Мууууууууууууууууууууууууу, муууууууууууууууууууууууу, муууууууууууууууууууууууууууууу…

2.3
(3)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер.

– Да ли је Црна Гора у стању да успостави владавину права која није само императив европске интеграције, него, превасходно нормалног и цивилизованог живота у нашој држави? Или постоје субјекти друштва који имају ексклузивна права, као што је случај са СПЦ, која би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и будући развој? – рекао је Ђукановић на конференцији за новинаре, преноси РТЦГ.

Он је казао да ће све што је отето од Црне Горе бити опет у власништву државе, колико год се неко томе противио.

Ђукановић је коментаришући последице усвајања Закона о слободи вероисповести, поручио да је суштинска дилема око тог акта – да ли Црна Гора треба да унапређује владавину права.

– Да ли Црна Гора треба да новим законима усагласи прописе са ЕУ стандардима, замени законе старе скоро пола века, ја мислим да је одговор – Да – рекао је он на Цетињу.

– Да ли Црна Гора треба да одустане од такве своје потребе, кад год се део друштва побуни одгов је – Не – казао је Ђукановиц́ и додао да закон треба Црној Гори и да је због тога донет.

„Обновили смо државу, па морамо и цркву“

Он је истакао да ни једној верској заједници па ни СПЦ не припада право да присваја туђу имовину, да се одупиру судској провери катастарских евиденција црквене имовине, да не плаћа порез, илегално уводи свештенике у државу.

Додао је да су понудили СПЦ да буду део решења обнове самосталне Православне цркве у Црној Гори, баш онакве каква је постојала до 1918. године.

– У међувремену смо обновили државу, па морамо обновити и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им бити први пут ако пропусте једну изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, тада би морали да створимо и цркву националних Црногораца у Црној Гори, а не мислим да је то добро решење. Мислим да је боље решење да имамо православну цркву која ће имати своје вернике – закључио је Ђукановић.

Вести оналјан

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Христос се роди!

5 (5) Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански …

Полиција у Будви ухапсила великог Миловог пријатеља и господара црногорског подземља Брану Мићуновића

5 (2) НИКШИЋКИ бизнисмен Брано Мићуновић ухапшен је данас у Будви, јер је, како незванично …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend