fbpx

Најбогатији човек Запада – Џон Рокфелер – био безмало три пута богатији него што је данас Џеф Безос

0
(0)
  • Амерички економиста Семјуел ВИЛИЈАМСОН израчунао да је Рокфелерово богатство – у моменту његове смрти – било радно 1,6 одсто БДП Сједињених Држава!

АМЕРИЧКИ економиста Семјуел Вилијамсон израчунао је да је нафтни магнат Џон Рокфелер био најбогатији човек у досадашњој историји западне цивилизације. Оне на прелазу из 19-ог у 20-ти век стекао милијарду и по долара, што би формално одговарало 26 милијарди долара у наше време. Међутим, то је знатно већа вредност јер је Рокфелерово богатство – у моменту његове смрти – било радно 1,6 одсто БДП Сједињених Држава! Мерено овим `метром`, његово богатство је безмало три пута веће од богатства Џефа Безоса, оснивача и власника Amazon-а, којег Forbes држи на челу своје листе најбогатијих на планети. Безосово богатство се тренутно процењује на 117 милијарди долара.

Вилијамсон је, иначе, уверен да су богатства најбогатијих људи прошлости – бизнисмена, чланова краљевских породица и римских војсковођа – већа од онога чиме сада располажи први међу светским милијардерима.

Ни остали најбогаташи са Forbes-ових листа претходних година не би могли да се мере – уверен је Вилијамсон – са најимућнијим лисчностима протеклих векова. По његовим рачуницама, богатство `краља челика` Ендрјуа Карнегија данас би вредело 300 милијарди долара, а власника америчких железница Корнелијуса Вандербилта — 200 милијарди. Староримски војсковођа Марк Лициниј Крас, који је угушио Спартаков устанак, данас би `седео` на 210 милијарди долара. Тако је, у сваком случају, на Валијамсоновом кантару.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *