Напето у Егеју - турскa и грчкa флота одмеравају снаге

Напето у Егеју – турскa и грчкa флота одмеравају снаге

Атина – Грчке оружане снаге су у приправности после одлуке Анкаре да активира специјални план турске морнарице према којем се од јуче започињу истраживања енергетских ресурса јужно од грчких острва Родос и Kастелоризо и југоисточно од Kрита, за која је предвиђено да трају до 2. августа. Према Егеју је кренуло и 19 турских ратних бродова, а турски борбени авиони су у току дана у неколико наврата ниско надлетали Кастелоризо.

Реч је о наговештају врло озбиљне кризе, јер се тиме, како сматра Грчка, повређују њена суверена права. У кратком року цела грчка поморска флота повучена је у зону Егеја. У том региону, као и код реке Еврос (Марице), уз границу с Турском, приметна је интензивна војна мобилност, а највиши армијски кадар је на својим позицијама.

Атина процењује да је реч о отвореној провокацији којом се нарушавају грчке територијалне воде и ексклузивна економска зона предвиђена међународним поморским правом. Међутим, Анкара се не обазире на осуде Грчке и Европске уније.

Турски истраживачки брод „Оруч реис” је јуче по подне већ био недалеко од Kастелориза. Атина за сада прати развој догађаја и потезе турске стране, али најављује да ће енергично бранити своја права. Судећи по најновијој изјави турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, његова земља не намерава да тражи било чију дозволу за бушотине у источном Средоземљу.

„Шта год да међународно поморско право предвиђа, то нас неће зауставити и наставићемо са истраживањима морског дна”, поручио је турски председник.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ТУРСКА ЗАБРИНУТА – због Авганистанаца дижу зид на граници (видео)

ТУРСКА ЗАБРИНУТА – због Авганистанаца дижу зид на граници (видео)

Турска гради високи бетонски зид на граници према Ирану како би спречила илегални улазак миграната, …

Апокалиптичне сцене из Атине, пламен „гута“ све пред собом, пола Грчке је у пламену (видео)

Апокалиптичне сцене из Атине, пламен „гута“ све пред собом, пола Грчке је у пламену (видео)

Две особе су погинуле, 20 њих је повређено, а шест области стављено је у стање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *