Србија

НАЦИСТИ!!! СНС и СПС уводе ПРИСИЛНУ вакцинацију деце у Србији а за вакцинацију деце биће довољно само мишљење лекара?!

БЕОГРАД – Посланик Српске напредне странке (СНС) Милета Поскурица, овлашћени предлагач Закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, о којем је Скупшптина Србије данас завршила начелну расправу, изјавио је да он предвиђа да више за вакцинацију деце није потребан писани пристанак родитеља, већ само мишљење лекара.

Поскурица је новинарима у Скупштини рекао да је порука тих законских измена грађанима да вакцинишу своју децу и да не подлежу тврдњама лобија против вакцинације.

Он је указао да је циљ да се, превентивним деловањем, спречи да родитељ одустане од заштите здравља.

Ако, ипак, родитељ и даље неће да вакцинише дете, он то може да одбије, али ће сносити законске консеквенце и више не може сам да одлучи да дете не вакцинише, рекао је Поскурица.

Према његовим речиума, то неће бити аутоматско кажњавање.

Како је рекао, те ситне законске измене доносе то да родитељ не може више да се правда да је вакцина инвазивна метода и да је због тога одбије.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је да се имунизација не уводи данас, овим законом, већ је она постојала још у бившој Југославији и да је она спасила више живота, него било која друга медицинска метода.

Према његовим речима, закон о заштити здравља нације из тог периода важи у свим бившим републикама СФРЈ, као и у данас чланицама ЕУ Словенији и Хрватској.

Он је указао да је неопходно родитељима у Србији више објашњавати значај вакцинације и одагнати страхове, на нивоу средњег века, које им сеју људи који нису медицинске струке.

Овде није реч о наметању, већ да се обезбеди здравље целе популације, рекао је Милисављевић и изразио наду да ће измењени закон обезбедити здравље деце и нације.

Шефица скупштинског Одбора за здравље и породицу Славица Ђукић Дејановић ијавила је новинарима да се нажалост Србија враћа на ниво СФРЈ, јер је и обухват вакцинама опао на 85 одсто, а да је потребно да обухвати 97 одсто популације.

Према њеним речима, изменама закона морало се прибећи мерама, усклађивањем Закона о праву пацијента и закона о заштити од заразних болести, чиме је утврђено да је вакцинација обавезна, а да је онај ко не вакцинише дете одговоран по закону.

Разумемо бригу родитеља, али антивакцинални лоби у Србији уноси страх и родитељи од тога одустају, предочила је Дејановић.

Она је закључила да је циљ само то да се Србија врати на ниво од 97 одсто становништва обухваћеног вакцинацијом, као и у осталим земљама.

 

Фонет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. Znaci da su svalili odluku na lekara, oduzeli pravo roditelja i dete proglasili vlasnistvom drzave!!!
  Pa ovako mogu da teku desavanja koja uzrokuje ovaj zakon, ko proba da mi takne dete, bice svasta!
  Jednostavno ce biti upozoren, zivot mog deteta je u tvojim rukama a tvoj zivot i zivot tvoje porodice je u mojim rukama!!!
  DA LI JE VLAST NORMALNA JER SU SADA UVELI I ZAKON KRVNE OSVETE!!!
  RAZMISLITE NA STA SU RODITELJI SPREMNI ZARAD SVOJE DECE!!!

  1. Slazem se sa svakom napisanom reci, cak i usklicnicima…!
   Tako je- Odes kod lekara i das im da potpisu: ,,Zivot mog deteta je u tvojim rukama, a zivot tvoj i tvoje porodice u mojim rukama !”
   Pa da vidim hoce li pristati…

 2. Нажалост, пала је зарада западне фармакомафије, а самим тим и ваша., па сте прибеглинасилном вакцинисању. Овај генијалац Милосављевић је стварно гемијалан, каже човек да они не уводе вакцинацију, већ Југославија. Где ти је памет човече? Па све југословенске законе смо променили, а ти се позиваш на ове који су ти потребни да нађеш оправдање. Па све што је лоше треба да се мења, па и закони старе Југославије. Комуњаре. Кажу да ово није присила већ обавеза. Није шија него врат. Како вас није срамота? Ни да лажете нисте вешти (бар што се овог закона тиче, за друге ствари сте ненадмашни).А видите ли какав оркестрирани наступ? Колико је фармако мафија уложила у доношење овог закона? Интересује ме да ли је било с главе на главу или паушално? Откриће се то једног дана.

 3. Dragan Nešković Међународна повеља о људским правима човека
  1. Универзална декларација о правима човека
  Усвојена и прокламована од стране Генералне скупштине резолуцијом 217 а (римско 3 ) од 10. децембра 1948. године
  Члан 19.
  Свако има првао на слободу мишљења и изражавања, што бухвата и право да не буде узнемираван због свог мишљења, као и право да тражи, прима и шири обавештења и идеје било којим срествима и без обзира ма границе.
  Члан 20.
  1. Свако има право на слободу мирног окупљања и друживања.
  2. Нико не може да буде приморан да припада неком дружењу.
  Члан 21.
  1. Свако има право да учествује у управљању својом емљом, непосредно или преко слободно изабраних представника
  3. Воља народа је основа државне власти; ова воља мора да буде изражавана на повременим слободним изборима, који ће да буду спровођени према општем и једнаком праву гласа, тајним гласањем или одговарајућим поступком који обезбеђује слободно гласање.
  Срби, крајње је време да се покренете, да преломите у себи наду и ишчекивање. Из ништа никад није било нешто. Крајње је време да се удружимо и самоорганизујемо па ће мо садашњу власт Србије да вакцинишемо вакцинама којима данас хоће да вакцинишу нашу децу. Све можемо постићи ако смо сложни и јединствени, несме се више осликавати у савком од нас индивидуалност. крајње је време за изражени колективизам. Можемо се одупрети и све узрочнике самнкционисати истом оном њиховом безобзирношћу, окрутношћу, немилосрдошћу и искључивошћу, да, то се може постићи само ако се од данас почнемо удруживати и самоорганизовати, у противном ово наше растакање и удробљавање прелиће се у процес нестајања, одумирања, и комплетне смрти. Излаз постоји. Излаз увек постоји, Ко га још види осим мене. Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић. E-mail.:DRAGANeskovic@Gmail.com

 4. To je objava rata ove zute govnarije koja sedi u vladu . Znaci na redu je oruzana borba da se sacuvaju deca od njih . Al ce biti mrtvih laznih doktora ali i onih kojima su roditelji davali diplome . Bice mrtvih u belim mantilima na sve strane. A ona drolja djukanovic dejanovic koja lobira i prima mesecno preko 25 plate od 24 medicinskih kompanija iz amerike ona ce prva popiti mrak a loncar pa to je doktor smrti koji je bezbroj ljudi ubio a najnovije je kobajagi helikopterska nesreca a on je sa svojim timom povadio unutrasnje organe i prodali su arapima . Znaci ova vlada oce da seje smrt a to takovu etnicko ciscenje nasih prostora gde bi da se dosele https://getosrbija.wordpress.com/tag/jevrejska-drzava-na-tlu-srbije/ .Sta ja da kazem kada sam dosta pisao samo slucaj moje unuke i nase muke i plus koje tek dolaze ali ova govna neka ih traze smrt i dobit ce jer narod nece da trpi https://getosrbija.wordpress.com/tag/jevrejska-drzava-na-tlu-srbije/

 5. Evo jednog priloga koji svaki roditelj treba da pogleda: https://www.youtube.com/watch?v=Mhs1TVCxjAg&feature=share
  i jos jednog: https://www.youtube.com/watch?v=fQiVuea5oQg&feature=share

  i jedan poziv na vakcinaciju: https://www.youtube.com/watch?v=mIDQI-RAut8&feature=share

  A kako je izbeci:

  POTREBNO JE SISTEMSKI REŠITI PROBLEM OBAVEZNE VAKCINACIJE,

  a što bi značilo izmenu Zakona o vakcinaciji-imunizaciji. U međuvremenu dok se ne smisli način za to razmišljam u sledećem pravcu – KAKO DA GRAĐANI (roditelji) sa najmanje peripetija po sebe i svoje psihičko zdravlje „završe posao“.

  Sagledavajući iznete teze i probleme vezano za vakcinaciju dolazi se do sledećeg viđenja korena problema:

  1) Građani nemaju dovoljno znanja i saznanja o njenoj štetnosti. Ovo ponajviše iz tog razloga jer su indoktrinirani u toku školovanja i odrastanja od strane roditelja, učitelja, nastavnika, profesora, lekara, vojnih autoriteta, medicinskih zvaničnika, medija i sl. da je vakcina nešto dobro, nešto što štiti, nešto što garantuje, daje ili jača dodatno imunitet čoveka ili životinje (kućnog ljubimca i gajene domaće životinje).

  2) Građani se plaše sankcija propisanih Zakonima (Zakon o obaveznoj vakcinaciji-imunizaciji) kao i eventualno drugih, jer svakako nije prijatno a samim time ni prirodno da te neko gleda kao lošeg (kao prestupnika, kao nekoga ko krši Zakon) obzirom da time čovek dovodi sebe u situaciju da biva prozivan i da mora da brani svoj ugled, čast, autoritet, integritet… Ovde takođe dolazi do izražaja i pravna edukacija, i saznanja na koji način i na kojim se sve mestima pravovremeno pozivati na Zakon, Ustav i dr. (pravilnike ukoliko postoje), dakle koristiti sva pravna sredstva i institucije (inspekcije, Zatitnika građana, policiju i dr.)

  Obzirom da shvatamo da svako želi da izbegne odgovornost i eventualnu neprijatnost na poslu i pred zakonom – lekari /pedijatri/ sa svoje strane imaju – verovatno su pored ostalog ustrojeni i nekakvim pravilnikom po kome rade tj. pravilnikom o postupanju ili sl. koga su da pretpostavimo „obavezni“ da se pridržavaju u duhu „radne discipline“ te čine onako kako sada i postupaju, tj. u slučajevima kada roditelj odbije vakcinaciju – „imunizaciju“ svog deteta, lekari mu traže izjavu (jer pretpostavljam da imaju neku vrstu radne obaveze da sebe opravdaju pred Poslodavcem) da pacijent mora da se izjasni o razlozima odbijanja vakcinacije-imunizacije…

  Sve napred navedeno bi se vrlo lako dalo izbeći da lekari rade po principu neke vrste „prigovora savesti“ i pridržavajući se strogo „Hipokratove zakletve“, a i Ustava R Srbije (čl.25.), međutim svedoci smo da je praksa takva da bez obzira na nivo obrazovanja, očigledno da im najverovatnije nedostaje stav, odlučnost, širina, …ili jednostavno na svoj posao gledaju samo kao na posao čija pravila propisuje neko drugi i time taj neko ima odgovornost za sve što oni rade pa bilo to i potpuno naopako (psihološki fenomen „slepe poslušnosti“).

  JEDNO OD REŠENJA (A SASVIM JEDNOSTAVNO – naravno iz mog ugla gledanja) bi moglo biti: Da roditelj koji želi da odbije vakcinu a sa druge strane izbegne eventualnu neprijatnost, bezpotrebnu i „glupu polemiku“ sa zdravtvenim autoritetom („belim mantilom“), kao i pred Zakonom, jednostavno napiše na toj hartiji koju dobije za izjavu sledeće: „ODBIJAM ŠPRICANJE (vakcinaciju-imunizaciju) SVOG DETETA (ime i prezime) a pri čemu se pozivam na član 25. Ustava Republike Srbije“

  ili (da sve ovo ima malo uglađeniju formu):

  ODBIJAM vakcinaciju-imunizaciju vakcinom (ime vakcine______________) predloženu od strane lekara-pedijatra (dr._____________________) jer mi Vi, kao ni medicinska ustanova („dr Đorđe Kovačević“ iz Lazarevca_____________), NE GARANTUJETE da primena ove predložene vakcine ni na koji način neće izazvati bilo kakve štetne posledice po zdravlje mog deteta (ime i prezime deteta __________________) , omesti razvoj ili ugroziti njegov život. U vezi navedenog pozivam se na član 25. stav 2. Ustava Republike Srbije (Službeni glasnik RS» br. 98/2006), i NE DAJEM PRISTANAK za predloženi medicinski eksperiment.

  Sa druge strane zahtevam, da se protiv mene ne pokreće bilo kakav prekršajni postupak jer sam spreman i voljan da Vas tužim (Vas i vašu firmu) ukoliko budem na bilo koji način imao pravne i druge posledice proistekle iz ovakve moje odluke o uskraćivanju davanja saglasnosti, budem uznemiravan ili proganjan, tj. budete pokretali bilo kakve postupke protiv mene a sve zbog toga što smatram i osećam da bi time ugrozili moje Ustavom garantovane slobode na odlučivanje i davanje ili uskraćivanje pristanka na medicinski tretman ili eksperiment (ogled). Takođe ću svaku vašu dalju radnju u smislu primoravanja na ovaj medicinski tretman smatrati kao odmazdu ili napad na moje dostajanstvo, ugled i čast kao i za to ukoliko bilo kakve pravne posledice bude imalo i moje dete za vreme njegovog boravka u vrtiću, školi i dr.

  U _______________

  dana: 01.01.2014. god.

  Izjavu dao: Ime i prezime ________________

  Izjavu preuzeo: ime, prezime i faksimil lekara _____________

  OVAJ AKT – izjavu napraviti u dva primerka (korišćenjem indiga ili…) Ukoliko bi lekar odbio da potpiše navedeni dokument, to takođe konstatovati (navesti titulu i puno ime lekara a u produžetku (ili ispod imena) napomenuti „ODBIO DA POTPIŠE !“ i ostaviti mu jedan takav primerak.

  Nakon ovoga napraviti akt identične sadržine u kome bi se dodatno u naslovu upisao naziv ustanove /Dom zdravlja, adresa/, potom

  – direktor (načelnik)

  – dr ime i prezime-lekar/pedijatar

  gde bi se u tekstu i konstatovalo da je dana tog i tog, lekaru tom i tom, dat primerak izjave o odbijanju predložene vakcinacije, gde je dotični lekar pedijatar POTPISAO ili ODBIO DA POTPIŠE, a fotokopiju tog akta dati u prilogu (naravno u ovom novom aktu napisati ispod teksta: PRILOG: Fotokopija izjave o odbijanju vakcinacije.

  OVO SVE predati na PISARNICI Doma zdravlja (zdravstve ustanove) u tri primerka od kojih jedan ostaje roditelju kao dokaz da je to i predao. Na ovakvu izjavu zdravstvena ustanova bi bila u obavezi (po mom mišljenju) da odgovori stranci u pisanoj formi. Ukoliko se do ne dogodi ni nakon 30 dana sve ovo slati dalje (dizati na nivo …//npr. zaštitnik građana, inspekciji rada, ministarstvo zdravlja, predsednik RS//… a potom i Strazbur…

  Dakle suština svega je da se ne polemiše na nivou „Zdravstvene logike“ koju promoviše i nalaže nadležni lekar-pedijatar, već da se sama stvar svede na pravni okvir, odnosno na SLOBODU IZBORA koja je garantovana konkretnim članom Ustava Srbije, a takođe i sam Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 28. i čl. 31. Stav 2. , kao i Zakon o pravima pacijenata u čl.11. i čl.12. daje mogućnost i propisuje slobodu svakome da DA ili da NE DA saglasnost na primenu bilo kog zdravstvenog tretmana, kao i drugim međunarodno ratifikovanim dokumentima od strane naše države (konvencije i dr.)

  Pristanak na medicinsku meru predstavlja pacijentovo pravo. Pacijentovo pravo da na meru lečenja ili medicinskog tretmana pristane ili ne pristane proizilazi iz principa autonomije volje svakog čoveka, odnosno njegovog prava samoodređenja.

  ********

  Zakon o zdravstvenoj zaštiti

  Pravo na obaveštenje

  Član 28

  Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije obaveštenje koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na predloženu medicinsku meru.

  Pravo na samoodlučivanje i pristanak

  Član 31

  Pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog

  života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica.

  Bez pristanka pacijenta ne sme se, po pravilu, nad njim preduzeti nikakva medicinska mera.

  Medicinska mera protivno volji pacijenta, odnosno zastupnika poslovno nesposobnog pacijenta, može se preduzeti samo u izuzetnim slučajevima koji su utvrđeni zakonom i koji su u skladu sa lekarskom etikom.

  ***********

  Z A K O N O PRAVIMA PACIJENATA

  Pravo na obaveštenje

  Član 11.

  Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno

  dobije obaveštenje, koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na predloženu medicinsku meru.

  Pravo na slobodan izbor

  Član 12.

  Pacijent ima pravo na slobodan izbor doktora medicine, odnosno doktora

  stomatologije, zdravstvene ustanove, kao i slobodan izbor predloženih medicinskih mera, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast zdravstvene zaštite i zakonom kojim se uređuje oblast zdravstvenog osiguranja.

  **************************************************************************************

  USTAV REPUBLIKE SRBIJE (Službeni glasnik RS» br. 98/2006)

  Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta

  Član 25.

  Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

  Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!