Најављено снимање историјског филма „Отац” о Светом Сави и Стефану Немањи

0
(0)

НОВООСНОВАНА Фондација „Наслеђе отаца“, као свој први пројекат, најавила је снимање играног историјског филма „Отац“, о оснивачима српске нације – Стефану Немањи и Светом Сави. Филм се бави периодом од доласка остарелог владара Стефана Немање као монаха Симеона на Свету Гору, до повратка његовог сина Саве са очевим моштима, десет година касније, у грађанским ратом опустошену, осиромашену и изгладнелу Србију.

Сценаристи, ђакон Ненад Илић и његов млађи колега Владимир Петровић, сматрају да ће спајање њихових различитих генерација, али и мишљења, довести до квалитетнијег и свеобухватнијег текста.

– Када дође до оволиког безнађа, морамо да се окренемо коренима и традицији. Наша намера је да појачамо реализам ликова, али да не изгубимо ону светлост, која свете и чини светима – поручио је ђакон Ненад Илић.

Стари владар Стефан Немања долази на Свету Гору да приволи најмлађег сина да се врати у Србију и спречи сукоб старије браће који може да доведе до распада земље. Филм ће нас подсетити на то како су Немања и Сава заувек саставили земаљску и небеску Србију.

– У поновном сусрету оца и сина, далеко од Србије, формиран је темељ српске државе, културе и цркве. Обојица су учинили оно неопходно да би послужили Богу и своме роду – поднели су жртву. Немања је жртвовао заслужену удобну старост да би у аскетском подвигу за живота додирнуо небеско и оставио наследницима свети узор, а Сава се одрекао мира Свете Горе да би Србе увео у ред озбиљних, духовно освешћених народа – објашњавају аутори.

Да филм не би остао само добронамеран, али тенденциозан поглед на националну историју, аутори ће одговорити дозом хумора. Када одани пратиоци Стефана Немање, који су дошли са њим и на Свету Гору да га прате до смрти, почну да се труде да ратничке способности претворе у духовне – то постаје извор низа симпатичних, па и комичних ситуација.
ЧИСТОМИШЉЕНИЦИ У циљу промоције Фондације и будућег филма о Светом Сави, снимљена је музичка нумера „Ти и ја постојимо“. За потребе ове песме окупила се група врхунских музичара (Бора Ђорђевић, Ју-група, Аца Селтик, Леонтина, Марија Михаиловић, Никола Зорић, Видоја Џинџер Божиновић) и глумац Ненад Јездић, који су себе назвали „Чистомишљеницима“.
– Цео пројекат је позив на враћање традиционалним вредностима. У моментима када се убија вера, нација, идентитет, наш задатак је да исправимо грешке, да се вратимо нашим коренима – поручио је Бора Ђорђевић.

– Прича о Светом Сави има невероватан потенцијал, али и исту такву одговорност. Тежиште приче је на два лика, оца и сина, али други јунаци ће жанровски обогатити филм, уносећи у њега и драму, и комедију, па чак и акцију – објашњава косценариста Владимир Петровић.

У избору догађаја који се обрађују у сценарију водило се рачуна о лошој економској ситуацији и тешкоћама у прикупљању средстава за филм. Избегнуте су велике, масовне сцене, гломазни сценографски захвати и скупи историјски костими. Избор догађаја и места, костим и сценографија су сведени, али ће све бити максимално реалистично урађено.

Аутори сматрају да је „Отац“ филм од националног значаја, који ће бити занимљив и страним гледаоцима, на првом месту онима из земаља православне културе. Ђакон Ненад Илић је рекао да је филм „симбол покрета духовне обнове“ и позвао све људе добре воље да буду део те обнове.

Копродуценти филма су Фондација „Наслеђе отаца“ (чији су оснивачи Срби из Берлина и Београда) и нова продукцијска кућа „Опет и опет“ из Београда.

План Фондације и аутора је да крајем године почну са снимањем пејзажа, а током наредне године са снимањем филма. Глумци ће бити изабрани на аудицијама, а ако све буде текло по плану, премијеру филма можемо очекивати почетком 2015. године.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тек пошто се убио отац шесторо деце у Зајечару, градска власт донела ОДЛУKУ – подмирен дуг за струју

5 (1) З. С.(37), из села Велика Јасикова код Зајечара, који се убио у понедељак …

Kолувија и „Јовањица“ подржали снимање домаћег хит филма о нарко клановима

5 (1) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је председника Србије Александра Вучића да каже …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend