На Јарињу општи хаос! Ал сте га оправили…

0
(0)

Иако су привредници са севера Косова ослобођени плаћања царина и осталих дажбина, за робу која улази и у њему остаје, јуче су косовски и цариници Еулекса камионе упућивали на царински терминал у јужну Митровицу

Косовска Митровица – Само неколико сати након што је почео да се примењује Споразум о интегрисаном управљању прелазима (ИБМ) на Јарињу, привредници са севера Косова, суочили су се са проблемима и кршењем одредби договорених у Бриселу између Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ. Иако су на основу договора привредници са севера Косова ослобођени плаћања царинских и осталих дажбина, за робу која улази и остаје на северу, прекјуче су косовски и цариници Еулекса цистерну са нафтом упутили на административни прелаз Мердаре, а јуче су три пломбирана камиона са комерцијалном робом упућена на царински терминал у јужну Митровицу.

Превозници комерцијалне и акцизне робу (нафту, нафтне деривате, цигарете, алкохолна пића)… а чији су власници већ измирили дажбине држави Србији, добијали су од косовских и цариника Еулекса формуларе са којима су били дужни да наставе пут Мердара или у јужну Митровицу, јер у супротном против њих би била поднета, прво прекршајна, а потом кривична пријава.

Како за Политику” каже Славиша Милентијевић привредник са севера Косова, иначе једини заступник НИС-а за север Косова и Метохије, група привредника јуче се окупила на интегрисаном прелазу Јариње, где им је представник Еулекса дословце казао да се „овде примењују досадашњи закони, тачније закони Косова”.

„Представник Еулекса нам је рекао да уколико у року од 24 сата привредник, који пређе Јариње не измири дажбине у јужној Митровици, или чији су формулари оверени и упућени на Мердаре, а односи се на акцизну робу, против њега ће бити поднета прво прекршајна, а потом кривична пријава. Ми нећемо да плаћамо дажбине институцијама привремене власти у Приштини, а што је уосталом и плод бриселских договора. Уколико би се неко и одважио да иде на Мердаре, то би значило да плаћамо дажбине држави Србији и Приштини. Али, ми не желимо да будемо у систему квази-државе Косова, па уколико Београд нешто не учини по овом питању, северу Косова прети несташица нафте и нафтних деривата, а и привредници који превозе робу за широку потрошњу најавили су да неће прелазити Јариње, јер неће да иду у јужну Митровицу, тако да ће продавати само ону робу коју већ имају у продавницама” – каже за „Политику” Милентијевић уз нагласак да на територији северног Косова има 36 бензинских пумпи и да држава Србија месечно на име ПДВ-а и акциза инкасира око два милиона евра.

По речима Милентијевића привредници са севера су затражили да се данас у Лепосавићу сретну са представником Еулекса  (царине) како би се представнику мисије ЕУ предочио Споразум о ИБМ, али је нагласио да су привредници са севера упутили позив Београду да „опомене” и међународну заједницу и Приштину. Међутим, у Еулексу за „Политику” нису имали одговор на кршење одредби Споразума, а Ирина Гудељевић портпарол мисије ЕУ у Приштини је казала:

„Све што се тиче интегрисаног управљања, одговор потражите или у Бриселу или са учесницима договора који се водио у присуству високе представнице ЕУ”.

Јуче, до закључења броја, нисмо успели да добијемо одговор од представника косовске царине у Приштини, а Адријатик Савиљеци портпарол те царине био је изричит у захтеву да му се питања пошаљу електронском поштом, мада смо раније, у више наврата све тражене одговоре добијали телефоном.

Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, који је пре неколико дана са председницима три општине на северу Косова био у Београду и где је од државног врха добио писмене гаранције да „административни прелаз Јариње и Брњак неће бити граница са Србијом, као и да се роба намењена северу неће царинити” каже да је државни врх обавештен о кршењу одредби о ИБМ и од званичног Београда, на основу закључака од 6. децембра, тражи да се „договор суспендује”.

„Очигледно је да мисија ЕУ и представници привремених институција у Приштини крше најновији договор из Брисела и настављају са праксом коју су примењивали до сада, а која има за циљ да Србе насилно интегришу у систем Приштине. Обавестили смо Београд о догађајима на Јарињу, захтеваћемо да се Споразум, на основу закључака суспендује, а уколико се то не догоди постоји велика вероватноћа поновних протеста и барикада, јер одлуку о привременом обустављању процеса на Јарињу грађани нису везали за рокове” – казао је Пантић за „Политику” и подсетио да једини услов да се грађани поново не „самоорганизују” јесте да се испуне договорене одредбе прихваћене у Бриселу између српског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија премијера самопроглашене косовске државе, а које је прихватила и Кетрин Ештон висока представница ЕУ.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миломир Степић: Црква и Војска да буду резолутније поводом КиМ! Кад ће ако неће сад?!

5 (2) * Ширењем дефетизма и безнађа пасионарност се (међу Србима) систематски сузбија, а народна …

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend