних послова (Мевлуту Чавушоглуу) да се …

Американци мета радикално-исламистичке терористичке групе ухапшене у Приштини

Американци мета радикално-исламистичке терористичке групе ухапшене у Приштини

Пет особа ухапшено је данас у Приштини за тероризам. Иако институције не дају више детаља, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *